Kako se nositi sa umorom i promenama raspoloženja u drugom trimestru trudnoće?


Zdravlje i lepota Zdravlje i lepota

U drugom trimestru trudnoće, žene obično doživljavaju velike fizičke i emocionalne promene koje mogu uticati na njihovo raspoloženje i nivo energije. U ovoj fazi, vaša beba se brzo razvija i raste, što može izazvati umor i iscrpljenost. Pored toga, hormoni koji su odgovorni za rast i razvoj bebe mogu uticati na vaše raspoloženje i emocije. U ovom članku ćemo pogledati neke od načina za prevazilaženje ovih izazova u drugom tromesečju.


Fizički uzroci umora u 25. nedelji trudnoće i kako ih prevazići

Za mnoge trudnice je 25. nedelja trudnoće važan period ovog dela života. To je period u kome vaše telo prolazi kroz značajne fizičke promene, kao što su povećanje veličine i težine bebe, ali i promene krvnog pritiska. Ovi fizički faktori mogu izazvati umor i iscrpljenost. Međutim, postoje načini za ublažavanje ovih simptoma i povećanje nivoa energije. Jedan od najboljih načina za ublažavanje fizičkog umora je redovna fizička aktivnost. Vežbanje može pomoći u poboljšanju cirkulacije krvi, održavanju zdrave težine i smanjenju umora. Uz prethodnu konsultaciju sa izabranim ginekologom, trudnice mogu da se posvete određenim vrstama fizičke aktivnosti koja će im pomoći da obezbede sebi dovoljno sna i odmora.


Hormonske promene koje izazivaju promene raspoloženja

Hormoni igraju veliku ulogu u trudnoći i mogu uticati na raspoloženje i emocije. Hormoni kao što su progesteron, estrogen i HCG, koji su odgovorni za rast i razvoj bebe, mogu uticati i na nivoe energije i emocije. Pogotovo hormon progesteron, čiji nivo kreće da raste posle 25. nedelje trudnoće, može izazvati pospanost i umor. Da bi se izborile sa ovim promenama, trudnice mogu isprobati različite tehnike opuštanja i smanjenja stresa. Odvojite vreme da se opustite, meditirajte ili uradite neke opuštajuće aktivnosti koje će vam pomoći da se osećate bolje i manje umorno.

Takođe je važno održavati zdrave navike spavanja, kao što su odlazak u krevet i buđenje u isto vreme svakog dana, izbegavanje kofeina i alkohola, i staranje da imate dovoljno vremena za odmor i opuštanje.


Zdrava ishrana za smanjenje umora i poboljšanje raspoloženja

Ishrana igra važnu ulogu u održavanju zdravlja i energije tokom trudnoće. Buduće mame treba da konzumiraju zdravu hranu poput voća, povrća, integralnih žitarica, mlečnih proizvoda, mesa i ribe. Jako je važno obezbediti adekvatan unos vitamina i minerala, kao što su gvožđe i folna kiselina.


Saveti za organizovanje dnevne rutine

Organizovanje dnevne rutine može pomoći u smanjenju umora i povećanju produktivnosti tokom čitavog perioda trudnoće. Buduće mame treba da planiraju aktivnosti tokom dana, kako bi imale vremena za odmor i opuštanje. Važno je izbegavati preterano naprezanje tokom dana, posebno u kasnijim fazama. Jedan od najboljih saveta za organizovanje dnevne rutine je da obezbedite dovoljno vremena za odmor i san. Trudnice treba da isplaniraju svoj raspored aktivnosti kako bi mogle dovoljno da se naspavaju i odmore. Takođe, važno je izbegavati multitasking i fokusirati se na jedan zadatak tokom dana.

U ovom periodu takođe je važno obezbediti dovoljno vremena za opuštanje i povezivanje sa bebom. Trudnice treba da razmotre tehnike koje im pomažu da se opuste i povežu sa svojim telom i bebom, kao što su meditacija, prenatalna joga, masaža i druge aktivnosti. Konačno, važno je da razgovarate sa svojim partnerima, porodicom i prijateljima o svojim osećanjima i izazovima sa kojima se suočavate tokom trudnoće. Podrška i razumevanje bliskih ljudi pomaže u smanjenju stresa i poboljšanju opšteg blagostanja.


Srodni tekstovi:


Rasveta za vaš stan

 Laicima deluje da je postavljanje svetiljki u stanu lak posao. Medjutim, jedan od bitnih eleme...

Detaljnije

Da li kupovati ogradice za bebe?

Budućim mama ili novim mamama je potrebno dosta pomoći što se tiče kupovine za bebu. U prvim ...

Detaljnije

Usmerite svoj budžet na neophodne stvari - Sve pogodnosti online kupovine

 Prednosti interneta su mnogobrojne, a obavljanje većine obaveza iz udobnosti sopstvenog doma s...

Detaljnije

Kostimi za maskenbal, dobra zabava za sve uzraste

Povod se uvek nadje za dobru zabavu a evo koje kostime deca obožavaju...Ako vaš mališa...

Detaljnije
Copyright © 2019 MacvaPress. All rights reserved.
Izrada sajta by GW, SEO by WBS