Moždani talasi pokazuju kako mozak radi


Zdravlje i lepota


EEG je test koji otkriva abnormalnosti moždanih talasa. Tokom postupka, elektrode koje se sastoje od malih metalnih diskova sa tankim žicama se zalepe na kožu glave. Elektrode detektuju sićušna električna naelektrisanja koja su rezultat aktivnosti moždanih ćelija. Ta naelektrisanja se pojačavaju i pretvaraju se u talase koji se pojavljuju kao grafikon na ekranu računara ili kao snimak koji se može odštampati na papiru. Samo doktor može da pročita i protumači ovaj očitani snimak.

Zašto je potrebno uraditi EEG glave?

EEG se koristi za procenu nekoliko vrsta moždanih poremećaja. Kod osobe koja boluje od epilepsije, aktivnost će se pojaviti kao brzi talasi na EEG-u. Ljudi sa lezijama mozga, koje mogu biti posledica tumora ili moždanog udara, mogu imati neobično spore EEG talase, u zavisnosti od veličine i lokacije zadebljanja na mozgu. Test se takođe može koristiti za dijagnostikovanje drugih poremećaja koji utiču na moždanu aktivnost, kao što su Alchajmerova bolest, određene psihoze i poremećaj spavanja. Koristan je način u procenjivanju traume, intoksikacije lekovima ili stepena oštećenja kod pacijenata u komi. EEG glave se takođe može koristiti za praćenje protoka krvi u mozgu tokom hirurških procedura.

Šta se dešava u mozgu tokom pregleda?

Između 16 i 25 elektroda se pričvrsti na kožu glave specijalnom pastom ili se koristi kapa koja sadrži elektrode. Procedura traje nešto između 45 minuta i 2 sata. Pacijent legne, zatvori oči i treba da se opusti i bude miran. Nakon što  zdravstveni radnik obavi početno snimanje dok je osoba u fazi odmora, onda se prelazi na testiranje različitim stimulansima da bi se proizvela aktivnost moždanih talasa. Na primer, doktor može zatražiti ubrzano disanje tokom par minuta ili izložiti pacijenta jakom svetlu koja naizmenično i brzo treperi. Tada EEG pokazuje više talasa. Oblik ovih talasa uglavnom zavisi od toga koliko je mozak trenutno aktivan. Razlikuju se od talasa kada osoba spava ili je budna. 

Svaki talas pruža informacije o aktivnosti nervnih ćelija u jednoj specifičnoj oblasti mozga. Moždani talasi su podeljeni u sledeće glavne tipove: alfa talasi opisuju aktivnost mozga kada traje odmor sa zatvorenim očima, ali u budnom stanju. Beta talasi se javljaju kada su oči otvorene, čula stimulisana i osoba je mentalno aktivna. Ove nepravilne frekvencije se snimaju. Gama talasi postoje kod izrazite budnosti, u stanju primanja novih informacija i učenja. Teta talasi su nižih frekvencija i  nastaju toko mspavanja ili iscrpljenosti. Delta talasi su najsporiji i to su obično sinhronizovani talasi koji se mogu primetiti tokom dubokog sna.

Koji su rizici EEG testa?

EEG se koristi dugi niz godina i smatra se sigurnom procedurom. Test ne izaziva nikakve nelagodnosti. Elektrode koje beleže aktivnost ne proizvode nikakvu pritisak ili bol. Osim toga, ne postoji rizik od strujnog udara. U retkim slučajevima, EEG može izazvati napade kod osobe sa poremećajem napada. To znači da ukoliko osoba ima neki oblik epilepsije, može osetiti napad. To je zbog treperenja svetla ili dubokog disanja koje može biti uključeno tokom testa. Takođe, nizak nivo šećera u krvi ili prevoeš kofeina može izazvati nelagodnosti tokom testa, ali i to se veoma retko dešava.


Srodni tekstovi:


Vodič za savršen dizajn sobnih vrata: Odaberite stil, materijal i detalje za vaš savremeni dom!

U svetu arhitekture i građevine, mala stvar kao što su sobna vrata može napraviti veliku razl...

Detaljnije

Koliko često muškarci treba da idu na pregled prostate

Vrlo često se čuje da su urološki problemi kod muškaraca intenzivniji poslednjih godin...

Detaljnije

Zašto je mudro da firma za adaptaciju stana izvodi renoviranje?

Našli ste se u situaciji da morate da renovirate stan. Bilo da govorimo o adaptaciji budućeg ...

Detaljnije

Kako i kada se vrši operacija vena?

S obzirom na to da su oboljenja vena okarakterisana kao izuzetno rasprostranjena u savremenom svetu,...

Detaljnije
Copyright © 2019 MacvaPress. All rights reserved.
Izrada sajta by GW, SEO by WBS