Dubai - grad u kojem je budućnost sada


Putovanje Putovanje



Dubai je glavni grad istoimenog emirata, jednog od sedam koji čine Ujedinjene Arapske Emirate. To je grad koji raste i gradi se neverovatnom brzinom i zbog svojih nebrojenih atrakcija mami turiste širom sveta. Od jednog malog ribarskog mesta na jugoistočnoj obali Persijskog zaliva iznikao je grad impozantne arhitekture i luksuznog života, u koji hrle mnogobrojni turisti, da posvedoče stvaranju budućnosti.

Sve što biste mogli da zamislite, a i što ne možete, nalazi se upravo u Dubaiju. Najviše zgrade, najveći tržni centri, najekskluzivniji restoran na svetu... 

To je grad prestiža i glamura, grad koji impresionira čitav svet, u kojem je budućnost uveliko prisutna, jer je baziran na najmodernijim tehnološkim i naučnim otkrićima, čije građevine prkose zakonima fizike i dokazuje da sve što ljudski um zamisli može da se napravi.


Turističke atrakcije u Dubaiju


Burdž Al Arab (Arapski toranj)

Hotel u obliku jedra, koji je izgrađen po zamisli sultana Zajeda. Jedini je hotel na svetu koji ima 7 zvezdica. Visok je 321m, u njemu se nalazi nekoliko najluksuznijih restorana, u kojima najveći majstori kuhinje spremaju obroke za goste željne ultimativnog luksuza. U jedan od njih, restoran Al Mahara, dolazi se simuliranom podmornicom i već po tome predstavlja jednu od nezaobilaznih atrakcija grada, a i proglašen je za jedan od deset najboljih na celom svetu.

Možda niste znali: Burdž Al Arab samo sa kopna podseća na jedro, dok gledano sa pučine poprima oblik krsta. To je doživljeno kao veoma neprimerena provokacija i izazvalo veliki skandal, jer su Ujedinjeni Arapski Emirati ipak muslimanska zemlja. Zamalo ga nisu srušili, neposredno pošto je izgrađen. Međutim, ova arhitektonska lepotica ostala je netaknuta i danas je jedan od najvećih simbola Dubaija, građevina po kojoj se grad prvo prepoznaje.


Burdž Kalifa

Ovo je najveća građevina na svetu, visoka 830m. Predstavlja jedan od najvećih podviga inžinjerstva, sa čijeg se vrha pruža neverovatan pogled na ceo grad. Do prizora koji ostavlja bez daha i zasenjuje sve do tada viđeno i proživljeno dolazi se brzim liftovima. 

Ovaj impozantni toranj je sagrađen da zadivi sve i definitivno nikoga ne ostavlja ravnodušnim. Ima 160 spratova i 30.000 stanova, kao i odlične restorane, u kojima nećete uživati samo u dobro pripremljenoj i još bolje prezentovanoj hrani, već i u očaravajućem pogledu na grad, sa velikih visina. Jedan od najpoznatijih restorana, Atmosphere, nalazi se na 122. spratu Burdž Kalife, gde ćete imati osećaj da ručate među oblacima.


Ostrvo Palma (Palm Džumeira)

Veštačko peščano ostrvo u obliku palme, koje je još uvek u izgradnji, postalo je odmah jedan od simbola Dubaija. U „krošnji“ se nalaze brojni hoteli, sa tematski uređenom arhitekturom i ponudom za svoje goste, restorani, prodavnice, marine, kao i privatne vile sa svojim plažama. Ostrvo Palma smatra se osmim svetskim čudom, koje može da se vidi i iz svemira. Na „vrhu“ palme nalazi se svima dobro poznati hotel Atlantis, koji kao da predstavlja prozor ili kapiju ka pučini, tj. ka nekoj drugoj dimenziji.


Marina Dubaija

Jedna od poslednje izgrađenih atrakcija grada, tj. još uvek se dograđuje, a sve u cilju da još više impresionira svoje posetioce. Kao i sve u ovom gradu, i ova marina je jedna od najvećih na svetu. Odiše luksuzom, tu možete videti najlepše jahte, ali i manje brodove koji prevoze sve. Bilo da šetate preko dana ili noću, ostaćete zadivljeni kako je sve odlično usklađeno sa prirodom, a da brojna plovna vozila samo upotpunjuju živopisnu sliku ovog dela grada.


Šoping centri

Dubai Mall je jedan od najvećih šoping centara na svetu. Raj za sve ljubitelje šopinga. Tu su brojne prodavnice najprestižnijih modnih marki, najluksuznije juvelirnice, ali i bioskopi i restorani. Ono što ovaj šoping centar izdvaja od drugih je veliki akvarijum, gde možete videti kako plivaju razne egzotične vodene životinje i ribe, a od njih vas deli samo jedan, ogroman stakleni zid. Pored toga, u ovom centru postoji i deo u kojem su smeštene tradicionalne tezge i radnje koje prodaju ručne radinosti, sušta suprotnost modernim buticima, pa zbog toga podseća na izolovani grad, pre nego na šoping centar.

Mall of Emirates je još jedan impozantan šoping centar, nalik na mali grad. U njemu takođe ima svega, od markirane garderobe, preko restorana, pa bioskopskih sala i igraonica za decu. Ono što ga čini posebnim je skijalište. Zamislite da pređete iz pustinjske vreline u prostor gde je temperatura spuštena ispod nule i gde se nalaze ski staze duge po 400m i uživate u zimskim sportovima u sred pustinje! 

Dubai će vam pružiti i takvo, nesvakidašnje i nekima nezamislivo iskustvo, spoj nespojivih stvari. Dubai je više od svega što možete da zamislite.


Safari

Ako su vas megalomanske građevine Dubaija zasenile toliko da ste zaboravili da se ipak nalazite u pustinji, onda je pravo vreme da iskusite i čari prirode mesta koje ste posetili. Nezaobilazna avantura pri poseti ovog bliskoistočnog grada je safari, vožnja po pustinji. Može trajati i par sati, izazovna je i puna adrenalina. Prelazićete veće i manje peščane dine i savladavati prašnjava prostranstva dok ne stignete do kampa, koji je sušta suprotnost sjaju i građevinskim džinovima iz srca grada. Tu vas čeka upoznavanje sa kulturom i tradicijom ove arapske zemlje: tradicionalna jela, trbušni ples, iscrtavanje kanom, jahanje kamila. Ljubazno lokalno stanovništvo dočekuje vas sa slatkim urmama i čajem, veoma predusretljivo i gostoljubivo. Učiniće sve da se osećate prijatno. 


Mali savet: ako želite da ovekovečite svoje putovanje kroz pustinju, najbolje je da sačekate suton, jer se tada po nebu i nepreglednom peščanom prostranstvu prelivaju najlepše nijanse plave, žute i narandžaste.


Plaže

Neizostavni deo sveukupne atrakcije Dubaija svakako su i plaže. Pružaju dosta zabave i nude razne sportske aktivnosti na vodi. 




Srodni tekstovi:


Motivišite svoje zaposlene uz pomoć komunikacionih veština

Iako se ne može izmeriti ni opipati, motivacija zaposlenih je veoma aktuelna tema u poslovnom svetu,...

Detaljnije

Dentalni turizam sve popularniji u Srbiji

Stomatološki ili dentalni turizam poslednjih godina dobio je zamaha u Srbiji. Kako su stomato...

Detaljnije

Modni elementi ženskih laptop rančeva

Laptop rančevi su postali neizostavan modni dodatak za moderne žene koje žele da svoj laptop nose sa...

Detaljnije

Da li vredi postaviti zubne implante?

Kada se razmatraju zubni implanti cena jednog zuba je dosta viša nego što je to slučaj...

Detaljnije
Copyright © 2019 MacvaPress. All rights reserved.
Izrada sajta by GW, SEO by WBS