Ne odlažite odlazak kod oftalmologa


Zdravlje i lepota Zdravlje i lepota

oftalmolog

Oftalmologija je oblast u medicini koja se bavi zdravljem čula vida. Kako i druga čula, tako je i ovo veoma važno čuvati još od najranijeg uzrasta, i posvetiti mu posebnu pažnju odlaskom na preventivne preglede.

Pregledi koje obavlja oftalmolog

Čim se primete problemi sa vidom, ne treba odlagati odlazak očnom lekaru. Ponekad problemi sa očima ne moraju uvek biti propraćeni lošim vidom. Na primer, postoje određene bolesti koje se odnose na druge organe ili sisteme u čovekovom organizmu zbog kojih se mora ići redovno kod oftalmologa (visok pritisak, dijabetes...). Proveravanje, recimo, očnog pritiska i pregled očnog dna naročito je važan u starijem uzrastu. S druge strane, redovni pregledi u najranijem uzrastu smatraju se neizostavnim, jer je jako važno, ako se javi neki problem sa vidom, da se on ustanovi što pre kako bi se mogla izvršiti korekcija, što naočarima, što određenim vežbama.

Oftalmolog rešava i probleme sa pomoćnim organima oka

Ukoliko dođe do povrede oka, ili neke druge infekcije, oftalmolog je neko kome se treba obratiti. Čest je primer, makar kod dece, da se javljaju infekcije koje su bakterijskog porekla. Ukoliko je takva infekcija blaga, to se može rešiti i sa lekarom opšte prakse. Međutim, ukoliko su takve infekcije česte, treba ispitati šta je uzrok toga, u čemu oftalmolog ima glavnu ulogu. U najmlađem uzrastu, ali i kasnije, mogući su problemi sa suznim kanalima, koji prouzrokuju infekcije oka. Oftalmolog dr. Zoran Žikić iz Okuloplasta specijalista je iz oblasti okuloplastične i rekonstruktivne hirurgije oka i vrši operaciju kapaka, operaciju suznih kanala, operaciju očne duplje. 

Operacija  očnih kapaka

Najčešća asocijacija na operaciju očnih kapaka jeste estetika, odnosno izgled samog predela oko očiju. Međutim, ne sme se svesti samo na to, jer kapci imaju pre svega određenu funkciju koja je važna za normalan rad oka, jer ima tu ulogu u zaštiti oka od spoljašnjih uticaja, kao i u neophodnom vlaženju oka. Kada je potrebno podizanje donjih ili gornjih kapaka, radi se intervencija koja je poznata pod imenom blefaroplastika. Ova metoda nije komplikovana, a u prilog tome govori i to da se radi u lokalnoj anesteziji. U nekim slučajevima se može uraditi i bez reza, i to kada je u pitanju uklanjanje masnog tkiva iz kapaka. Ukoliko je potrebno, uz sve to se na kraju radi i zatezanje kapaka.

Intervencije kod očne duplje

Kada su u pitanju problemi sa očnom dupljom, oni su uglavnom urođene prirode usled zastoja u rastu, ili pak urođenog nedostatka oka. U tim slučajevima je važno postavljanje očne proteze, da bi se sprečila asimetrija i zastoj u razvijenosti predela oko oka. Takođe, intervencija koja se radi kada je potrebno odstraniti oko iz očne duplje, najčešće usled tumora oka, jeste evisceracija, odnosno enukleacija oka.

Začepljenje suznih kanala

Suzni kanali su deo oka gde se mogu javiti problemi ako se zapuše, što je često slučaj kod beba. Poznaje se tako što se kod bebe primeti česte infekcije oka, krmeljanje i suzenje oka. Intervencija hirurškim putem se preporučuje tek nakon prve godine, a do tada se preporučuje masaža suzne kesice. Ukoliko je intervencija neophodna, nema mesta za strah - ona nije invazivna, traje vrlo kratko i kod dece se radi u opštoj anesteziji.
Srodni tekstovi:


KAKO DA ČIŠĆENJE LICA POSTANE TVOJA OMILJENA RUTINA?

Mi žene volimo da se posvetimo sebi. Nekada to radimo redovno, a nekada odvojimo jedan ceo dan ili n...

Detaljnije

IZRADA ZASTAVA: NAJČEŠĆA PITANJA I ODGOVORI

Imajući u vidu koliko se često danas koriste zastave i to u različitim oblastima života, raspitali s...

Detaljnije

Zanimljivosti hrvatskog jezika kroz formiran dijalekt

Najčešća forma hrvatskog jezika primenljiva je u književnom pravcu i svakodnevnoj formalnoj k...

Detaljnije

Profesija u usponu koja će vas možda zainteresovati - sudski tumači

U savremenom društvu, u kojem globalna povezanost dominira i sama po sebi je cilj, uloga suds...

Detaljnije
Copyright © 2019 MacvaPress. All rights reserved.
Izrada sajta by GW, SEO by WBS