Emotivni, finansijski i drugi razlozi za razvod braka


Dom Zanimljivosti Dom

Sve češća pojava u 21. veku jeste razvod braka. Veliki broj parova odlučuje se na ovaj, ne tako jednostavan i brz korak, bilo da su u pitanju godine i godine zajedničkog života, ili svega tek nekoliko meseci. U današnjem vremenu dolazi do toga da parovi budu i samo nekoliko dana u bračnoj zajednici, pa se odluče na razdvajanje. 

Sigurno je da postoji duga lista pojedinačnih razloga, bura emocija i ogroman broj noći i noći razmišljanja i „vaganja“, što za zajednički rezultat ima razvod braka. Iako deluje da se tada pravi presek i mnogo toga rešava, često do novih problema kako emotivne, tako i administrativne prirode, u stvari tek dolazi. 

Emotivni razlozi koji dovode do razvoda

Svaka osoba bračnu zajednicu doživljava na različit način. Neko se apsolutno pronađe, čak i kada kratko vreme poznaje supružnika, sa spremnošću na toleranciju, bezuslovno ljubav i prilagodljivost u svakom pogledu. Ipak, nekada i tada razvod braka bude neizbežan, posebno u slučaju nedostatka ljubavi, emotivnih padova i kriza. Najvažniji uslov za život u zajednici jeste obostrana ljubav. Uz to, nezaobilazno idu i pažnja, razumevanje i požrtvovanost. 

Kada to kod jedne strane izostane, razvod braka nekada može biti jedino moguće rešenje. U slučaju kada se supružnici dogovore, sporazumeju i reše da daju svom braku još jednu priliku, to je odličan kompromis. Često se dešava da parovi ostaju u bračnoj zajednici zbog dece, ali ukoliko nema osnovnih načela zajedništva, i tada može rezultirati neuspehom. 

Razlozi materijalne prirode koji prouzrokuju razvod

Razvod braka može da se dogodi i usled finansijskih razloga, mada su emocije čista osnova zajedništva. Naime, nedostatak novca je čest razlog svađa supružnika, nerazumevanja i različitih pogleda na svet i budućnost. Pored toga, i žene i muškarci su nekada prosto prinuđeni da rade veliki broj časova tokom dana, a često i vikendom, kako bi svojoj porodici obezbedili egzistenciju. Parovi pronalaze pored redovnih poslova i druga radna mesta i dodatna angažovanja, kako bi imali siguran izvor prihoda. Sve navedeno, rezultira činjenicom da supružnici nedovoljno vremena provode zajedno, kao ni sa svojom decom. Dolazi do međusobnog udaljavanja, prepirki i jednostavno toga da svako počinje polako da vodi svoj, samostalan život. 

Drugi razlozi koji vode ka razvodu

Postoji još niz razloga koji mogu za rezultat imati razvod braka. Na primer, odlazak jednog od supružnika na duži rad u drugi grad ili inostranstvo. To je sve češća pojava u današnjem vremenu, koja ne mora nužno da rezultira razvodom, ali donosi brojne probleme parovima. Pored toga, neusaglašenost stavova i mišljenja u pogledu brojnih aktivnosti, kao što je kako provesti slobodno vreme, takođe može da utiče prvenstveno na sve manje emocije, a zatim i za odlazak iz zajednice. Pronalazak novog posla, promena mesta življenja, ali i nesuglasice u višegeneracijskoj porodici, neki su od uzroka stresa, napetosti, svađa, a samim tim i put ka razvodu. 

Razvod braka može da bude iz emotivnih, finansijskih ili razloga druge prirode. U modernom vremenu, sve je manje tolerancije među parovima, kao i spremnosti na uvažavanje različitih stavova i mišljenja, a značajan faktor je i stanje krize i stresa. Usled nedovoljnog međusobnog uvažavanja, nespremnosti da se pojedinačne potrebe prilagode zajednici, kao i jednostavno nedostatka ljubavi, ogroman broj parova odlučuje se na prekidanje bračnog odnosa.






Srodni tekstovi:


Savremena tehnologija i njene prednosti i mane

Sa tehnologijom danas svašta možemo da uradimo. Ovde ćemo napisati koje su to prednosti kada ...

Detaljnije

Nekoliko stvari koje je poželjno proveriti pre kupovine placa

Kada odlučite da kupite plac, ta odluka treba da se zasniva na nekoliko analiza, a ne da ishitreno o...

Detaljnije

Tehnološki progres u kuhinji - otkrijte novu dimenziju kućnih aparata!

Svedoci smo ere u kojoj tehnološki progres dramatično transformiše svaki kutak na&scar...

Detaljnije

Zašto se građevinske firme odlučuju na iznajmljivanje makazaste platforme i ne biraju kupovinu?

Kupovina građevinskih mašina je veliko ulaganje i znatna investicija koju nije uvek moguće fi...

Detaljnije
Copyright © 2019 MacvaPress. All rights reserved.
Izrada sajta by GW, SEO by WBS