Odabir kućnog ljubimca


Ljubimci Dom

Niste sigurni koji bi kućni ljubimac bio najbolji za vas. Većina ljudi se odlučuje za psa ili mačku. Ukoliko se pitate da li bi mačka ili pas bio vaš izbor krenite od činjnice koliko zapravo imate na raspolaganju slobodnog vremena i svog životnog tempa uopšte. I psi i mačke imaju svoje prednosti i mane ali razlika je u tome što jedni zahtevaju više vremena i pažnje od drugih. Osim što zahtevaju veću pažnju, više vremena, iziskuju više i novca ali i konstantnu brigu. Imati psa ili mačku je predivna stvar ali mnogi se pitaju šta je više za njih i šta ih sve očekuje ukoliko se zaista i odluče za jedne od njih. Pročitajte tekst u nastavku i saznajte koji bi vam tip kućnog ljubmca više odgovara, pas ili mačka. 


U zavisnosti koliko provodite vremena u kući i imate slobodnog vremena na raspolaganju, zavisi i sam odbar vašeg kućnog ljubimca. Imati ljubimca povlači sa sobom i određenu vrstu odgovornosti. Ljubimci sa sobom nose i obaveze kojih se teško možete osloboditi osim ukoliko ne prepustite nekom ovaj deo posla. Na primer tako možete deci preneti određene zadatke poput odvođenje ljubimca u šetnju ali na kraju kompletnu brigu o njima moraće da preuzmete vi. Psi definitivno zahtevaju više pažnje i vremena od mačaka. Njih generalno ne treba ostavljati same puno vremena za razliku od mačaka koje su dosta samostalnije i mogu ostati same mnogo više. Psi vole društvo i samim tim zavisniji su od svojih vlasnika i ukoliko niste sigurni da li bi imali dovoljno slobodnog vremena razmislite da li je baš pas kućni ljubimac za vas. Psima je između ostalog potrebno i dosta fizičke aktivnosti, pa su redovne šetnje i više nego obavezne. Ono što je za pse specifično jeste da imaju svoje mesto kojem će se uvek vraćati. Zato ukoliko ste se odlučili za psa među opremom koju biste pribavili obavezno pogledajte i krevete za pse. Na taj način vaš pas će imati gde da se ušuška a ujedno poslužiće mu kao mekana podloga na kojoj će vaš ljubimac uživati. 

U današnje vreme možete pronaći svu potrebnu opremu za vašu mačku ili psa. Svaki opremljeni pet shop danas ima sve što možete poželeti za svog kućnog ljubimca, počev od ishrane, igračaka, poslastica, pa i jastuka za male pseBaš kao što smo napomenuli imati psa znači i imati dovoljno vremena na raspolaganju dok sa mačkama nije taj slučaj. One su daleko nezavisnije ali opet ne mora da znači da ih možete ostaviti totalno same jer i one se mogu osećati usamljeno posle izvesnog vremena ali definitvno iziskuju manje vremena i pažnje od pasa. 


Meso je glavna hrana mačkama i u odnosu na pse imaju češće ali manje obroke. Za razliku od pasa mačke bolje od pasa znaju gde i na koji način treba vršiti nuždu uz pomoć posude sa posipom dok je kod pasa drugačija priča, njima je potrebno malo više vremena. Još jedna bitna stvar jeste da mačke generalno svoje vlasnike nikad neće posmatrati kao gospodare jer su dosta nezavisnije za razliku od pasa koji će vam ostati lojalni do samog kraja. 




Srodni tekstovi:


Organizacija putovanja - Kako da kupite najpovoljnije avionske karte za Frankfurt?

Jedan od prvih uslova da pronađete vašu jeftine avionsku kartu za Frankfurt jeste da budete f...

Detaljnije

Kako odabrati kolica za bebe?

Da li pripadate grupi onih koji unapred sve pripremaju ili, pak, poštujete one stare zakone k...

Detaljnije

Šta možemo da uradimo kao prevenciju bolesti srca?

Prevencija bolesti srca je ključna za očuvanje zdravlja srca i smanjenje rizika od srčanih oboljenja...

Detaljnije

Fruška Gora

Fruška Gora je planina i nacionalni park u Srbiji koja se nalazi između Dunava i Save, nedale...

Detaljnije
Copyright © 2019 MacvaPress. All rights reserved.
Izrada sajta by GW, SEO by WBS