Kako izbeći kaznu za korišćenje telefona?


Automobili Automobili


Retko koja osoba može da provede čitav dan pogledavši samo par puta u telefon. Telefon je postao osnovno sredstvo komunikacije, bilo tekstualne bilo govorne. Nudi nam se na hiljadu različitih aplikacija koje omogućavaju bespaltno dopisivanje, pozive, video-pozive, slanje slika, glasovnih poruka i slično. Telefon je postao glavni izvor zabave, edukacije i komunikacije. Mnogi poslovni ljudi više koriste svoj službeni telefon nego privatni, dok su neki postali zavisni od aktuelnih društvenih mreža. Činjenica je da neki od nas ne ispuštaju telefon iz ruku, biraju što bolji model zbog socijalnog statusa ili ga koriste samo u nužnim situacijama. Međutim, koliko god vam posao zavisio od telefona ili koliko god vam on služio kao razonoda, njegova upotreba u određenim situacijama zakonski je ograničena.

Tokom vožnje i generalno učestvovanja u saobraćaju, telefon nije nešto što treba da nam okupira pažnju. Ljudima je uobičajeno da obavljaju više funkcija tokom vožnje. U jednoj ruci drže hranu ili cigaretu, drugom pridržavaju volan, potom uključuju klima uređaj u automobilu ili odluče da potraže bolju radio-stanicu. To su sve radnje koje deluju bezazleno, traju čitavih par sekundi ili minuta. Međutim, ako malo bolje razmislite, ako vozite 50 km/h i spustite pogled samo na 2 sekunde, to bi značilo da ste oko 30m vozili bez usresređenosti na saobraćaj čiji ste učesnik. To nije tako mala razdaljina i zaista se može svašta desiti u tih nekoliko desetina metara.

Daleko od toga da je ikome cilj da se vozači boje vožnje, da imaju strah i tenziju svakim novim paljenjem motora. Zakonom su određene radnje zabranjene baš da bi se povećala sigurnost, odgovornost i usresređenost svakog vozača na ono što radi. Čak i dužim zadržavanjem pogleda na retrovizoru možete dovesti sebe u nezgodnu situaciju. U saobraćaju je mnogo često sve stvar trenutka nepažnje. Iako je nemoguće zabraniti sve distrakcije, mnoge države su, sa ciljem smanjenja stope nesreća, donele zakone protiv najvećih prekršaja, poput upotrebe mobilnog telefona i vožnje pod dejstvom alkohola. Naučna istraživanja su pokazala da su 4 puta veće šanse da budete deo saobraćajne nesreće dok telefonirate i 8 puta veće ukoliko pišete poruku. 

Kazna za korišćenje telefona u saobraćaju nije ograničena samo na vozače, već se odnosi i na pešake. Ukoliko pešak koristi telefon dok je na pešačkom prelazu može platiti kaznu u visini od 3000 do 12000 dinara, a ukoliko prelazi ulicu sa slušalicama visina kazne se kreće od 5000 do 30000 dinara. Ukoliko vozač na bilo koji način koristi mobilni telefon tokom vožnje visina kazne iznosi 10000 dinara. Sve ove kazne mogu da se plate 50% manje ukoliko se plate u roku od 7 dana. Vozači ne smeju ni da koriste telefon dok je ogromna gužva ili dok čekaju zeleno na semaforu. Ove stroge zakonske mere samo govore o tome koliko neželjenih ishoda se dogodilo baš zbog nesmotrene upotrebe telefona.

Naravno, nekada su takve situacije da ne možete da sačekate kraj vožnje ili se prosto isključili iz saobraćaja kako biste se javili na telefon. Bežične bluetooth slušalice su idealno rešenje vaših problema. Njihova cena varira od samog modela, od proizvođača, kao i njhovih specifikacija. Danas sa lakoćom možete naći one koje imaju ergonomski dizajn i najprirodnije se prilagođavaju vašem uhu, a pritom emituju kvalitetan, jasan zvuk. Takođe u svom sklopu imaju i mikrofon i na taj način nesmetano možete vršiti konverzaciju. Bluetooth handsfree može da se poveže nazvučnike automobila što možda dodatno olakšava celokupnu radnju. Opet, ovu opciju imaju samo noviji modeli automobila ili postoji mogućnost uzimanja dodatne opreme.

Mnogi vozači se osećaju bezbrižno na određenim rutama jer su ih prešli stotinu puta. Međutim, to nije razlog da se iko od učesnika u saobraćaju opusti, jer i najveće i najmanje nezgode nastale su usledmomenta nečije nepažnje. Uvek postoji rešenje koje zadovoljava sve strane, na vama je samo da ga potražite i da uz njega bezbedno koristite mobilni uređaj tokom vožnje.

Srodni tekstovi:


Koje zavese odabrati za opremanje enterijera i eksterijera poslovnih prostora

Da bi vaš posao napredovao i išao uzlaznom putanjom, osim kvaliteta proizvoda i usluga...

Detaljnije

Najvažnije polne bolesti današnjice: Simptomi, dijagnoza i lečenje

Polne bolesti su ozbiljan globalni zdravstveni problem, a njihova rasprostranjenost i uticaj na poje...

Detaljnije

Kako izgleda biti roditelj bebi od godinu dana?

Imate dete koje je skoro oduvalo jednu svećicu na torti? Čestitamo, onda ste dobili i novu ulogu, a ...

Detaljnije

Pripremite se za veliko čišćenje i spremanje kuće

Neminovno je da sa dolaskom proleća polako prelazite na laganiju i letnju garderobu pa je potrebno z...

Detaljnije
Copyright © 2019 MacvaPress. All rights reserved.
Izrada sajta by GW, SEO by WBS