Zašto je cena uglja posebno povoljna tokom leta?


Biznis Dom



Energenti su neizostavan deo domaćinstva, poslovnih objekata i složenih industrijskih procesa, zbog čega je bitno uvek imati na stanju raspoloživu količinu. Ugalj predstavlja prvu pomisao na grejanje, proizvodne procese, dobijanje toplote i energije za obavljanje raznovrsnih aktivnosti, zbog čega je veoma bitan od davnih vremena. 

Sa više od 40% ugalj učestvuje u proizvodnji električne energije, a koristi se i kao gorivo u domaćinstvu, samostalno ili uz drvnu građu. Zahvaljujući visokom stepenu efikasnosti, snage i toplote koja ima produženo dejstvo u odnosu na druge izvore, a neophodno je istaći i da je cena uglja odlična, u odnosu na sva evidentna poskupljenja i veće troškove građana i firmi.

Vansezonske povoljnosti nabavke energenta u odnosu na sezonu

Cena uglja tokom letnjih meseci prilično je povoljnija u odnosu na jesen i zimu, baš zbog toga što se radi o energentu koji ima važno mesto za dobijanje toplote u prostoru. Iako se koristi i u industrijskim i drugim poslovnim procesima, značajan udeo ovog fosilnog goriva koristi se i za grejanje. 

Kako je grejna sezona u periodu od polovine oktobra do polovine aprila, jasno je da su tada cene energenata značajno više u odnosu na vansezonsku ponudu. Zbog toga, cena uglja tokom leta niža je i za gotovo 50% u odnosu na period od septembra do maja meseca. 

Cena uglja kao faktor koji stvara uštede i benefite

Veoma je bitno blagovremeno nabaviti ogrev i sve neophodne energente znatno ranije pre početka same grejne sezone. Kako su cene tada obično na maksimumu, kao i tokom prvog dela zime, najbolje je ugalj nabaviti tokom leta, što važi i za drvo kao ogrev, ali i pelet. 

Cena uglja tokom prošle sezone kretala se i na nivou višem od 200 evra za tonu, dok se vansezonski mogla pronaći za okvirno 100 evra troška nabavke iste količine. To znači da dvostruko viši nivo može dostići cena uglja tokom sezone, odnosno drugog dela jeseni, zime i ranog proleća, dok u mesecu junu, julu i avgustu troškovi nabavke značajno padaju. Na taj način, prednost je pripremiti se sada za predstojeću grejnu sezonu.

Neke od ključnih prednosti upotrebe uglja kao goriva danas

Iako cena uglja može varirati tokom sezone i imati uzlaznu putanju, kao i za svaki drugi energent uostalom, radi se o veoma troškovno isplativom rešenju za domaćinstva, industrije i različite potrebe, jer je cena uglja za jednu tonu na optimalnom nivou oko 130 evra okvirno tokom jula i avgusta meseca. 

U pitanju je fosilno gorivo koje ima izuzetnu snagu i stvara obimnu toplotu, kao i energiju koja pruža odličnu podršku brojnim procedurama. Takođe, cena uglja opravdana je odličnim kvalitetom goriva koje održava toplotu u enterijeru više časova od drvnog ogreva, zbog čega se i koristi kao dopuna modernim kotlovima.

U današnjem vremenu cena uglja je veoma povoljna za sve kupce, bilo da je u pitanju industrijska potrošnja ili snabdevanje domaćinstva potrebnim resursima za grejnu sezonu, posebno tokom leta. Kako je to veoma značajno za uštedu i troškove porodice i preduzeća, preporuka je nabaviti potrebnu količini znatno pre početka oktobra.





Srodni tekstovi:


Kratak vodič do zdravog srca

U trenutku kada se ceo svet suočava sa pandemijom virusa kovid 19, odgovornost i briga za sopstveno ...

Detaljnije

Održavanje staklenih površina

Koliko god vremena provodili u kući, bilo da je reč o čitavom danu ili samo par sati, obraduje nas k...

Detaljnije

Kako da odaberete nekretninu koja će ispuniti sva vaša očekivanja?

Rešeno stambeno pitanje je nešto što danas mnogi priželjkuju. Imati stan u sops...

Detaljnije

Slatka degustacija na svečanom činu venčanja

             Ukoliko imate planer venčanja, smernice za organizac...

Detaljnije
Copyright © 2019 MacvaPress. All rights reserved.
Izrada sajta by GW, SEO by WBS