Nekoliko stvari koje je poželjno proveriti pre kupovine placa


Biznis Dom Zanimljivosti


Kada odlučite da kupite plac, ta odluka treba da se zasniva na nekoliko analiza, a ne da ishitreno obavite kupovinu. Ipak je kupovina neke parcele ozbiljna stvar, koja zahteva i pojedine veštine. Svaka parcela ima svoju namenu, i upravo ta namena je ono što određuje koliko će čitava procedura kupovine biti složena. Ta namena može biti sadnja raznog voća, povrća ili žitarica, i onda se govori o poljoprivrednoj nameni parcele. 

Međutim, sve češće se kao namena neke parcele pominje gradnja nekog stambenog ili poslovnog objekta. Kao prvo, potrebno je proveriti da li je gradnja na tom mestu uopšte dozvoljena i moguća. Postojanje urbanističkog plana olakšava mnoge stvari, ali ako njega nema izmene će biti nemoguće. U svakoj službi koja se bavi urbanizmom, moguće je dobiti informacije o planu detaljne regulacije, za parcelu koja je u planu da se kupi. Stručna lica će vam odgovoriti da li postoji mogućnost gradnje na placu, ali i kolika površina parcele je predviđena za gradnju.


Pravo korišćenja zemljišta

Svako zemljište koje je predmet prodaje ili kupovine, mora posedovati neki dokaz da se ono može koristiti u svrhu gradnje nekih objekata. To je rešenje o pravu korišćenja građevinskog zemljišta, i to u svrhu izgradnje. Kada se radi o prodaji placeva Vrnjačka Banja je poslednjih godina veoma tražena, i potražnja za stanovima je zaista velika. Investitori neprestano traže parcele u delovima grada koji su veoma popularni među turistima. 

Mada je prodaja placeva Vrnjačka Banja zaista velika, može se reći da i parcele na periferiji banje privlače sve veću pažnju investitora. Glavni razlog je blizina svih dešavanja i bogat sadržaj koji ova banja nudi tokom cele godine. Ukoliko rešenje o pravu korišćenja zemljišta ima samo jednog vlasnika, onda je procedura jednostavna i retko se komplikuje. Međutim, ukoliko postoji više vlasnika dogovor morate postići sa svima, a ne samo sa jednim, a to može biti dug proces. Još ako neko od vlasnika ne živi u zemlji već negde u inostranstvu, situacija postaje sve više složena.


Obratite pažnju na sve papire

Vlasnik placa poseduje kopiju plana parcele, i prilikom prodaje daje je kupcu. Na njemu pišu svi vlasnici, ukoliko ih ima više. Namena zemljišta se može uz određenu proceduru i plaćanje novčane nadoknade promeniti. Jednom rečju, ukoliko je parcela koju želite da kupite poljoprivredno zemljište, a vi planirate da tu izgradite neki objekat, postoji rešenje. Namena se papirološki mora promeniti iz poljoprivredne u građevinsku parcelu. Naknada koja se plaća u novcu za promenu namene nekog placa zna biti izuzetno velika, pa budite spremni i na to. 

Prilikom kupovine parcele imate pravo da od vlasnika tražite da vam obezbedi vlasnički list, koji mora biti potpun. Kao kupac dobro je da zahtevate da vlasnički list koji vam daje prodavac bude što novijeg datuma, kako biste bili sigurni u tačnost podataka. Postoji još nešto bez čega prosto ne možete kupiti željeni plac. To je izjava kojom se drugi korisnici odriču od prava preče kupovine. Veoma je važno da ukoliko postoje drugi korisnici potpišu ovu izjavu, kao i da ona bude potpuna, blagovremena i overena od strane notara ili suda, kako biste se zaštitili prilikom kupovine.






Srodni tekstovi:


Cene polaganja vožnje po kategorijama

U zavisnosti od toga šta želite da vozite imate i podeljene kategorije. U svakoj kategoriji s...

Detaljnije

Oprema koja kancelariju čini potpunom i savremenom

Veliki broj svetski poznatih, ali i domaćih biznisa odvija se u kancelarijskom prostoru. Za razliku ...

Detaljnije

Biorevitalizacija lica daje odlične efekte

Nije važno koliko godina imamo, ali svi želimo da imamo svežu, blistavu kožu i da proces starenja od...

Detaljnije

Korisni saveti koji vam mogu pomoći da zaštitite ušteđevinu od visoke inflacije

Ceo svet se trenutno suočava sa inflacijom, a cene osnovnih namirnica, goriva i svih vrsta usluga ne...

Detaljnije
Copyright © 2019 MacvaPress. All rights reserved.
Izrada sajta by GW, SEO by WBS