Šta bi trebalo znati o niskom pritisku


Zdravlje i lepota


Kada se govori o krvnom pritisku kao veliki problem ističe se visok pritisak (hipertenzija) koji može da izazove mnoge zdravstvene probleme. U tom kontekstu za nizak krvni pritisak često se govori da je dobar ili bar bolji od visokog jer se smatra da neće izazvati tegobe. 


Da li je baš tako i da li i nizak pritisak treba tretirati kao zdravstveni problem?

Pre svega, ako vam je pritisak nešto niži od prosečne, normalne vrednosti od 120/80 ili ako je povremeno niži od ove vrednosti, to nije razlog za brigu jer se to i ne smatra stanjem hipotenzije odnosno niskog pritiska. Žene obično imaju niži pritisak od muškaraca, a mogu ga uzrokovati i menstruacije. Vrednosti pritiska zavise i od starosti pa se smatra normalnim da sa godinama pritisak raste. Dehidratacija, vrućina, povraćanje i neki lekovi takođe mogu biti uzrok trenutnog niskog pritiska.

Potvrđena hiporenzija je pritisak koji je znatno niži od prosečnog i dijagnoza se uspostavlja ukoiliko takvo stanje traje ili se stalno ponavlja. 


Hipotenzija kao stanje i dijagnoza 

Lekar može uspostaviti ovu dijagnozu posle merenja u bolničkim uslovima. Neke od simptoma možete osetiti i bez merenja pritiska, a neki ljudi imaju nizak pritisak (hipotenziju) ceo život i ne osećaju bilo kakve simptome. 

Postoji više vrsta hipotenzijePrimarna hipotenzija je ona koja traje ceo život i njen uzrok nije precizno utvrđen. Pretpostavlja se da je genetski faktor ovde ključan. Ovaj takozvani trajni niski pritisak najčešće i ne izaziva tegobe, mada ih može biti. Osobe sa ovim stanjem uglavnom su navikle na njega, organizam se ne buni i ne smeta im. Ipak, nekim osobama smetaće i osećaće simptome kao što su vrtoglavica, glavobolja,pospanost, zamagljenje vida ili sično.

Sekundarna hipotenzija nastaje tokom života kao posledica nekog stanja, situacije, bolesti. To mogu biti stres, strah, krvarenje, infekcija, dijabetes, alergija. 


Topli dani i nizak pritisak

Saveti za lakše podnošenje visokih temperatura svima su dobro poznati, adekvatna odeća, unos tečnosti. Mnoge od letnjih tegoba uzrokovane su baš padom pritiska. Letnju ošamućenost svi ponekad osete, a ona je mnogo češća kod osoba sa niskom pritiskom. Zato je važno uneti dovoljno tečnosti, a za podizanje pritiska preporučuje se slana tečnost kao što je recimo neka blaga supa. Preporučuju se i blaži, manji obroci, dosta voća i povrća umesto teške hrane.


Kafa i pritisak

Kada se osećamo ošamućeno, nenaspavano obično posegnemo za ovim kofeinskim napitkom. Posle kafe smo razbuđeni pa se smatra da ona podiže pritisak. To jeste delimično tačno. Kafa trenutno podiže pritisak, ali efekat ne traje jer se kofein u telu ne zadržava dugo.

Naučnici se još uvek nisu složili oko toga koliko je kafa korisna/štetna za pritisak. Neki tvrde da je ispijanje kafe rizik za visok pritisak, a drugi kažu da je njeno dejstvo zanemarljivo i da samim tim nije štetna. Ipak, mnogi od nas često će reći da im je potrebna kafa da podignu pritisak. Nije slučajno da se kafa ispija najviše ujutro. Činjenica je da usled naglog ustajanja iz ležećeg položaja pritisak zaista može da padne pa odatle i jutarnja rutina ispijanja kafe.
Srodni tekstovi:


Da li je hipertenzija ozbiljna bolest?

Ako imate povišen krvni pritisak to znači da imate arterijsku hipertenziju. Možda vam se to č...

Detaljnije

Prednosi i mane izrade online prodavnice

Kada rešite da svoju firmu ponosno prikažete i na internet platformi, izrada sajta je jedan od prvih...

Detaljnije

Cvećara online-brzo i lako cveće na vašoj adresi

Ukoliko se odlučite da kupite cveće online možete to učiniti tako što ćete otići na sajt odre...

Detaljnije

Kako odabrati pravu putnu torbu?

Odabir putne torbe ne traži neku veliku filozofiju, bitno je da bude odgovarajuće veličine tako da s...

Detaljnije
Copyright © 2019 MacvaPress. All rights reserved.
Izrada sajta by GW, SEO by WBS