Ugradnja zubnih impanata - ko, kako i zašto?


Zdravlje i lepota Zdravlje i lepota

S obzirom na to da zivimo u vremenu gde se sve više pažnje poklanja spoljašnjem izgledu, svako mora imati lepu i negovanu kožu, kao i zube.

Sam osmeh jako može uticati na celokupan utisak o nekoj ličnosti. A negovana koža sa manje šminke i blistavi osmeh glavni su trend prethodnih godina. 

Međutim pored same estetike, zdravi i jaki zubi neophodni su i zbog njihove najvažnije funkcije, a to je sitnjenje hrane i uloge u njenom varenju, jer sam proces varenja započinje u ustima.

Problem nastaje u onom trenutku, kada dođe do propadanja zuba. Zato je preventiva, a posebno higijena zuba od enormne važnosti.

Usled propadanja zuba, uzrokovanog različitim bolestima, dolazi do gubitka jednog zuba, ponekad više njih, a u najgorem slučaju mogu nedostajati i svi zubi.

Šta je zubni implant i ko ga ugrađuje?

Zubni implant je nešto što zamenjuje koren propalog zuba. Sasatav implanta je od titanijuma. Izgled samog implanta podseća na šraf, a sama ugradnja žargonski se naziva „šrafljenje“.

Sručna lica za ugradnju zubnih implantata jesu doktori stomatologije-implantolozi.

Neophodno je zakazati pregled, gde će se na osnovu 3D snimka zaključiti da li je moguće ili nemoguće ugraditi implant. Pregled je obično besplatan, samo treba otići kod pravog strčnjaka.

Različite situacije u praksi

Situacija u kojoj nedostaje samo jedan zub, jeste situacija u kojoj se ne bruše susedni zubi. Prvo se ugradi implant a potom izrađuje kruna.

U situaciji kada nedostaje veći broj zuba, može se ugraditi zubni most. To bi jako pomoglo osobama koje su nosile zubne proteze. Ovakvom ugradnjom izbegavaju se parcijalne proteze.

U slučaju nedstatka svih zuba,  samo četiri do šest implanta mogu koristiti kao osnova za pravljenje mosta na svim zubima i na najbolji mogući način pružiti pomoć pacijentima bez zuba. Takođe, ugradnjom implanata, kod pacijenata koji nose totalne proteze, omogućuje se njihovo pričvršćivanje, i na taj način se izbeći neprijatnosti kao što su takozvano „ispadanje proteze“ i „labave proteze“. 

Šta je dužnost pacijenta nakon ugradnje implanta 

Nakon završetka oralno-hrurške intervencije pacijent odmah može otići svojoj kuci. Nakon sedam dana javlja se svom stomatologu, kako bi mu skinuli konce. Za opterećivanje zubnog implanta krunicom potrebno je sačekati od 8 do 12 nedelja. To je taman dovoljno vremena da se implant učvrsti. Pacijent može birati da li želi metalo-keramičku ili estetsku krunicu. Krunice se mogu cementirati na implant ili pričvrstiti šrafljenjem

Uspešnost ugradnje zubnih implanata

Uspešnost ugradnje ima jako visok procenat. Čak 95% procenata svih intervencija. Razlog neuspešnosti u većini slučajeva uzrokovano je nepravilnim vođenjem oralne higijene. U tom slučaju oko zubnog implanta se zadržava hrana kao i bakterije gde se stvara kamenac. To dovodi do zapaljenja, koje predstavlja komplikaciju. Upravo ovo zapaljenje dovodi do gubitka implanta i neuspešne ugradnje. 

Baš iz svega navedenog u prethodnom pasusu, pacijent bi nakon ugradnje trebalo da od svog izabranog stomatologa dobije detaljno uputstvo o održavanju oralne higijene, kao i sve potrebne savete. Trebalo bi da pacijentu odgovori i na sva postavljena pitanja. I tek ukoliko se svi ti uslovi zadovolje treba da se zubni implant optereti krunom.

Čuvajte svoje zube i ne zaboravite na njihovu higijenu, to je jedan od načina da se izbegne ovaj hirurški zahvat.




Srodni tekstovi:


Hitna intervencija: Otpušavanje WC šolje u rekordnom vremenu

Zapušena wc šolja je sigurno poslednje što ste želeli, ali je za efikasno re&sc...

Detaljnije

Odaberite držač za mobilni koji odgovara vašem automobilu

Kada su se pojavili, mobilni telefoni su odmah pokazali da će se vremenom menjati u velikoj meri i d...

Detaljnije

Koje tretmane iz kozmetičkih salona žene mogu koristiti kako bi se pripremile za leto

Svaka žena makar jednom u životu treba da dopusti sebi treman za lepše lice i telo pre nego &...

Detaljnije

Kako odabrati pravi IPTV paket

Kada neko odluči da ga interesuje internet televizija, potrebno je samo da od nadležnog provajdera z...

Detaljnije
Copyright © 2019 MacvaPress. All rights reserved.
Izrada sajta by GW, SEO by WBS