Releji – vrste koje daju maksimalan stepen zaštite


Tehnika


Releji su zaduženi za stvaranje i prekidanje strujnog kola, posredstvom elektromagneta, kotve, ili drugih delova koji „čine strujno čudo“. Kao veoma važni kontaktori, zahtevaju pažljivo i profesionalno rukovanje. Releji su vrlo korisni i prisutni u gotovo svakom kontaktu koji se uspostavlja posredstvom struje.

Kada se analiziraju vrste, releji mogu biti namenjeni svim, ili samo određenim delatnostima. Postoje tipovi koji su namenjeni elektronici i automatici, a posebno se izdvajaju vremenski releji, kao i bimetalni releji koji predstavljaju svojevrsne „zaštitnike“ svakom tipu artikla i tehnike čiji su sastavni deo. 

Vremenski releji za automatko podešavanje


Kako i sam naziv kaže, vremenski releji imaju ulogu u podešavanju funkcija i stvaranja, kao i prekidanja strujnog kola u željenom vremenu – danu, satu, čak i minutu. Njihova praktičnost ogleda se u širokoj primeni i mogućnošću postavljanja na veliki broj tehnike i uređaja. Na primer, vremenski releji omogućavaju podešavanja ventilatora u kupatilu – da se pokreće pritiskom na taster za osvetljenje, kao i da se isključuje nakon prekidanja strujnog kontakta za rasvetu. 

Vremenski releji daju veliku zaštitu svim uređajima, jer se mogu automatski uključivati i isključivati – prema potrebi, ili kada objektivni uslovi signaliziraju vreme za „odmor“. To znači da kada se dostigne optimalna temperatura i krene da raste ka višem stepenu, vremenski releji su zaduženi da se izvrši efikasno prekidanje strujnog kola i uređaj ili tehnika, odnosno mesto kola isključi. Oni mogu da imaju i ulogu nadzora – u smislu stepena temperature kada se dodaje termistor kao signalizator, zatim kontrole jačine napona, nivoa tečnosti, kao i praćenje funkcionisanja faza posebno u trofaznoj struji. 


vremenski releji

Bimetalni releji za visok stepen zaštite od preopterećenja


Dok su vremenski releji automatski, bimetalni imaju ulogu da zaštite motore ukoliko dođe do prekidanja strujne faze, ili snažnog preopterećenja. Kako to ne bi rezultiralo kvarom uređaja, ili još gore trajnim prekidanjem funkcija, bimetalni releji predstavljaju adekvatan, pouzdan i siguran vid zaštite. Oni ne utiču na prekid strujnog kola, kao što je to kod prve vrste releja. Bimetalni releji funkcionišu po principu stvaranja pomoćnog kontakta, koji su zaduženi za isključivanje napona struje i na taj način samog motora. Kada dođe do iznenadnog spoja koji ne mora da traje duže od trenutka, ovaj tip releja nema mogućnost direktnog prekida struje, pa je poželjno da uvek bude aktiviran osigurač koji će sprečiti spoj. 

Bimetalni releji sastoje se od trostrukog pina i imaju u unutrašnjosti istovrsni okidač. Kada dođe do obimnog zagrevanja, bimetal gubi svoj prvobitni oblik, savijajući se do nivoa isključivanja kontakta. Na taj način, signalizira se preopterećenost uzrokovana visokim temperaturama i sprečava nepravilan rad faza, prekidi i oštećenja. Takođe, bimetalni releji se ne smatraju prvobitnom zaštitom od elektromehaničkog udara, jer se oni koriste naknadno – kada je ovaj mehanizam sigurnosti već obezbeđen. Zahvaljujući napretku tehnike i tehnologije, svi releji se mogu podešavati automatski, a prema potrebi i ručno. 

Različite vrste releja koriste se u velikom broju situacija i namena, kako bi pokrenuli ili prekinuli strujno kolo i napajanje. Digitalizacija i prelazak na automatska upravljanja i podešavanja, učinila je i da bimetalni releji, na isti način kao i vremenski releji, budu deo savremenih strujnih kola, čak i značajni i bezbedni kontaktori. Obezbeđuju visok stepen zaštite tehnici i tehnologiji, njihovim rukovaocima i pružaju potrebnu bezbednost svakom prostoru i okruženju.
Srodni tekstovi:


Nabavka građevinskih mašina preko raznovrsnih oglasa

Odluka o kupovini ili čak iznajmljivanju građevinskih mašina svodi se na pregled različitih i...

Detaljnije

Prednosti online poručivanja hrane

Širom sveta se utrkuju vlasnici restorana kako bi privukli nove potrošače. Mnogo teže ...

Detaljnije

Predlozi za pokretanje biznisa sa malo novca

Svako ima drugačije razloge zašto želi da pokrene sopstveni biznis. Neko ne želi da ima nadre...

Detaljnije

Kako da dizajnirate efektne brošure koje vam mogu proširiti posao i doneti kupce

Prema istraživanjima, fizičke marketinške strategije u današnjici su znatno moćnije ne...

Detaljnije
Copyright © 2019 MacvaPress. All rights reserved.
Izrada sajta by GW, SEO by WBS