Saveti za brzu organizaciju prevoza pokojnika iz Nemačke


Zanimljivosti


Statistika govori da na godišnjem nivou iz Srbije ode oko 50 000 ljudi kako bi pronašlo posao i bolji život u Evropi, najviše, ali i na drugim kontinentima, svakako u manjoj meri. Od ove brojke, najveći deo bira germanske zemlje, što zbog blizine u odnosu na Srbiju, tako i zbog količine poslova koji se mogu obavljati uz određene stručne spreme ili bez njih. Samim tim, na godišnjem nivou se događa veliki broj smrtnih slučajeva naših ljudi, zbog čega je potrebno organizovati prevoz pokojnika iz Nemačke. U ovom slučaju radi se o ozbiljnom administrativno-pravnom procesu koji nije ni lak, niti jeftin. 

Dok postoji određena procedura za smrt osobe u granicama Srbije, koja je prilično jednostavna i moguće ju je završiti u jednom danu i svega nekoliko sati, smrt u inostranstvu podrazumeva kompletnu proceduru od trenutka smrti, do trenutka prevoza i organizovanja sahrane. Da bi se prevoz pokojnika iz Nemačke dozvolio, potrebno je dobiti sporovdnicu koju izdaje ambasada ili konzulat, a za to je potrebna određena papirologija. Najvažnije je, posebno u ovakvim situacijama, angažovati profesionalce koji brzo reaguju i imaju iskustva sa svim poslovima ove vrste, što znači da je najbolja opcija da se pogrebnoj firmi, koja vrši prevoz pokojnika iz Nemačke prepusti i kompletna administracija. 


Šta je u momentu smrti u inostranstvu potrebno uraditi?


Najvažnije je pozvati hitnu pomoć. Lekar koji dolazi, osim što konstatuje smrt zadužen je za potpisivanje izveštaja i izdavanje potvrde o smrti, a to je prvi potreban dokument kako bi se sporovdnica dobila. Postoje određeni slučajevi kada se i policija umeša u sve, ali to već spada u okvire koji ne menjaju sam proces skupljanja potrebne dokumentacije za prevoz pokojnika iz Nemačke. 


Koja dokumentacija se je potrebna za dobijanje sprovodnice pokojnika? 


Nakon uzimanja potvrde o smrti, odlazi se u nadležnu upravu, grada i zemlje u kojoj je smrt nastupila kako bi se dobila umrlica, tj. izvod iz knjige umrlih. Uz ovo je potrebno dodati važeći pasoš preminule osobe ili overenu kopiju koja služi identifikacije preminulog lica. Potrebni su izvodi iz matične knjige rođenih, kao i knjige venčanih, ako je osoba bila u braku. 

Ovoj dokumentaciji je potrebno dodati i potvrdu o postojanju grobnog mesta. Da bi se prevoz pokojnika iz Nemačke dozvolio potrebna je i ova potvrda koja osigurava prevoz preminulog lica do tačnog odredišta koje je već zakupljeno ili rezervisano. Uz to se dodaje i potvrda santiarne inspekcije o ispravnosti kovčega u kojem će se preminula osoba prebaciti iz Nemačke za Srbiju. Ova dokumentacija se, uz popunjen zahtev za dobijanje sporovdnice, predaje i na osnovu svega se dobija dozvola, odnosno sprovodnica preminule osobe koja dozvoljava uredan i pravno nesporan prevoz pokojnika iz Nemačke.


Koja vozila vrše prevoz pokojnika iz Nemačke?


Prevoz pokojnika iz Nemačke uvek vrši pogrebna firma koja ovakve usluge nudi, budući da je prevoz moguće organizovati isključivo uz specijalizovana vozila napravljena za ove namene. Iz tog i razloga brzine i snalaženja, ogromnog iskustva, najbolje je radnicima pogrebnih preduzeća predati i punomoćje za rešavanje kompletne administracije koja se na taj način kompletira mnogo brže, pa se samim tim i prevoz pokojnika iz Nemačke organizuje brzo i bez ikakvih problema. 







Srodni tekstovi:


Šta treba znati pre kupovine stana?

Mnogi koji su pred traženjem stana za sebe i svoju porodicu su u toj situaciji prvi put i puni su pi...

Detaljnije

Kako održavati higijenu kod dece tokom letovanja?

Letovanje sa decom je pravi izazov iz mnogo razloga, a najviše zato što su mali&scaron...

Detaljnije

Da li kupovati ogradice za bebe?

Budućim mama ili novim mamama je potrebno dosta pomoći što se tiče kupovine za bebu. U prvim ...

Detaljnije

Igračke za decu-hit igračke u 2020.godini iz ugla jednog prodavca

Kako su klikeri ponovo u modi, a kuhinje nezaobilazna igračka za odrastanje dečaka I devojčicaU kom ...

Detaljnije
Copyright © 2019 MacvaPress. All rights reserved.
Izrada sajta by GW, SEO by WBS