Nije svako zlato dobro kao investicija


Biznis Zanimljivosti Biznis

investiciono zlato

Koliko puta ste samo čuli rečenicu, kupuj zlato, ono nikada ne gubi na vrednosti? To je samo donekle tačno, jer nije svako zlato to zlato kome ne opada vrednost. Zlatan nakit predstavlja leguru zlata i nekih drugih legirajućih metala. Ti metali mogu biti hrom, nikl, srebro, platina. Prilikom kupovine zlatnog nakita u njegovu cenu ulazi sam dizajn nakita, zlato, njegova izrada, ali i cena ostalih metala koji su legirajući. Kada zlato odnesete na otkup, zlato koje je nakit se otkupljuje kao lomljeno zlato. Čak i ako je to zlato novo i uopšte nije korišćeno, za njega ćete dobiti samo onoliko novca kolika je vrednost zlata u takvom nakitu, i koja se izražava u karatima.

Isto važi i za dukate, kako se drugačije nazivaju kovanice. Dukati nemaju žig proizvođača, hologram, kao i serijski broj. Takođe, nedostaje im oznaka čvrstoće, dokaz autentičnosti i pakovanje koje se za njih smatra originalnim. Prilikom kupovine dukata, kupac veruje prodavcu, da je takav proizvod originalan, kao i da su sve karakteristike dukata koji mu je prodavac prodao istinite. Zato je tržište plemenitih metala, stvorilo proizvod koji je bezbedan za kupovinu, i koji ima oblik pločica ili poluga različitih težina, i koje su poznate pod nazivom investiciono zlato.

Investiciono zlato – kupovina koja vredi

Prema standardima investiciono zlato predstavljaju poluge i pločice, koje imaju minimalnu čistoću 995 / 1000, i mogu se proizvoditi u malim, srednjim i velikim apoenima. Mali apoeni su gramaže od 0.1, 0.2, 0.5, 1, 2.5 i 5 grama. Srednjim apoenima se smatraju pločice od 10, 20, 50 i 100 grama. Veliki apoeni su oni čija težina iznosi 250, 500 i 1000 grama. Postoje i apoeni koji se računaju po unci, 1 Oz = 31 gram. Takođe, banke i države sa dobrim standardom kupuju velike poluge, čija težina iznosi 12.5 kilograma.

Kupci koji kupuju investiciono zlato, kupuju hemijski element Au, koji ima čistoću 999.9, i to u različitim apoenima. Obavezno je da proizvođač tih apoena bude rafinerija koja ima LBMA sertifikat, kao i da se nalazi na listi Good delivery. LMBA sertifikat mogu imati samo one rafinerije koje mogu da garantuju kvalitet proizvoda u kontinuitetu, dobru opremljenost proizvodnje i tradiciju u preradi plemenitih metala, ali i koje imaju finansijsku stabilnost. LMBA ima i pravilnik o odgovornom upravljanju zlatom, koji moraju da poštuju svi proizvođači koji poseduju sertifikat.

Fiksiranje i stvarna vrednost zlata

Cena zlata se može određivati na razne načine, a jedan od njih je korišćenje postupka pod nazivom fiksiranje zlata. Ono se vrši dva puta dnevno, i služi da utvrdi cenu zlata. Ovaj postupak sprovodi London Gold Market Fiking Ltd. Kada se procenjuje stvarna vrednost zlata, u obzir se uzimaju četiri komponente. Monetarna vrednost je u tome da je zlato novac, ali se ne može štampati, pa njegova kupovna moć ostaje stabilna. Kulturna vrednost je subjektivna, i zasniva se na vrednostima i standardima u određenoj zemlji. Komercijalna vrednost se procenjuje na osnovu ponude i potražnje, na osnovu odnosa novčane vrednosti i cene. Numizmatička vrednost se određuje na osnovu retkosti nekog predmeta, koji može predstavljati i istorijski artefakt. Nekada je vrednost nekog komada zlata mnogo veća, jer je na njoj neki poznati lik, ili je pripadao nekome ko je nekada bio mnogo cenjen i poštovan.







Srodni tekstovi:


Kako da dizajnirate efektne brošure koje vam mogu proširiti posao i doneti kupce

Prema istraživanjima, fizičke marketinške strategije u današnjici su znatno moćnije ne...

Detaljnije

Sve prednosti posedovanja sajta

Ukoliko imate svoj biznis posedovanje veb sajta u današnje vreme takoreći je obavezno. Veb sa...

Detaljnije

Kako odabrati ranac za školu?

Izbor koji se ne čini kao mnogo težak, jer to i nije, ali je često pogrešan. Zašto? Po...

Detaljnije

Origano i origano ulje - zašto ih morate imati kod kuće?

Konvencionalna medicina je svakako nešto što se ne bi smelo zanemariti. Apsolutno post...

Detaljnije
Copyright © 2019 MacvaPress. All rights reserved.
Izrada sajta by GW, SEO by WBS