Kako lečiti konjuktivitis kod dece


Zdravlje i lepota


Konjuktivitis je infekcija oka koja retko koga zaobidje u životu. Kada se javi kod beba ili dece zna da bude velika briga roditeljima. Mala deca reaguju burno na infekcije očiju, nervozna su, plaču i tljaju oči,  što roditelje dodatno brine. Najvažnije je da što pre reaguju i odvedu dete lekaru, ukoliko je reč o konjuktivitisu, on zna  da bude vrlo zarazan. 


Konjuktivitis kod dece vezan je sa upalnim procesima oka

Zapaljenje tanke providne membrane koja oblaže unutrašnju površinu očnih kapaka i vidljivi deo beonjače naziva se konjuktivitis. Konjuktivitis kod dece  se uglavnom razvija na oba oka, s tim što se prvo pojavi na jednom, pa onda na drugom. Ne moraju oba oka biti podjednako zahvaćena upalom, na jednom može biti izraženije no na drugom. Konjuktiva je izložena raznim mikroorganizmima i drugim oblicima iritacije koji dolaze iz spoljašnje sredine. Površinu oka od uticaja mikroorganizama i alergena iz spoljašnjosti štite suze koje sadrže enzime i antitela koja sprečavaju upalu. Stalnim ispiranjem suze štite površinu oka od upale. Desi se da pod jakim uticajem bakterija, virusa ili alergena do upale ipak dodje. Kod dece se najčešće javlja kao posledica bakterijske upale izazvane nekom streptokokom, stafilokokom ili pneumokokom. 


Krmeljenje oka kao primarni simptom

Nisu kod svakog deteta isti simptomi konjuktivitisa, ima ih više i različiti su, a neki od osnovnih su iritirane oči i crvenilo, otečenost kapaka, pojava žutih krmelja na kapcima, spojenost kapaka prilikom budjenja i peckanje u očima. Jedan od najuočljivijih načina ispoljavanja konjuktivitisa kod dece je krmeljenje. Krmeljenje je način na koji se ispoljava upala očnih pripojaka: konjuktive, očnih kapaka i suznih puteva. Krmeljenje se javlja kao posledica sakupljanja sekreta na očnoj površini. Kada je sluznica koja oblaže veći deo oka i unutrašnji deo kapka usled infekcije pod upalom ona luči žućkasti sekret. Kod beba oko može da krmelji od samog rodjenja, ono tada nije povezano sa infekcijom već sa neprohodnošću suznog kanala. 


Konjuktivitis kod dece u najranijem uzrastu

Konjuktivitis kod dece u prvim danima života javlja se kao posledica suženog suznog kanala. Nedovoljna razvijenost suznih kanala je vrlo česta kod beba i uglavnom spontano bolest sama od sebe prodje do prve godine života. Dešava se i da je suzni kanal skroz zatvoren i da suze ne mogu da otiču već se nakupljaju u uglu oka i stvaraju pogodno tlo za razvoj konjuktivitisa. Jedan od saveta je da se suzni kanal tretira masažom kako bi se proširio. Pravilna masaža suzne kesice  i lokalne higijenske mere su osnova lečenja ove bolesti kod beba. Redovna masaža onemogućava da se nakupe bakterije u oku. Oko zahvaćeno konjuktivitisom se ispira fiziološkim rastvorom, a pedijatar može da preporuči i upotrebu specijalnih kapi, krema i rastvora za ispiranje.  Za decu u tom uzrastu se ne preporučuje dugotrajna upotreba lokalnih antibiotika i kortikosteroida. Ukoliko do navršene prve godine ne dodje do spontanog rešenja problema onda se preporučuje hirurško rešavanje neprohodnog suznog kanala. 


Kako se leči konjuktivitis kod veće dece?

Kod dece starije od godinu dana konjuktivitis se uglavnom nadovezuje na infekciju nosa ili ždrela, gornjih disajnih puteva. Govorimo o primarnoj virusnoj infekciji na koju se često nadovezuje bakterijska superinfekcija. U oba slučaja razvijaju se isti simptomi poput crvenila oka, grebuckanja, peckanja i pojačanog lučenja žutog sekreta. Razlika je što se kod bakterijske infekcije stvara sekret koji je gust i žut, po nekada čak i zelenkast. Sekret se preko noći sasuši oko očnih kapaka pa jutra za decu dok traje konjuktivitis znaju da budu vrlo neprijatna. Krmeljivo oko je prava slika bakterijskog konjuktivitisa. Kada je oko virusno inficirano pojavljuje se crvenilo, peckanje, grebuckanje i pojačana sekrecija u uglovima kapaka, ali je sekret vodenkast. U slučaju virusnog konjuktivitisa oči su pune suza i on se prenosi kapljičnim putem, pa često bude udružen sa kijavicom ili kašljem, a uzročnik je isti virus. 

Kod virusnog konjuktivitisa antibiotske kapi ne daju nikakve rezultate. Njemu nije potrebno posebno lečenje, on spontano prolazi za nekoliko dana. Bakterijski konjuktivitis neće proći sam od sebe, on se leči antibioticima. Dete je potrebno odvesti na pregled kod pedijatra. Na osnovu pregleda i kliničke slike pedijatar procenjuje da li su dovoljne antibiotske kapi, masti i kreme za oči ili dete mora da pije i antibiotik. Lečenje konjuktivitisa kod dece nikada se ne sprovodi bez konsultacije sa pedijatrom. Naša domaća medicina poznaje različite recepte za lečenje konjuktivitisa, medjutim, njih treba izbegavati, zato što nisu provereni i ozbiljno mogu da ugroze zdravlje deteta. Naše bake su konjuktivitis lečile kapanjem majčinog mleka, ali zbog bakterija u mleku ta metoda je samo jačala upalu i štetila oku. Često se konjuktivitis ponavlja, i tada je obavezno praćenje lekara.







Srodni tekstovi:


Kako je najekonomičnije ovog proleća koristiti ugalj za grejanje?

Ugalj je najpovoljniji ogrev i vrlo dostupan potrošačima, pa  iz tog razloga mnoga domać...

Detaljnije

Pravo vreme za uređenje dvorišta

           Ukoliko posedujete prostrano ili malo dvorište sa po...

Detaljnije

4 poslovne ideje koje vam mogu pomoći u izboru posla

S obzirom na situaciju danas, gde je posao teško naći, ljudi se sve više opredeljuju za vođenje spos...

Detaljnije

5 razloga zašto bi trebalo da imate kožnu torbu

Kožna torba je već vekovima unazad jedan od najpopularnijih detalja iz modne industrije. Iako se mod...

Detaljnije
Copyright © 2019 MacvaPress. All rights reserved.
Izrada sajta by GW, SEO by WBS