Responsive dizajn


Biznis

Najkraće rečeno, responsive web design predstavlja pristup kojim programer kreira web stranicu koja „reaguje“ ili menja svoju veličinu u skladu sa vrstom uređaja na kojem se prikazuje. To bi mogao biti monitor radnog računara, laptop-a ili uređaja sa malim ekranom, poput pametnih telefona i tableta.

Responsive web design postao je primarno sredstvo za sve koji imaju digitalno prisustvo. Sa rastom upotrebe pametnih telefona, tableta i drugih računarskih uređaja za mobilne uređaje, sve više ljudi koristi manje ekrane za pregled web stranica. Kako sve više malih, tako sve više i velikih preduzeća povećava svoju mobilnu prisutnost. Njihova online prodavnica, sajt, stranice društvenih medija i druga imovina moraju biti lako dostupni svima uređajima.

Svrha responsive web design je da postoji jedan sajt, ali sa različitim elementima koji različito reaguje kada se gleda na uređajima različitih veličina. Uzmimo tradicionalnu „fiksnu“ web stranicu za primer. Kada je pregledate na desktopu računara web lokacija može prikazati tri stupca. Ali kada gledate tu istu stranicu na tabletu, čija je površina ekrana manjih dimenzija, to bi moglo da vas natera da se horizontalno krećete. Naravo, korisnici to baš i ne vole. Ili su, na primer, određene funckije skriveni od pogleda ili izgledaju iskrivljeno. Pregled ove web stranice postaje još komplikovaniji jer tablet možete koristiti i horizontalno i vertikalno. Na ekranu pametnih telefona pregled web stranice je još izazovniji nego na tabletu. Isto tako, velike slike mogu „pokvariti“ izgled.

Poteškoće sa pregledom stranice na pametnim telefonima stvaraju se i zbog nedostatka miša. Na desktop računarima korisnik obično ima miš za navigaciju i odabir predmeta. Na pametnom telefonu ili tabletu korisnik uglavnom koristi prste i dodiruje ekran. Ono što može izgledati lako pomoću miša, može biti teško odabrati prstom na sitnom mestu na ekranu. Web dizajner mora uzeti u obzir „dodir“.

Takođe, postoji problem grafike, oglasa i brzine preuzimanja. Na mobilnim uređajima možda cbi bilo pametnije prikazati manje grafike nego na prikazima na desktopu računara kako bi se web stranica učitala na mobilnom telefonu u doglednom vremenu. Poželjno je i smanjenje veličine oglasa kako bi primamljivije izgledali i na manjim ekranima.

Međutim, ako web stranica koristi responsive web design, ovaj problem nestaje za tren oka. Sadržaj postaje čitljiv i jednostavan za navigaciju na svim uređajima. Kao što sve uspešne firme opstaju na tržištu zbog brzih odgovora na novonastale promene, isto tako i web stranice sa ovim dizajnom povećavaju svoju posećenost zahvaljujući svojoj prilagodljivosti različitim uređajima. 

Sa većim brojem uređaja dolazi do različitih rezolucija, definicija i orijentacija ekrana. Novi uređaji sa novim dimenzijama ekrana razvijaju se svakog dana, a svaki od ovih uređaja možda će moći da obrađuje varijacije u veličini, funkcionalnosti, pa čak i boji. Neki su u pejzažu, drugi u portretu, a drugi čak u potpunosti kvadratni. Web stranica treba da ima tehnologiju da automatski odgovori na korisničke preferencije. Ovo bi eliminisalo potrebu za drugačijom fazom dizajna i razvoja za svaki novi uređaj na tržištu.

Dakle, responsive web design sajta predstavlja dgovarajući pristup koji sugeriše da dizajn i razvoj treba da odgovore na ponašanje korisnika i okruženje na osnovu veličine ekrana, platforme i orijentacije. Da bi vaša stranica bila verodostojnog izgleda na svim uređajima neophodno je korišćenje resposive web-a design.
Srodni tekstovi:


Izaberite pravo pakovanje za vaše potrebe

Sigurna isporuka se može osigurati samo odabirom odgovarajućeg rešenja za pakovanje. O&scaro...

Detaljnije

Ideje za uređenje dvorišta

Kako dolaze topliji dani, dvorište, kao vaš lični park, šetalište ili vo...

Detaljnije

Kako izabrati radnu ploču za kuhinju?

Kuhinja je srce doma. To je najtoplija prostorija iz koje se šire mirisi koji ne samo &scaron...

Detaljnije

Na koji način vizuelno povecati malo kupatilo?

Nedostatak vremena, znanja, resursa i motiva prati nas kroz razne planove i zadatke. Neretko se de&s...

Detaljnije
Copyright © 2019 MacvaPress. All rights reserved.
Izrada sajta by GW, SEO by WBS