Sve što treba da znate o gumama za auto


Automobili

            Ono što svaki aktivan vozač treba da zna o svom automobilu podrazumeva svakako i osnovno znanje kada su u pitanju gume za auto. Veoma je važno da svako lice koje je aktivan učesnik saobraćaja vodi računa o redovnoj zameni pneumatika jer oni imaju veliki uticaj na kočioni trag, a samim tim dovode u pitanje celokupnu bezbednost. U odnosu na to oni mogu dovesti do saobraćajnih nezgoda ako se koriste neadekvatno shodno vremenskim uslovima.

Osim što mogu uticati na bezbednost vožnje, imaju veliku ulogu u udobnosti i sigurnosti vožnje generalno gledno ali bez njih automobil ne bi mogao ni da se kreće.

Prvi i osnovni kriterijum odabira odnosi se na veličinu koja je potrebna svakom pojedinačnom modelu automobila, a onda se može praviti razlika između nekoliko vrste modela. Ili u odnosu na ekonomičnost, bezbednost i buku.

Postoje zimski, letnji i ,,all season“ modeli

            Zimski pneumatici u odnosu na letnje imaju dublju šaru koja omogućava da voda i sneg prolaze kroz njih. Oni se lakše savijaju i oblikuju prema podlozi po kojoj se kreću što je u vremenskim uslovima koje nosi zima od izuzetne važnosti. Stabilniji su i pouzdaniji kada su na putu zastupljeni led i poledica. 

Letnje gume za auto, kao što im i samo ime kaže namenje su periodu kada su vremenski uslovi očekivano povoljni. One najbolje funkcionišu u vremenskim uslovima kada temperatura vazduha ne ide ispod 10 stepeni Celzijusa. Imaju svoju specifičnu šaru, koja je manja i drugačija u odnosu na prvi model.

Univerzalne ili ,,all season“ gume za auto predstavljaju kompromis prethodna dva modela. Njihova praktičnost ogleda se  u tome što su pogodne za sve vremenske uslovi i ne zahtevaju zamenu već predstavljaju celogodišnje modele. Mnogi smatraju da se ovim izborom štede vreme i novac.

Naravno, u zavisnosti od toga gde neko živi, na kojoj relaciji vozi, kakvi su vremenski uslovi najzastupljeniji u tom delu, biraće da li je za njega najdekvatniji izbor univerzlani model ili godišnje menjanje pneumatika.

Kada se menjaju i gde?

            Zakon o bezbednosti saobraćaja na putevima propisuje da svi vozači automobila moraju imati zimske gume za auto u periodu od 1. novembra do 1. aprila. I to ukoliko se na kolovozu nalaze sneg, led ili poledica. Postoji određena tolerancija ukoliko nema zadržanog snega na kolovozu u tom delu pravila. U periodu koji nije obuhvaćen ovim odredbama Zakona dozvoljeno je korišćenje letnjih penumatika.

Dakle zamenu pneumatika morate izvršiti neposredno pre početka navedenog perioda, odnosno pre 1. novembra, a upravo tada su i najveće gužne u vulkanizerskim radnjama koje se time bave. 

Ako se kupuju nove gume za auto čija se cena kreće od 5000 do 20000 dinara, tome treba dodati i troškove zamene i balansiranja. Ukoliko neko ima oba kompleta (letnji i zimski) i samo u propisanim periodima vrši zamenu, onda mora platiti cenu zamene i balansiranja svaki put.

Ne postoji propisani vek trajanja gume za auto, ali se mogu naći podaci koji govore da je vožnja od pet godina optimalna.

Zašto su automobilski pneumatici crne boje?

            S obzirom da se prave od gume očekuje se da pneumatici budu bele boje, ali svedoci smo da su one ipak crne boje. O čemu se tu zapravo radi?

One poprimaju crnu boju zbog čađi koja se dodaje u materijal pri izradi kako bi se izvršila stabilizacije gume i kako bi ona postala otpornija i dugovečnija. Čađ ima važnu ulogu u sprečavanju UV zraka i ozona, odnosno ceo pneumatik čini izuzetno sigurnijim i ima brojne prednosti.

Svemu tome treba dodati i estetski razlog. Na beloj boji svaka pljavština i prašina bi bile znantno vidljivije nego na crnoj boji.


Srodni tekstovi:


Saveti za letovanje sa decom

Letovanje sa decom je jedno novo i  predivno iskustvo, ali zahteva pažljivo planiranje i pripre...

Detaljnije

Uvedite program za evidenciju radnog vremena i sprečite gubitke u poslovanju zbog kašnjenja na posao ili prekoračenja pauze

Kako bi velike kompanije ili mala preduzeća bile profitabilne i ostvarivale što bolje rezulta...

Detaljnije

Sportske vesti kroz istoriju - od elite do širokih narodnih masa

Sportske vesti predstavljaju novinarske informacije čija su glavna tema sportska nadmetanja i događa...

Detaljnije

Karakterne crte koje mogu opisati psihologiju ličnosti

Kroz decenije koje su za nama mnogo truda i rada je uloženo kako bi se unapredilo razumevanje čoveka...

Detaljnije
Copyright © 2019 MacvaPress. All rights reserved.
Izrada sajta by GW, SEO by WBS