Najčešće greške koje pravimo kod kupovine monitora


Zanimljivosti

Postoji nekoliko zamki pri kupovini monitora koje morate prepoznati i vešto izbeći. Samo tako će izbor monitora biti u skladu sa operacijama rada na računaru.

Nije samo je cena bitna

Kupovina monitora nije jeftina investicija. Ali ako se već ulaže bolje je birati one vrste koje će zadovoljiti sve najbitnije potrebe rada na računaru.

Jeftiniji monitori su obično oni kod kojih je garancija kraća. Garancija  je važna kao dobro obezbeđenje vama kao kupcu ali uz nju treba proveriti i gde je servis jer udaljeniji centri mogu da znače i duži period popravke.

Kvalitet monitora dobro proverite. Istražite i iskustva drugih vlasnika pa uporedite mišljenja za pronalazak najboljeg modela.

Nepoznavanje osobina komponenti

Ovo je velika greška. Izabrani monitor će raditi ali neće ostvariti pun potencijal i imati najbolji rezultat.

Veličine monitora, one preko 26 inča, moraju imati visoku rezoluciju QHD i 4K pa je greška ako želite veliki monitor a on ima samo 1080p. Slika neće biti dovoljno oštra.

Najčešće se biraju LCD monitori, ali i tu su vrste monitora razne. Oni sa TN panelom imaju brže vreme odziva ( ispod 2ms) što zahtevaju igrice ali nemaju širok ugao gledanja niti oštrinu boje. IPS paneli imaju bolji kvalitet slike ali sporije vreme odziva što je bitno onima koji se profesionalno bave obradom fotografija. VA paneli su kompromis između ove dve varijante. 

Ako mudro odaberete platićete samo ono što vam treba. Cena monitora ne treba da igra ni ovde glavni faktor.

Pogrešan odabir veze sa kompjuterom

Veza između monitora i računara se bira pre svega kroz kompatibilnost jednog sa drugim.

Želite Display Port ili HDMI ulaz kao najsavremeniji za prenos 4K rezolucije, ali rezultat neće biti takav ako je grafička kartica na računaru loša.

Birate DVI  i VGA ulaze jer je cena jeftinija od savremenijih verzija, ali neki modeli ne prenose audio zapis i nemaju sliku u najvišem nivou rezolucije.

Možda je bolje prvo osposobiti računar da brzo prenosi najsavremeniji kvalitet slike i tako stvoriti kompatibilnost sa najsavremenijim tipom monitora putem savremene veze.

Dodatne opcije koje olakšavaju svakodnevno korišćenje

Ako je prostor svetliji birajte vrste monitora koje podržavaju jači sistem osvetljenja.

Možete odabrati one koji imaju Vesa standard. Oni su industrijski standardizovani za mogućnost montiranja na zid. Lakši su od standardnih modela, a kablovi su postavljeni tako da se on lako montira i odlično stoji na zidu.

Vaš monitor može da ima zvučnike i USB ulaz za povezivanje sa pametnim uređajima. Neki monitori omogućavaju pomeranje u raznim pravcima, prilagođavanje položaju vidnog polja. Neki čak dozvoljavaju da se ekran rotira u uspravni položaj.

Naravno sve ovo čini da cena bude viša, ali se pojednostavljuje način svakodnevnog korišćenja.

Pređen je dalek put od onih velikih kućišta do današnjih ultra tankih. I međju njima postoji najbolje podešavanje za svaku potrebu. Mudrim izborom se dolazi do toga da slika bude onog kvaliteta koji ste želeli, monitor brzine koja vama odgovara i kompatibilnost sa računarom u onom stepenu u kom je to najviše moguće. Izbegavanjem ovih grešaka bićete zadovoljan korisnik.
Srodni tekstovi:


Dvoumite se između zebra i rolo zavesa – evo po čemu se one razlikuju

Želite da udahnete novi život vašem enterijeru? Jasno vam je da to možete učiniti uz fantasti...

Detaljnije

Kupaći kostimi za novu sezonu

Iako zvanično nije počela sezona kupaćih kostima interesovanje za njih je uveliko u jeku i već se po...

Detaljnije

Stone lampe kao savršen dekorativni detalj

Pri uređenju našeg životnog prostora posebnu pažnju treba da posvetimo osvetljenju. To možda ...

Detaljnije

Kako uštedeti prilikom putovanja u Prag?

Prag je destinacija koje je uvek u ponudi, ali i destinacija koja je uvek u planu onima koji vole da...

Detaljnije
Copyright © 2019 MacvaPress. All rights reserved.
Izrada sajta by GW, SEO by WBS