Stvaranje sopstvenog biznisa: Šta je sve neophodno?


Biznis Obrazovanje


Pokretanje sopstvenog biznisa popularan je oblik investiranja danas i predstavlja jednu vrstu nezavisnosti kada govorimo o profesionalnom aspektu života. Mogućnost da samostalno donosite odluke, organizujete radno vreme i upravljate svim koracima poslovanja san je svakog zaposlenog čoveka. Međutim, potrebno je biti svestan činjenice da uspešan biznis ne dolazi preko noći, te da je potrebno mnogo planiranja, ulaganja i energije kako biste dostigli željeni cilj i ostvarili se kao preduzetnik. 

U narednim pasusima predstavićemo neke od neizostavnih koraka koji su presudni za lansiranje biznisa i umanjivanje svih potencijalnih rizika koji su svojstveni preduzetničkim vodama. Budite istrajni u vašim namerama i ne gubite strpljenje, jer ono je vaša pokretačka snaga i glavno oružje  pomoću kojeg ćete postaviti čvrste stubove vašeg poslovanja i odoleti svim izazovima koji će vas zadesiti. 

Istražite tržište

Pre nego što uopšte oblikujete vašu ideju i preduzmete konkretnije korake, važno je istražiti konkurencije i stanje tržište na kojem ćete poslovati. Osluškivanje potreba potencijalnih korisnika vaših usluga ili proizvoda igra veliku ulogu u postizanju uspeha, a dobijene informacije će vam pomoći na koji način da plasirate uslugu i komunicirate sa potencijalnom publikom. Ugledajte se na konkurenciju koja je svakako duže od vas na tržištu, te iskoristite njihove primere dobre prakse i implementirajte ih u vaše poslovanje. Iskustvo starijih i uspešnijih će vam mnogo koristiti na samom početku, te pomoći da konkretizujete vaše ideje i na pravi način lansirate proizvod. 

Organizujte prostor za rad

Bez obzira da li se vaša kompanija bavi direktnom prodajom ili sa klijenitma komunicirate isključivo online, biće vam neophodan adekvatan prostor za rad. Kvalitetno opremljena kancelarija predstavlja jedan od osnovnih preduslova za postizanje željenog uspeha, stoga je važno da bude prilagođena potrebama zaposlenih. Na samom početku ih verovatno neće biti mnogo, a veoma često su i vlasnici preduzeća jedini zaposleni, te preuzimaju različite uloge u poslovanju. Odgovarajući računar, udobna kancelarijska stolica i propratni sto jesu osnova svake kancelarije. Prostor za skladištenje gde će stajati rezervni toneri za laserske štampače i sitan potrošni materijal pokazao se izuzetno praktičnim i vašu kancelariju će učiniti organizovanom i urednom. Da bi se uspešno organizovali poslovni sastanci, svakako će vam biti neophodna piši briši tabla. Vremenom ćete sigurno imati potrebu za proširenjem prostora, pogotovo ukoliko budete imali još zaposlenih, ali za početak obezbedite kancelariju koja je funkcionalna i opremljena svim potrebnim elementima za rad. 



Razradite detaljan plan

Planiranje je ključna veština u biznis svetu, a pogotovo ukoliko tek uplovljavate u preduzetničke vode. Osnovni elementi kvalitetnog biznis plana jesu detaljno kreiranje poslovne i marketinške strategije, kao i jasno definisan budžet. Na taj način ćete izbeći eventualne rizike i ispratiti svaki korak vašeg napretka, što će biti od velikog značaj prilikom planiranja narednih koraka vašeg poslovanja. Izračunajte ukupne prihode i rashode, zatim uvrstite i nepredviđene troškove koji vas mogu zadesiti, a na koje morati biti spremni u svakom trenutku. 

Uložite u marketing

Danas gotovo da ne možemo da zamislimo funkcionisanje kompanija i plasiranje proizvoda bez prisutnosti u onlajn svetu. Kvalitetno osmišljena marketinška kampanja predstavlja deo glavnog pogona zaduženog za prodaju proizvoda, zato je važno konsultovati se sa stručnjacima iz oblasti marketinga i investirati u ovaj segment poslovanja. Posedovanje veb sajta i profila na društvenim mrežama postala je obaveza svake uspešne kompanije, a prisutnost na internetu će vam definitivno obezbediti veću vidljivost, a samim tim i proširiti krug korisnika. U zavisnosti od prirode vašeg poslovanja i ciljne grupe kojoj se obraćate, akcenat ćete staviti na određene društvene mreže, te komunikaciju prilagoditi njenim korisnicima. 

Proces osnivanja firme

Ovaj deo je najmanje zabavan, ali neophodan kako biste pokrenuli sopstveni biznis i ispoštovali sve pravne uslove koji se očekuju. Sam proces prijave zahteva predaju određene dokumentacije APR-u (svi koraci su detaljno objašnjeni na njihovom sajtu) kako biste registrovali vaše preduzeće. Ukoliko vam je potrebna stručna pomoć ili konsultacija, uvek možete angažovati knjgovodstvenu agencija koja će vam pružiti podršku prilikom ovog procesa osnivanja firme. Moraćete odabrati banku gde ćete otvoriti račun kompanije, a zatim pristupiti izradi pečata. 

Ulazak u preduzetničke vode predstavlja veliki korak i zahteva ogromnu količinu strpljenja, znanja i posvećenosti. Budite svesni da ćete na samom početku morati da uložite mnogo više vremena i da ćete obavljati različite vrste poslova, međutim, upornost se na kraju uvek isplati, a kao rezultat dobićete stabilnu kompaniju koja neprestano teži sve većim uspesima.  






Srodni tekstovi:


Evo zbog čega je dvanaesta nedelja trudnoće bitna za svaku ženu

Trudnoća, pogotovo ako je prva, je za svaku ženu period ispunjen i strahom i srećom u istoj meri. Sv...

Detaljnije

Kako da odaberete odgovarajući lepak za pločice?

Ako ste već odlučili da sami majstorišete oko keramičkih poslova u svom novom domu ili renovi...

Detaljnije

Kako napisati dobar oglas za prodaju stana?

Kojom brzinom će se prodati vaš stan prevashodno zavisi od kvalitetno napisanog oglasa i samo...

Detaljnije

Šta karakteriše najbolji štapni usisivač za dom?

Kada opremate stan za useljenje, bilo da je reč o onom koji uzimate pod najam ili ličnoj imovini, za...

Detaljnije
Copyright © 2019 MacvaPress. All rights reserved.
Izrada sajta by GW, SEO by WBS