Značaj preventivnih pregleda bubrega


Zdravlje i lepota Zdravlje i lepota

Jedan od najznačajnijih organa u ljudskom organizmu je bubreg. Iako je veličine pesnice i težak je samo oko 150 grama, poremećaj njihovog rada može da dovede do ozbiljnih bolesti pa i do smrti. Bubreg je organ veoma kompleksne strukture koja mu omogućava da vrši funkcije koje su od životnog značaja. Zato je važno razvijati svest o značaju zdravlja bubrega kroz promovisanje preventivnih pregleda, a ako se bolest ipak razvije bitna je kvalitetna zdravstvena zaštita. Činjenica je da lečenje hronične bolesti bubrega iziskuje velike troškove, zato mere primarne prevencije bolesti bubrega imaju nemerljivu vrednost, a neophodne su kako bi se brojka od 850 miliona obolelih u svetu i sve veći porast obolelih u Srbiji stavili pod kontrolu. Svaka deseta odrasla osoba u Srbiji ima neku hroničnu bolest bubrega. Procena je da će do 2040. godine  hronične bolesti bubrega postati jedan od pet vodećih uzroka smrtnosti. U ovom tekstu saznaćete o tome zašto su bubrezi važni za organizam, koliko u prevenciji znači blagovremeni odlazak kod nefrologa i gde naći dobrog nefrologa.  Kada je u pitanju dobar nefrolog Novi Sad ne zaostaje za Beogradom, ima jednako dobre stručnjake u ovoj oblasti.

Zašto su bubrezi važni za organizam?

Svakog dana konzumiramo hranu i to različite vrste namirnica koje sadrže odredjenu količinu vode, soli i kiselina. Količina soli, vode i kiselina nastalih iz neprestanog procesa pretvaranja hrane u energiju varira i u prekomernim količinama može da šteti organizmu. Gomilanjem soli i kiselina gomilaju se toksične supstance koje mogu ozbiljno ugroziti zdravlje organizma i biti opasne po život. Važnu ulogu u uklanjanju štetnih produkata koji nisu potrebni organizmu imaju bubrezi. Najvažnija uloga bubrega je prečišćavanje krvi uklanjanjem produkata metabolizma. Proteini iz hrane važni su za rast i razvoj organizma. U procesu iskorišćavanja proteina metabolizam proizvodi štetne produkte koji deluju kao otrov za organizam. Bubrezi filtriraju štetne produkte iz krvi i putem urina ih izbacuju iz organizma. Ukoliko analiza krvi pokaže povišen nivo kreatinina i ureje, dva važna proizvoda metabolizma, znači da bubrezi ne rade kako treba i da pacijenta treba da pogleda nefrolog. On će analizama utvrditi zdravlje bubrega. 

Značaj bubrega u regulisanju soli i vode u organizmu

Pacijenti kod kojih se pojavljuju otoci  prvo treba da posumnjaju da su bubrezi izgubili sposobnost da uklone višak vode, a to znači i da je narušen balans minerala i elektrolita koji čine osnovu normalnog sastava telesnih tečnosti. Regulišući nivo tečnosti i soli u organizmu bubrezi održavaju normalan krvni pritisak. Poremećen nivo soli i vode u organizmu uzrokuje povišen krvni pritisak. Bubrezi su važni i za održavanje zdavih kostiju i stvaranje crvenih krvnih zrnca. Sve ukazuje da je normalno funkcionisanje bubrega od presudnog značaja za zdravlje i da je veoma važno ići na preventivne preglede kod nefrologa. Ukoliko razmišljate o preventivnom pregledu i treba Vam dobar nefrolog Novi Sad i Beograd u svojim kliničkim centrima ali i privatnoj praksi imaju odlične stručnjake u ovoj oblasti,  dobrih stručnjaka ima i u Kliničkom centru u Nišu koji se ubrzano razvija. 

Preventivni pregledi za zdrave bubrege

O važnosti bubrega govori podatak da im je medicina od 2006. posvetila poseban dan u godini, drugi četvrtak u mesecu martu. Cilj obeležavanja Svetskog dana bubregaje da se podigne nivo opšte svesti o njihovoj važnosti za zdravlje svetske populacije. Ovog dana ali i svakog drugog dana u godini važno je posvetiti se zdravom načinu života kako bi se sačuvalo dobro zdravlje bubrega i što duže očuvale funkcije bubrega kod pacijenata sa hroničnim bolestima. Najbolji prijatelj pacijenata sa predispozicijama da obole od neke hronične bubrežne bolesti je nefrolog. Blagovremeni odlasci kod nefrologa i savetovanje vezano za ishranu i način života, značajno će uticati na kvalitet života ali i umanjiti rizik od razvoja bolesti. Nacionalni javnozdravstveni programi za prevenciju i kontrolu uz kontrolu malignih, srčanih, kao prioritet treba da uvrste i bubrežne bolesti. 

Preventivni pregled kod nefrologa

Nema čoveka koji nija imao neki upalni proces u organizmu koji su izazvale bakterije. Jedan od čestih upalnih procesa dešava se u urinarnom traktu. Upala mokraćne bešike, mokraćnih kanal, pa i samih bubrega zna da bude veoma bolna ako se blagovremeno ne leči može da ostavi posledice po zdravlje. Zahteva odlazak kod lekara, neretko specijalistički pregled nefrologa. Često zanemarujemo ozbiljnost simptoma upale, ali oni već ukazuju da je taj sistem organa sklon bolestima i da im treba posvetiti pažnju. Preventivni pregledi kod nefrologa obavezni su za muškarce i žene starije dobi, mada, ko god ima problema sa dijabetesom i hipertenzijom ili ima simptome koje karakterišu promena boje i mirisa mokraće treba da ode kod nefrologa na pregled. On će se upoznati sa medicinskom istorijom, trenutnim simptomima, načinom života, obaviće ambulantni pregled, a po potrebi i ultrazvučni pregled bubrega. Brinite o svom zdravlju tako što brinete o zdravlju bubrega, shvatite kao obavezu da odete jednom godišnje kod nefrologa.






Srodni tekstovi:


Rent a car na aerodromima

Posle dugog leta, neugodnih sedišta, čekanja kofera i bezbroj drugih sitnica koje vam oduzima...

Detaljnije

Komadi odeće koji su potrebni svakoj ženi

Koliko puta vam se desilo da otvorite garderober i nemate šta da obučete?Bez obzira koliko od...

Detaljnije

Rastuća popularnost dobrovoljnog zdravstvenog osiguranja u Srbiji

Sve više građana Srbije se odlučuje za dobrovoljno zdravstveno osiguranje zbog brojnih pogodn...

Detaljnije

Razlozi posete ginekološkoj ordinaciji

Ginekološke ordinacije danas idu „ruku pod ruku“ sa reproduktivnim zdravljem lep&...

Detaljnije
Copyright © 2019 MacvaPress. All rights reserved.
Izrada sajta by GW, SEO by WBS