Sicilija - letovanje za pamćenje


Putovanje

Ukoliko još uvek niste odlučili koju destinaciju želite da posetite toplo vam preporučujemo Italiju. Italijanske plaže odišu lepotom i mame dugim i peskovitim plažama. Želimo da vam predstavimo Siciliju, ostrvo koje odiše pompeznim pejzažima i besprekornim plažama. Do Sicilije imate razna raspoloživa transportna sredstva. Avion je uvek najbrža opcija, ali tu su i autobus, u nekim varijantama može se doći i brodom. Sve u svemu, letovanje Sicilija je pun pogodak.

Plaže

Najveće ostrvo u Sredzemnom moru je upravo Sicilija. Obala je duga 1000 kilometara, puna je raznih plaža, ima šljunkovitih, peščanih, kamenitih... Jednostavno, ima plaža za svačiji ukus. Najposećenije plaže su između ostalih Gardini Naxos, Cala Mische, Cefalu…

Stanovništvo

Sicilijanci su jako specifičan narod. To ne znači da su loši, daleko od toga, ali jesu netipični Italijani. Deluju rezervisano mada im jako brzo pada gard i mogu da se raspričaju sa vama. Jako drže do porodice i ta bazna familija je nešto što ih često okuplja i učestalo se vidjaju i prave veselja. Ono što može da ih “smekša” jeste da naučite bar nekoliko reči/rečenica da izgovorite na italijanskom. To će ih razoružati i na taj način im se možete približiti i možda čuti neku lokalnu priču.

Raj za filmofile

Verujemo da nema osobe koja ako nije gledala bar je čula za čuvenu filmsku trilogiju “Kum”.  Film je sniman u mestima Forza D’Agro i Savoka. Ko je pasionirani ljubitelj pomenute trilogije biće potpuno oduševljen. Vitelli je čuveni bar iz filma koji je otvoren za posete. Dodatno, crkva u kojoj se venčao Majkl Korelone (Al Paćino) se može posetiti. Jednostavno, prava mala oaza za filmofile.

Vendicari

Sicilija je bogata florom i faunom i pored prelepih plaža želimo da vam pomenemo i impozantan prirodni rezervat na jugu Sicilije i naziva se Vendicari. Najupečatljiviji prizor u ovom rezervatu jesu famozna jata flamingosa.

Etna

Kada ste na Siciliji nije moguće ne otići da pogledate poslednji živi vulkan u Evropi. Etna je riznica prirode i izdiže se 3320 metara iznad novoa mora i nalazi se na istoku Sicilije. Posetu Etni organizuju gotovo sve turističke agencije I bila bi šteta da propustite da vidite aktivni vulkan koji je pod zaštitom Unesco-a.

Sirakuza

Sirakuza je sicilijanski stari grad sa bogatom istorijom. Bogata je istorijskim sadržajima ali  se može prisistvovati i velikim popularnim festivalima kojima se slavi grčko pozorište. Na temeljima starogrčkog hrama koji je bio posvećen boginji Atini je sagrađena predivna Katedrala.

Erice

Erice je poznati italijanski istorijski grad. Nalazi se na zapadu Sicilije. Ovde možete obići dosta tvrđava i zamkova. Dve su najveće atrakcije u Ericeu: Tvrđava Pepoli koja je podignuta na uskoj steni i Castello Di Venere, zamak izgrađen u 12. veku.

Dolina hramova

Svetski omiljeno i prepoznatljivo dezertno vino  Marsala se proizvodi u istoimenom mestu. Odatle ukoliko krenete, na jugu se susrećete sa impozantnom dolinom hramova Agriđento. Ovde se nalaze neki od grčkih hramova koji su jako dobro očuvani. Agriđento je izgrađen na temeljima drevnog grada Akragas. Agriđento se naziva i najrasprostranjenijim arheološkim parkom na svetu I pod zaštitom je Unesco-a.






Srodni tekstovi:


Da li kupovati ogradice za bebe?

Budućim mama ili novim mamama je potrebno dosta pomoći što se tiče kupovine za bebu. U prvim ...

Detaljnije

Sve prednosti posedovanja sajta

Ukoliko imate svoj biznis posedovanje veb sajta u današnje vreme takoreći je obavezno. Veb sa...

Detaljnije

Da li ugraditi kadu ili tuš kabinu?

Kada renovirate kupatilo vrlo je bitno šta ćete staviti u njega, kadu ili tuš kabinu? ...

Detaljnije

Kako odabrati prava sigurnosna vrata za dom?

Prava sigurnosna vrata će vas zaštititi dok će ujedno poboljšati izgled vašeg d...

Detaljnije
Copyright © 2019 MacvaPress. All rights reserved.
Izrada sajta by GW, SEO by WBS