Staklene pregrade


Dom Dom

Staklo u enterijeru poslednjih godina je trend. Ipak, koliko god da je moderno, akcenat kod upotrebe ovog materijala je pre svega na njegovoj praktičnosti i funkcionalnosti. Lako je za održavanje i može se upotrebiti na različite načine, najčešće u vidu staklenih pregrada, ali tu su i npr. staklena vrata koja mogu biti uzuzetno praktična.

Staklene pregrade u upotrebi su kako u stanovima i kućama, tako i u poslovnim prostorima. Predstavljaju odličan izbor za razdvajanje prostorija zbog toga što su izuzetno funkcionalne, ali i zato što estetski ostavljaju vrlo lep utisak. Moderni prostori jednostavno odišu elegancijom zahvaljujući ovakvim materijalima. Pregradni “zidovi” od stakla sve su popularniji jer fizički razdvajaju prostorije, a sa druge strane, vizuelno potpuno otvaraju prostor.

Rešenja za manjak privatnosti

Ugradnjom staklenih pregrada prostor postaje fizički odvojen, ali ne i vizuelno, mada se to lako može postići npr. folijama za stakla. U poslednje vreme sve su popularnije i pametne folije za stakla koje pružaju mogućnost da jednim klikom na taster stakla postaju neprovidna.

Staklene pregrade omogućavaju uštedu prostora, ali i pružaju mnogo više prirodne svetlosti tokom dana. Imaju dobru izolaciju, a kao što smo rekli, odgovaraju i visokim standardima estetike.

Izrada i održavanje

Staklena vrata i pregrade izrađuju se od kaljenog stakla debljine 8-10 mm. Kaljeno staklo je vrsta sigurnosnog stakla koje se dobija kontrolisanim termičkim ili hemijskim tretmanima kako bi se povećala njegova čvrstoća. U pitanju je izdržljiv, otporan i siguran materijal što ga čini idealnim za različite upotrebe (pregrade, vrata, staklene ograde za terase, tuš kabine, zamena za kuhinjske pločice…). Karakteriše ga visok stepen otpornosti na fizička oštećenja i visoke temperature.  Stakla koja su u upotrebi mogu biti providna, neprovidna, mat, obojena ili zatamnjena, a mogu se koristiti i stakla sa raznim dodatnim obradama, poput peskiranja ili savijanja. Staklene pregrade postavljaju se nakon što su završeni svi ostali građevinski radovi u prostoru. 

Staklene pregrade mogu imati i klizna  vrata, sa šarkama ili podnim automatima, što će omogućiti jednostavan pristup terasi, trpezariji ili kancelariji.

Još jedna važna karakteristika staklenih pregrada jeste i njihovo jednostavno održavanje. Staklo se vrlo lako čisti, upotrebom bilo kog sredstva za čišćenje stakala i uz pomoć obične pamučne krpe. Za održavanje stakla efikasnom se pokazala i mešavina sirćeta i vode, uz malo limunovog soka, ukoliko niste ljubitelj industrijskih proizvoda.

Dakle, bilo da je u pitanju poslovni prostor ili moderno uređen stan, staklene pregrade uneće dašak elegancije i modernog duha u prostor, čineći ga ujedno i vizuelno većim, prostranijim, ali i svetlijim i prozračnijim.
Srodni tekstovi:


Staklena vuna – leti greje, zimi hladi

Kada govorimo o izolacionim materijalima staklena vuna ima odličan odnos cene i kvaliteta, lako se p...

Detaljnije

Kako prepoznati znakove propuštanja vode u podrumu?

Svaki podrum, bez obzira na njegovu namenu, predstavlja osnovnu komponentu svake građevine. Međutim,...

Detaljnije

Šta treba znati pre kupovine stana?

Mnogi koji su pred traženjem stana za sebe i svoju porodicu su u toj situaciji prvi put i puni su pi...

Detaljnije

Stvaranje sopstvenog biznisa: Šta je sve neophodno?

Pokretanje sopstvenog biznisa popularan je oblik investiranja danas i predstavlja jednu vrstu nezavi...

Detaljnije
Copyright © 2019 MacvaPress. All rights reserved.
Izrada sajta by GW, SEO by WBS