Ideje za uređenje dnevne sobe


Dom

Dnevna soba predstavlja srce svakog doma. Najčešće se svi porodični momenti provode baš u njoj. U dnevnoj sobi se donose važne odluke, prepričavaju dnevne dogodovštine i porodično gledaju filmovi. Bez obzira od koliko se članova porodica sastojala trebalo bi da je uređena na takav način da se svaki ukućanin oseća prijatno i dobrodošlo u istoj.

Na uređenje dnevne sobe, osim različitih želja ukućana, utiču mnogi faktori. Od veličine same prostorije zavisi da li bi određeni komadi nameštaja dostigli svoj pun sjaj i da li će sve ono što ste zamislili da se nalazi u vašem dnevnom boravku naći svoje mesto. Takođe, finansijka situacija ume dodatno da oteža uređenje dnevne sobe. Dobro je kada imamo određenu zamisao i plan koji će nam pomoći da ispratimo promene u našem kutku mira. Međutim, troškovi, u većini slučajeva, umeju da budu veći nego što smo zamislili. Ponekad i nemamo baš pravi osećaj za vrednost određenih ukrasa, nameštaja, tepiha. S toga je uvek preporučljivo dobro se raspitati o cenama i dostupnosti željenih stvari.

Postoji mnoštvo potpuno različitih i veoma sličnih stilova uređenja i sigurno ćete naći onaj koji najviše odgovara vašoj porodici. Opet, niste striktno ograničeni samo na jedan stil. Uvek imate opciju kombinovanja s kojom ćete svojoj dnenoj sobi omogućiti jedinstvenu notu.

Tradicionalan stil uređenja dnevne sobe podrazumeva jasan i predvidiv red. U njemu nema ni naznake haosa ili improvizacije. Iako potiče još iz starog Rima, ovaj stil prihvata uticaj savremenosti. Tradicionalan stil podrazumeva preciznost i besprekornost. Nameštaj je simetrično raspoređen i uglavnom se kupuje u kompletu. Zidovi su okrečeni neutralnim, blagim bojama, štof nameštaja je uglavnom jednobojan ili sa geometrijskim detaljima kao šarom. Ukrasi su uglavnom figure, ramovi i suveniri koji podsećaju na antičko doba. Ovaj stil je izuzetno umeren i neprolazan je. Kada govorimo o tradicionalnom stilu ne mislimo samo na ono što je trenutno aktuelno, tj. u trendu.

Rustičan stil je karakterističan za seoske kuće. Rustičan stil dnevne sobe odaje utisak topline, prijatnosti i dobrodošlice. Karakterišu ga grubo odrađeni pod, kameni zid, drveni paneli, duborez u drvetu. Nameštaj je obično ručno pravljen. Najčešće su zastupljeni komadi nameštaja od drveta sa rezbarijama i drugim ukrasima. Tapete, pozlaćeni ramovi za slike i ogledala, zidni ukrasi napravljeni od gipsa, kristalni lusteri i kitnjaste zavese ponosni su predstavnici rustike.

Savremeni francuski stil će vašu dnevnu sobu učiniti da izgleda kao iz bajke. Ovaj stil odiše romantikom i duhom Provanse. Nežne pastelne boje, poput svetloroze, mente, lavande i bež zastupljene su na zidovima, jastucima, pokrivaču i zavesama. Ove boje pružaju utisak nežnosti i čistoće. Nameštaj je najčešće bele boje, prozori su često urađeni od poda do plafona. Velika prisutnost prirodne svetlosti dodatno utiče na osećaj prefinjenosti i prirode. Ovaj stil jedinstvenim čine detalji poput starih ramova za slike koji su prefarbani u neku pastelnu boju, veliki broj svećnjaka i lampa, heklani stolnjaci, čipka, izveženo cveće po sitnim jastucima i slično.

Afrički stil pruža avanturistički, odvažni duh i utisak smelosti. To je jedan od mlađih stilova uređenja i podrazumeva kombinaciju jarkih boja sa zemljanim. Ovaj stil se postiže približavanjem biljnog i životinjskog sveta vašem domu, korišćenjem životinjskih printova na nameštaju i stavljanjem suvenira koji podsećaju na Afriku, poput njhovih prepoznatljivih drvenih maski i bubnjeva. Velike slike sa pejzažima koji oslikavaju kulturu tog naroda dodatno će povećati efekat stila. Kožni nameštaj, grnčarija, razna šarena perja u vazama biće savršena završnica uređenju.

Ukoliko volite more, peskovite plaže, sunčeve zrake i sve što vas vezuje za morski svet, nautički stil je pravo rešenje za vas. Boje peska, bele kafe, razne nijanse plave, bele i bež najzastupljenije su u ovom enterijeru. Kada je u pitanju nameštaj, zastupljeno je nezavršeno drvo, sto i stolice od pruća i navlake stolica i sunđera za sedenje na trosedu su uglavnom od platna. Dekoraciju uglavnom ćine providne, okrugle činije napunjene kamenčićima, školjkama ili konopcem, makete jedrilica i drugi mornarski motivi.

Kombinovanjem vama omiljenih delova različitih stilova stvorićete unikatnu dnevnu sobu sa posebno pričom. Naravno, treba imati viziju i znanje kako uklopiti elemente koji se znatno razlikuju. Ukoliko vam donošenje odabira samo za jedan stil predstavlja veliki rizik, onda je kombinovanje najbolje rešenje za vas.
Srodni tekstovi:


Dugoročna investicija koja se isplati: Važnost zamene stolarije

U svetu brze evolucije tehnologije i rastuće svesti o ekološkom odgovornom životu, sagledavan...

Detaljnije

Šta vam je od alata potrebno za uređenje bašte?

Svako ko želi da se bavi sređivanjem dvorišta ispred svoje kuće, zgrade i slično i uređenjem ...

Detaljnije

Borba protiv akni i problema sa kožom

Akne i problemi sa kožom nisu samo estetske prirode, oni takođe mogu imati dubok uticaj na samopouzd...

Detaljnije

Odaberite držač za mobilni koji odgovara vašem automobilu

Kada su se pojavili, mobilni telefoni su odmah pokazali da će se vremenom menjati u velikoj meri i d...

Detaljnije
Copyright © 2019 MacvaPress. All rights reserved.
Izrada sajta by GW, SEO by WBS