Ideje za uređenje dnevne sobe


Dom

Dnevna soba predstavlja srce svakog doma. Najčešće se svi porodični momenti provode baš u njoj. U dnevnoj sobi se donose važne odluke, prepričavaju dnevne dogodovštine i porodično gledaju filmovi. Bez obzira od koliko se članova porodica sastojala trebalo bi da je uređena na takav način da se svaki ukućanin oseća prijatno i dobrodošlo u istoj.

Na uređenje dnevne sobe, osim različitih želja ukućana, utiču mnogi faktori. Od veličine same prostorije zavisi da li bi određeni komadi nameštaja dostigli svoj pun sjaj i da li će sve ono što ste zamislili da se nalazi u vašem dnevnom boravku naći svoje mesto. Takođe, finansijka situacija ume dodatno da oteža uređenje dnevne sobe. Dobro je kada imamo određenu zamisao i plan koji će nam pomoći da ispratimo promene u našem kutku mira. Međutim, troškovi, u većini slučajeva, umeju da budu veći nego što smo zamislili. Ponekad i nemamo baš pravi osećaj za vrednost određenih ukrasa, nameštaja, tepiha. S toga je uvek preporučljivo dobro se raspitati o cenama i dostupnosti željenih stvari.

Postoji mnoštvo potpuno različitih i veoma sličnih stilova uređenja i sigurno ćete naći onaj koji najviše odgovara vašoj porodici. Opet, niste striktno ograničeni samo na jedan stil. Uvek imate opciju kombinovanja s kojom ćete svojoj dnenoj sobi omogućiti jedinstvenu notu.

Tradicionalan stil uređenja dnevne sobe podrazumeva jasan i predvidiv red. U njemu nema ni naznake haosa ili improvizacije. Iako potiče još iz starog Rima, ovaj stil prihvata uticaj savremenosti. Tradicionalan stil podrazumeva preciznost i besprekornost. Nameštaj je simetrično raspoređen i uglavnom se kupuje u kompletu. Zidovi su okrečeni neutralnim, blagim bojama, štof nameštaja je uglavnom jednobojan ili sa geometrijskim detaljima kao šarom. Ukrasi su uglavnom figure, ramovi i suveniri koji podsećaju na antičko doba. Ovaj stil je izuzetno umeren i neprolazan je. Kada govorimo o tradicionalnom stilu ne mislimo samo na ono što je trenutno aktuelno, tj. u trendu.

Rustičan stil je karakterističan za seoske kuće. Rustičan stil dnevne sobe odaje utisak topline, prijatnosti i dobrodošlice. Karakterišu ga grubo odrađeni pod, kameni zid, drveni paneli, duborez u drvetu. Nameštaj je obično ručno pravljen. Najčešće su zastupljeni komadi nameštaja od drveta sa rezbarijama i drugim ukrasima. Tapete, pozlaćeni ramovi za slike i ogledala, zidni ukrasi napravljeni od gipsa, kristalni lusteri i kitnjaste zavese ponosni su predstavnici rustike.

Savremeni francuski stil će vašu dnevnu sobu učiniti da izgleda kao iz bajke. Ovaj stil odiše romantikom i duhom Provanse. Nežne pastelne boje, poput svetloroze, mente, lavande i bež zastupljene su na zidovima, jastucima, pokrivaču i zavesama. Ove boje pružaju utisak nežnosti i čistoće. Nameštaj je najčešće bele boje, prozori su često urađeni od poda do plafona. Velika prisutnost prirodne svetlosti dodatno utiče na osećaj prefinjenosti i prirode. Ovaj stil jedinstvenim čine detalji poput starih ramova za slike koji su prefarbani u neku pastelnu boju, veliki broj svećnjaka i lampa, heklani stolnjaci, čipka, izveženo cveće po sitnim jastucima i slično.

Afrički stil pruža avanturistički, odvažni duh i utisak smelosti. To je jedan od mlađih stilova uređenja i podrazumeva kombinaciju jarkih boja sa zemljanim. Ovaj stil se postiže približavanjem biljnog i životinjskog sveta vašem domu, korišćenjem životinjskih printova na nameštaju i stavljanjem suvenira koji podsećaju na Afriku, poput njhovih prepoznatljivih drvenih maski i bubnjeva. Velike slike sa pejzažima koji oslikavaju kulturu tog naroda dodatno će povećati efekat stila. Kožni nameštaj, grnčarija, razna šarena perja u vazama biće savršena završnica uređenju.

Ukoliko volite more, peskovite plaže, sunčeve zrake i sve što vas vezuje za morski svet, nautički stil je pravo rešenje za vas. Boje peska, bele kafe, razne nijanse plave, bele i bež najzastupljenije su u ovom enterijeru. Kada je u pitanju nameštaj, zastupljeno je nezavršeno drvo, sto i stolice od pruća i navlake stolica i sunđera za sedenje na trosedu su uglavnom od platna. Dekoraciju uglavnom ćine providne, okrugle činije napunjene kamenčićima, školjkama ili konopcem, makete jedrilica i drugi mornarski motivi.

Kombinovanjem vama omiljenih delova različitih stilova stvorićete unikatnu dnevnu sobu sa posebno pričom. Naravno, treba imati viziju i znanje kako uklopiti elemente koji se znatno razlikuju. Ukoliko vam donošenje odabira samo za jedan stil predstavlja veliki rizik, onda je kombinovanje najbolje rešenje za vas.




Srodni tekstovi:


Kako psi podnose leto?

Ukoliko imate psa tokom letnjih meseci morate posebno obratiti pažnju. Vrućine umeju biti nelagodne ...

Detaljnije

Kišobran kolica- kako odabrati prava

Obično se ova kolica još zovu  “letnja kolica”.  Radi se prevashodno o ...

Detaljnije

Izgradite oazu produktivnosti! Tajne uspešnih poslovnih prostora!

U savremenom poslovnom svetu, gde se brzina i efikasnost konstantno prepliću sa kreativnošću ...

Detaljnije

Moderan stil podnih lampi i njihova prijatnost u enterijeru

Rasveta u svakom domu predstavlja ključni akcenat za uređenje dok dobro organizovano osvetljenje sva...

Detaljnije
Copyright © 2019 MacvaPress. All rights reserved.
Izrada sajta by GW, SEO by WBS