Svetsko prvenstvo u ragbiju za žene


Zanimljivosti


Rugby World Cup odnosno svetsko prvenstvo u ragbiju za žene počelo je pre nekoliko dana, 8. oktobra na Novom Zelandu, i trajaće sve do 12. novembra. Ovo prvenstvo je trebalo da bude održano prošle godine, ali je tada moralo da bude odloženo zbog pandemije korona virusa. No, ove godine nije bilo prepreka, te je Svetsko prvenstvo uspešno krenulo, pa su tako prvi u mečevi u grupama već odigrani. Sa početkom ovog takmičenja, svi ljubitelji dobrog ragbija tako ponovo imaju šansu da na jednom mestu vide najbolje ženske reprezentacije u ovom sportu.

Nekoliko novih stvari na Prvenstvu

Nekoliko je novina koje prate ovo Svetsko prvenstvo. Naime, četvrtfinale će biti odigrano u sistemu kao što je to slučaj i kod muškaraca, te će se na taj način takmičenje za žene izjednačiti sa takmičenjem za muškarce. Još jedna novina je i da će između utakmica biti najmanje pet dana pauze što će takmičarkama omogućiti više prostora za odmor, i time će se i kvalitet utakmica sigurno podići na još veći nivo. Inače, sve utakmice će biti odigrane na tri stadiona - dva se nalaze u Oklandu (od kojih je jedan nacionalni stadion Novog Zelanda), a jedan u Fangareju.

Branilac titule i domaćin 

Što se samog takmičenja tiče, titulu brani ekipa domaćina, Novog Zelanda, a takmičarke iz ove države će pokušati da dođu do rekordne, šeste titule šampionki sveta. U tome će se takmičiti sa još jedanaest reprezentacija koje su podeljene u tri grupe, a svaka od reprezentacija u svom sastavu ima 32 igračice. Mečevi u grupama će biti igrani po klasičnom sistemu “svako sa svakim” što znači da će u svakoj grupi biti odigrano šest mečeva. Svaka ekipa dobija četiri boda ako pobedi dok se za nerešen rezultat dobija dva poena. Dodatno, ekipe koje ostvare četiri ili više eseja u jednoj utakmici će dobiti i dodatni bod, a dodatni bod će dobiti i ekipa koja izgubi sa manje od osam poena razlike, a sve ovo će uticati i na kvote na kladionicama.

Raspored grupa

U grupi “A” se pored domaćina takmiče i reprezentacije Velsa, Škotske i Australije. Prvo kolo je bilo na programu osmog i devetog oktobra, a u prvim utakmicama pobede su ostvarile ekipe domaćina koja je savladala Australiju rezultatom 41:17 kao i ekipa Velsa koja je pobedila Škotsku 18:15. U drugom kolu se petnaestog oktobra sastaju Škotska i Australija, dok će se dan kasnije sastati Vels i Novi Zeland. U poslednjem kolu koje će odigrati 22. oktobra Australija i Vels će odmeriti snage, a istog dana će igrati i Novi Zeland i Škotska. Kada govorimo o grupi “B”, tu se nalaze reprezentacije Kanade, Italije, Sjedinjenih Države i Japana. U prvom su kolu Italijanke devetog oktobra pobedile Amerikanke rezultatom 22:10, a istog dana su snage odmerile i reprezentativke Kanade i Japana. Kanađanke su ubedljivo slavile rezultatom 41:5.

 Šesnaestog oktobra će Kanađanke igrati protiv Italijanki u drugom kolu dok će dan ranije snage odmeriti Sjedinjene Države i Japan. U poslednjem kolu koje će se igrati 23. oktobra sastaće se Japan protiv Italije i Kanada protiv Sjedinjenih Država. Grupa “C” se isto sastoji od četiri reprezentacije, i to su Engleska, Francuska, Južna Afrika i Fidži. U prvim mečevima koji su bili odigrani osmog oktobra, reprezentativke Francuske su ubedljivo savladale rivalke iz Južne Afrike rezultatom 40:5. Engleskinje su istog dana bile još ubedljivije protiv reprezentativki Fidžija, i pobedile su ih rezultatom 84:19 tako da ovde nije bilo previše uzbuđenja. Prve dve reprezentacije na tabeli posle prvog kola, Engleska i Francuska će se sastati u drugom kolu koje je na programu petnaestog oktobra, a u istom kolu će dan kasnije na megdan izaći reprezentacije Fidžija i Južne Afrike. U poslednjem kolu reprezentativke Francuske igraju protiv najboljih ragbistkinja Fidžija i to 22. oktobra, a dan kasnije kolo će zatvoriti reprezentacije Engleske i Južne Afrike. 

Nokatut faza takmičenja

Nakon mečeva poslednjeg kola ćemo dobiti najboljih osam ekipa koje će odmeriti snage u četvrfinalu takmičenja. To znači da će se iz svake grupe plasirati dve prvoplasirane ekipe, a dve najbolje trećeplasirane ekipe će takođe ostvariti plasman u četvrtfinale. Ono je na programu 29. i 30. oktobra, uz činjenicu da će se prvog dana utakmice igrati u Fangareju, a drugog dana u Oklandu, ali to neće omesti one koji uživaju u uživo klađenju iako će se mečevi igrati u ranim jutarnjim časovima po našem vremenu. Polufinalni dueli su zakazani za peti novembar, a oba duela će se igrati u Oklandu, na nacionalnom stadionu “Eden Park”. Utakmica za treće mesto i veliko finale će biti odigrani takođe u Oklandu, dvanaestog novembra čime će Svetsko prvenstvo za žene u ragbiju biti završeno. 






Srodni tekstovi:


Letnja hrana za jačanje imuniteta

Ovo je hrana koju morate uključiti u svou letnju svakodnevnicu za jačanje imuniteta: S obzirom ...

Detaljnije

Informišite se pre kupovine kolica za bebe

Preko potrebna kada odlazite u šetnju sa vasim detetom jesu upravo kolica za bebe. Tu su i si...

Detaljnije

Kako funkcionišu zalagaonice?

Za početak, hajde da definišemo šta su to zalagaonice. Zalagaonice nude mogućnost pro...

Detaljnije

Nega bebe od rođenja

Bebe dolaze na svet nakon devet meseci boravka u zaštićenom i sigurnom okruženju -  mami...

Detaljnije
Copyright © 2019 MacvaPress. All rights reserved.
Izrada sajta by GW, SEO by WBS