Renovirajte kupatilo uz dobru organizaciju u nekoliko koraka


Dom


Kada se odlučite da renovirate kupatilo, jedan zahtevan posao je pred vama. I kako svi zahtevni poslovi traže dobru organizaciju ne bi li se odradili kako treba, naoružajte se razumevanjem osnovnih stvari kako funkcioniše jedno kupatilo i instalacije u njemu, kao i strpljenjem, pošto to nije jedan od poslova u kući koji se završavaju za jedan dan. Kada imate potrebne informacije, vešte ruke (svoje ili majstora), posao uopšte ne mora biti naporan.

Zato je pred vama nekoliko  koraka koji su neophodni u renoviranju kupatila:


Pre svega – dobar plan


Ma koliko se puta susreli sa rečenicom da je dobra organizacija pola obavljenog posla, i znali koliko ima istine u tome, nije nam dovoljno samo to saznanje već i pomoć u tome kako da se organizujemo ako baš i nismo iskusni u tome. Vizija je ono što nam treba - i to što jasnija moguća, odnosno treba nam cilj - šta želimo da postignemo tim renoviranjem. 

I u zavisnosti od toga priča ide dalje – da li želimo samo estetsko ulepšavanje ili rešavamo neki problem, recimo, sa instalacijama, prenamenjujemo određene delove ili menjamo raspored. Valja podvući jednu činjenicu - radovi u kupatilu se ne rade toliko često, zato gledajte na duže staze i pokušajte da predvidite neke svoje buduće potrebe. I naravno, mora se planirati budžet, kao i vreme koje će se tome posvetiti.


Pravila u izvođenju radova


Ako je komšija iznad ili ispod vas u zgradi renovirao kupatilo, sigurno znate koliko to buke može da proizvede. Zato je neophodno da poštujete propise koji se odnose na kućni red. Međutim, nisu samo ti propisi oni kojih se valja pridržavati - pre svega se treba pridržavati u radovima oko instalacija )vodovodnih, kanalizacionih i električnih).


Vodovodne i kanalizacione instalacije i sanitarije


Kada se renovira kupatilo, neretko se dešava da se menja pozicija koju imaju sanitarije u njemu, najčešće zarad povećanja funkcionalnosti. To znači da se premeštaju vodovodne i kanalizacione cevi, koje se u pojedinim slučajevima i moraju zameniti kada su u pitanju stare cevi. Svakako, taj posao se mora poveriti vodoinstalaterima, jer je veoma važno da se ti radovi urade ispravno. Ukoliko se naprave propusti, može doći do curenja i začepljenja cevi, što može imati velike posledice i po vaše, a i po tuđa kupatila u vertikali.


Podne i zidne obloge


Kada se svi radovi na instalacijama završe, na red dolazi postavljanje zidnih i podnih obloga, i mnogi će pomisliti samo na jedno - pločice. Tako je, pločice i jesu jedan od najčešćih izbora, na tržištu je mnogo njih manjeg ili većeg kvaliteta i najrazličitijih dezena i dimenzija.  Ipak postoje i druge opcije – za pod su to vinil i lamelirani podovi, za zidove su to plastični paneli ili staklene kabine. 

Ono što je najvažnije prilikom odabira jeste da birate odgovarajuće podloge koje se ne klizaju i koje su otporne na vlagu. Takođe, i da se lako održavaju i da nisu zahtevne da ih morate brisati svakodnevno kako bi izgledale uredno. Ukoliko želite da vam što duže traju, pločice su tu zakon.


Ventilacioni sistem


Ukoliko kupatilo nema prozor da se može prirodno luftirati, jedna od najvažnijih stvari predstavljaju ventilacioni sistemi. Oni imaju ogromnu ulogu u tome da spreče pojavu buđi i plesni time što će se omogućiti cirkulacija vazduha, najbolje u kombinaciji sa prozorom.


Važno je i svetlo


Kupatilo je mesto gde i ako ima prirodnog svetla, njega je malo i neretko prigušeno folijom ili zavesama na prozorima. Zato je vrlo važno rasporediti svetlo, i to u fazi kada se radi na instalacijama. Tu se najpre misli na centralno osvetljenje, ali i osvetljenje kod ogledala, koje je veoma bitno iz praktičnih razloga, ali i ambijentalnih.


Obezbedite i sebe i druge


Uspešno renovirano kupatilo jeste bezbedno kupatilo. Pošto je to mesto gde ima vlage i vode, potrebno je odabrati podloge koje se ne klizaju, prostirke na podu koje se takođe ne klizaju, ali i postaviti ručke i zaštitne elemente kako bi se smanjio rizik od povreda. To se naročito odnosi ako u kući postoji neko ko se otežano kreće, ili ima male dece i starijih.


O materijalima i uređajima potražite pomoć profesionalaca


Za izbor sanitarija, materijala koji se koriste prilikom njihovog postavljanja, ali i postavljanja obloga i ostalih uređaja u kupatilu, vrlo verovatno će vam biti potrebna stručna pomoć - majstora, prodavaca sanitarija i pločica ili pak izvođača radova koji sve to može obaviti umesto vas. Svakako ćete biti sigurniji da ste sve odradili kako treba ako potražite savete onih koji su iskusniji u tim poslovima. Srodni tekstovi:


ŠTA NAS NAJVIŠE ZANIMA? Najvažnije vesti dana – od vremenske prognoze do autoportreta Van Goga

U moru informacija koje nas okružuju nekada je možda i teško napraviti selekciju i odlučiti s...

Detaljnije

Zašto je mudro da firma za adaptaciju stana izvodi renoviranje?

Našli ste se u situaciji da morate da renovirate stan. Bilo da govorimo o adaptaciji budućeg ...

Detaljnije

Organizacija putovanja - Kako da kupite najpovoljnije avionske karte za Frankfurt?

Jedan od prvih uslova da pronađete vašu jeftine avionsku kartu za Frankfurt jeste da budete f...

Detaljnije

Šta treba da nabavite ako želite da čuvate psa u kući ili stanu?

Želite da čuvate psa u kući, ali ne znate šta će vam sve biti potrebno za njega? Ne brinite, ...

Detaljnije
Copyright © 2019 MacvaPress. All rights reserved.
Izrada sajta by GW, SEO by WBS