Šta vam je u današnje vreme sve neophodno za jednog studenta?


Obrazovanje


Cene školarina su na većini fakulteta skočile u odnosu na prethodnu godinu, ali to je samo početak kada je u pitanju formiranje budžeta za studenta. Roditelji svake godine pronalaze nove načine da organizuju finansijsku podelu sredstava koja je potrebna za studenta. Pored svih troškova oko fakulteta, postoje i oni dodatni koji se tiču stanovanja i boravka na studijama. Donosimo vam pregled svih troškova koji su potrebni za finansiranje budućeg akademskog građanina ove zemlje.


Troškovi fakulteta

Na prvom mestu se nalaze svi troškovi koji se tiču samog studiranja. Na vrhu ove liste je sama školarina koja je od ove godine nešto viša i čini najveći deo budžeta. Za one srećne koji uspeju da se upišu na budžet, ova cifra je drastično manja i može da bude odlučujući faktor da li će neko uopšte započeti studiranje ili ne. Pored toga, na spisku se nalaze i obaveze oko overe semestra, plaćanje pojedinačnih ispita kao i kupovina udžbenika što sve kada se sabere takođe oduzme veliki deo budžeta. Oni koji moraju da kupuju dodatni materijal ovde moraju da uračunaju još značajan procenat jer ukoliko im to nije obezbeđeno od strane fakulteta, svaki trošak snose sami.


Pronalazak smeštaja

Jedna grupa studenata živi u domu i njihov smeštaj je prilično jeftin u odnosu na ono što plaćaju studenti koji se oslanjaju na pronalazak stanova za iznajmljivanje. Sve su češće situacije da studenti krenu u potragu za rentiranjem već u junu jer žele da osiguraju da će pronaći najbolji smeštaj. Već je ustanovljeno mišljenje da je jeftinije pronaći dobar smeštaj u junu i plaćati ga tokom leta, nego tražiti stan u septembru kada ostanu oni skuplji ili ne tako dobro opremljeni i sređeni. Ipak, treba nagovestiti da se u tom slučaju smeštaj uglavnom plaća i tokom leta, samo je pitanje dogovora sa stanodavcem o iznosu.


Selidba i odlazak na studije

Svi oni koji ne stanuju u mestu u kom se nalazi fakultet, moraju da organizuju selidbu. Kako studenti imaju dosta stvari i većina želi da se preseli odmah na početku, potrebno je preseliti sve stvari odjednom. Kada su u pitanju studentske selidbe, Beograd se izdvaja kao najpopularnija destinacija jer je veliki univerzitetski grad. Kako je teško snalaziti se u vožnji po gradu, većina studenata nema prevozno sredstvo, a ponekad je i potrebno preneti veliku količinu stvari, ponekad je bolje obratiti se za pomoć organizovanim profesionalcima koji mogu ovo da urade.



Hrana i prevoz

Menza je i dalje mesto gde možete za male pare da jedete tri puta dnevno, uvek sveže i kuvane obroke. Na ovaj način vreme za jedan obrok ne predstavlja preveliku obavezu jer studenti samo treba da uplate dovoljnu količinu obroka i dođu u menzu. Tamo ih čeka spremljen obrok nakon kog mogu da se vrate ostalim obavezama. Sa druge strane, oni koji sami sebi spremaju hranu, treba da računaju da je ovo i vremenski i finansijski izazovnije i zahtevnije što će uticati značajno na budžet. Ipak, studenti koji imaju određeni režim ishrane ili alergije se odlučuju za ovaj vid spremanja hrane jer im je jednostavniji i sigurniji.


Ostali troškovi

Pored svih obaveza koje imaju, studenti moraju ponekad i da se opuste i prepuste zabavi i uživanju. Od noćnih izlazaka do odlaska u bioskop ili pozorište, sve ovo su dodatni troškovi na koje morate računati. Pored toga, aktivnosti poput sporta i rekreacije su često dobar način da se izbaci sav stres i nervoza, ali većina ovih stvari zahteva budžet. Takođe, odeća, obuća kao i stvari neophodne za svakodnevni život kada se sve stave na papir, često oduzmu veći deo džeparca i mogu da utiču na donošenje nekih finansijskih odluka.

Studiranje nije nimalo jeftino, čak i ukoliko je vaš student na budžetu. Pravovremena priprema i planiranje budžeta mogu da vam pomognu da se spremite na vreme.







Srodni tekstovi:


Dajemo odgovore na vaša najčešća pitanja o soft starterima

Na pitanje – šta soft starteri mogu, odgovor bi bio da ograničavaju polaznu struju na b...

Detaljnije

Izaberite pravo pakovanje za vaše potrebe

Sigurna isporuka se može osigurati samo odabirom odgovarajućeg rešenja za pakovanje. O&scaro...

Detaljnije

Na koji način unaprediti svoj biznis na internetu?

Imate firmu ali niste sigurni da li treba da posedujete sajt i da svoje poslovanje prebacite na inte...

Detaljnije

Sigurnosna vrata – sistem zaštite koji ne otkazuje

Možda ste slušali priče svojih roditelja i baka i deka kako je njihovo vreme bilo drugačije i...

Detaljnije
Copyright © 2019 MacvaPress. All rights reserved.
Izrada sajta by GW, SEO by WBS