Renovirajte kupatilo uz dobru organizaciju u nekoliko koraka


Dom


Kada se odlučite da renovirate kupatilo, jedan zahtevan posao je pred vama. I kako svi zahtevni poslovi traže dobru organizaciju ne bi li se odradili kako treba, naoružajte se razumevanjem osnovnih stvari kako funkcioniše jedno kupatilo i instalacije u njemu, kao i strpljenjem, pošto to nije jedan od poslova u kući koji se završavaju za jedan dan. Kada imate potrebne informacije, vešte ruke (svoje ili majstora), posao uopšte ne mora biti naporan.

Zato je pred vama nekoliko  koraka koji su neophodni u renoviranju kupatila:


Pre svega – dobar plan


Ma koliko se puta susreli sa rečenicom da je dobra organizacija pola obavljenog posla, i znali koliko ima istine u tome, nije nam dovoljno samo to saznanje već i pomoć u tome kako da se organizujemo ako baš i nismo iskusni u tome. Vizija je ono što nam treba - i to što jasnija moguća, odnosno treba nam cilj - šta želimo da postignemo tim renoviranjem. 

I u zavisnosti od toga priča ide dalje – da li želimo samo estetsko ulepšavanje ili rešavamo neki problem, recimo, sa instalacijama, prenamenjujemo određene delove ili menjamo raspored. Valja podvući jednu činjenicu - radovi u kupatilu se ne rade toliko često, zato gledajte na duže staze i pokušajte da predvidite neke svoje buduće potrebe. I naravno, mora se planirati budžet, kao i vreme koje će se tome posvetiti.


Pravila u izvođenju radova


Ako je komšija iznad ili ispod vas u zgradi renovirao kupatilo, sigurno znate koliko to buke može da proizvede. Zato je neophodno da poštujete propise koji se odnose na kućni red. Međutim, nisu samo ti propisi oni kojih se valja pridržavati - pre svega se treba pridržavati u radovima oko instalacija )vodovodnih, kanalizacionih i električnih).


Vodovodne i kanalizacione instalacije i sanitarije


Kada se renovira kupatilo, neretko se dešava da se menja pozicija koju imaju sanitarije u njemu, najčešće zarad povećanja funkcionalnosti. To znači da se premeštaju vodovodne i kanalizacione cevi, koje se u pojedinim slučajevima i moraju zameniti kada su u pitanju stare cevi. Svakako, taj posao se mora poveriti vodoinstalaterima, jer je veoma važno da se ti radovi urade ispravno. Ukoliko se naprave propusti, može doći do curenja i začepljenja cevi, što može imati velike posledice i po vaše, a i po tuđa kupatila u vertikali.


Podne i zidne obloge


Kada se svi radovi na instalacijama završe, na red dolazi postavljanje zidnih i podnih obloga, i mnogi će pomisliti samo na jedno - pločice. Tako je, pločice i jesu jedan od najčešćih izbora, na tržištu je mnogo njih manjeg ili većeg kvaliteta i najrazličitijih dezena i dimenzija.  Ipak postoje i druge opcije – za pod su to vinil i lamelirani podovi, za zidove su to plastični paneli ili staklene kabine. 

Ono što je najvažnije prilikom odabira jeste da birate odgovarajuće podloge koje se ne klizaju i koje su otporne na vlagu. Takođe, i da se lako održavaju i da nisu zahtevne da ih morate brisati svakodnevno kako bi izgledale uredno. Ukoliko želite da vam što duže traju, pločice su tu zakon.


Ventilacioni sistem


Ukoliko kupatilo nema prozor da se može prirodno luftirati, jedna od najvažnijih stvari predstavljaju ventilacioni sistemi. Oni imaju ogromnu ulogu u tome da spreče pojavu buđi i plesni time što će se omogućiti cirkulacija vazduha, najbolje u kombinaciji sa prozorom.


Važno je i svetlo


Kupatilo je mesto gde i ako ima prirodnog svetla, njega je malo i neretko prigušeno folijom ili zavesama na prozorima. Zato je vrlo važno rasporediti svetlo, i to u fazi kada se radi na instalacijama. Tu se najpre misli na centralno osvetljenje, ali i osvetljenje kod ogledala, koje je veoma bitno iz praktičnih razloga, ali i ambijentalnih.


Obezbedite i sebe i druge


Uspešno renovirano kupatilo jeste bezbedno kupatilo. Pošto je to mesto gde ima vlage i vode, potrebno je odabrati podloge koje se ne klizaju, prostirke na podu koje se takođe ne klizaju, ali i postaviti ručke i zaštitne elemente kako bi se smanjio rizik od povreda. To se naročito odnosi ako u kući postoji neko ko se otežano kreće, ili ima male dece i starijih.


O materijalima i uređajima potražite pomoć profesionalaca


Za izbor sanitarija, materijala koji se koriste prilikom njihovog postavljanja, ali i postavljanja obloga i ostalih uređaja u kupatilu, vrlo verovatno će vam biti potrebna stručna pomoć - majstora, prodavaca sanitarija i pločica ili pak izvođača radova koji sve to može obaviti umesto vas. Svakako ćete biti sigurniji da ste sve odradili kako treba ako potražite savete onih koji su iskusniji u tim poslovima. 







Srodni tekstovi:


Moderan stil podnih lampi i njihova prijatnost u enterijeru

Rasveta u svakom domu predstavlja ključni akcenat za uređenje dok dobro organizovano osvetljenje sva...

Detaljnije

Prestanak dojenja i dohrana za bebe

Koliki god da su podsticaji za aktivno dojenje, uvek će se javiti situacija u kojoj postoji razlog z...

Detaljnije

Kako odabrati pravi IPTV paket

Kada neko odluči da ga interesuje internet televizija, potrebno je samo da od nadležnog provajdera z...

Detaljnije

Deserti naših baka koje i danas obožavamo

Često se može čuti da ništa ne budi sećanja kao miris hrane koju su nam najbliži, sa mnogo lj...

Detaljnije
Copyright © 2019 MacvaPress. All rights reserved.
Izrada sajta by GW, SEO by WBS