Kriterijumi po kojima treba izabrati patike za trčanje


Moda Moda

Trčanje je odličan način da ostanete zdravi i aktivni, ali je važno da imate prave patike za to kako bi imali podršku i umanjili rizik od povrede. Sa toliko različitih vrsta patika za trčanje na tržištu, može biti izazovno izabrati pravi par za vas. 

Dobar par patika za trčanje može napraviti značajnu razliku u vašim performansama, udobnosti i ukupnom iskustvu, a u ovom članku ćemo razgovarati o važnim faktorima koje treba uzeti u obzir pri izboru patika za trčanje i dati savete kako da pronađete savršen par!

Udobnost i podrška stopala prilikom sportskih aktivnosti


Najvažniji faktor koji treba uzeti u obzir pri izboru patika za trčanje je udobnost. Ukoliko su vam patike neudobne, to može dovesti do povreda i učiniti trčanje jadnim iskustvom. 

Zato potražite cipele koje dobro stoje i za koje osećate da pristaju na vašim nogama. Trebalo bi da imate dovoljno prostora da pomerate prste, a peta treba da dobro pristaje bez klizanja. 

Isprobajte cipele kasnije tokom dana kada su vam stopala najveća, jer stopala imaju tendenciju da otiču tokom dana.

Još jedan važan faktor koji treba uzeti u obzir je podrška luka, krive linije na dnu vašeg stopala koja pomaže u apsorpciji udara i raspodeli težine. 

Prava količina podrške za luk može pomoći u sprečavanju povreda i poboljšanju opšte udobnosti, pa ako imate visoke lukove, potražite cipele sa dodatnim jastučićima za podršku stopalu ili u slučaju ravnih stopala, potražite patike u radnjama N Sport u Beogradu, samo obratite pažnju koji modeli imaju dobru podršku za luk kako biste ravnomerno rasporedili težinu.

Dobar izbor radnje sportske opreme će omogućiti da na jednom mestu pronađete par patika za trčanje koji zadovoljava sve kriterijume i vaš lični ukus kada je moda u pitanju, pritom omogućava velik cenovni rang pogodan svakom džepu.

Sem toga imate opciju da isprobate patike u radnji i hodate ili trčite u njima da biste stekli osećaj kako odgovaraju, a ukoliko ne možete da nađete odgovarajući par razmislite o isprobavanju različitih veličina ili širina. Sem toga ponesite sa sobom svoje trenutne patike za trčanje radi poređenja.

Tip planiranog trčanja i dugotrajnost patika


Vrsta trčanja koju planirate da uradite takođe će uticati na vrstu patika za trčanje koje treba da izaberete. 

Patike za trčanje na stazi su dizajnirane za trčanje po neravnom terenu, dok su patike za trčanje na putu dizajnirane za trčanje po trotoaru ili drugim glatkim površinama, zbog čega obavezno izaberite cipele koje su dizajnirane za vrstu trčanja koju planirate da radite.

Dok su patike za cross-trening dizajnirane za razne aktivnosti, uključujući trčanje, dizanje tegova i aerobik. 

Patike za trčanje mogu biti skupe, pa je važno odabrati patike koje su izdržljive i koje mogu izdržati habanje pri redovnoj upotrebi, ali i proverite garanciju koju nudi proizvođač da biste bili sigurni da dobijate kvalitetan proizvod koji će trajati.

Iako je možda primamljivo izabrati najjeftiniju opciju, ulaganje u dobar par patika za trčanje može poboljšati vašu udobnost i performanse i na kraju vam uštedeti novac na duge staze, zato uzmite u obzir svoj budžet i potražite cipele koje nude najbolju vrednost za vaš novac. 

Potražite cipele koje nude funkcije koje su vam potrebne po ceni koju možete priuštiti!

Međutim, čak i najbolje patike za trčanje će se vremenom istrošiti, pa je važno da redovno menjate patike kako biste bili sigurni da dobijate najbolje performanse i udobnost. 

Kao opšte pravilo, trebalo bi da menjate cipele za trčanje svakih 300-500 milja ili svakih 6-8 meseci, šta god nastupi prvo, ali ne treba to da vam izaziva stres, ali obratite pažnju na istrošenost đona i gornjeg materijala vaših cipela i zamenite ih ako pokazuju znake habanja!

Ključan aspekt - brend reputacija


Recenzije koje ostavljaju kupci brenda je takođe važan faktor koji treba uzeti u obzir pri izboru patika za trčanje. 

Potražite brendove koji imaju dobru reputaciju za proizvodnju visokokvalitetne obuće, a naročito patika za trčanje. 

Pročitajte recenzije drugih koji se bave rekreativnim ili profesionalnim trčanjem i istražite kako biste bili sigurni da birate brend koji je poznat po proizvodnji izdržljivih i udobnih cipela. 

Razmotrite važne faktore o kojima se govori u ovom članku, kao što su udobnost, podrška za luk, izdržljivost, pristajanje, vrsta trčanja, cena i reputacija brenda, ali i amortizaciju koju pruža đon, previše amortizacije može biti štetno, jer će dovesti do nestabilnosti i smanjiti vašu sposobnost da osetite tlo pod nogama.

Adekvatno isprobajte više parova da biste pronašli savršen par za sebe i ne zaboravite da redovno menjate cipele kako biste bili sigurni da ćete dobiti najbolje performanse i udobnost. 

Sa pravim parom patika za trčanje, možete uživati u svim prednostima trčanja, a minimizirate rizik od povreda i neprijatnosti. 

Želimo vam uspešni početak ili nastavak bavaljenja trčanjem bilo to na rekreativni način, jer je trčanje dobra navika za zdrav život ili trčite na profesionalan način u sklopu atletike ili nekog drugog sporta.




Srodni tekstovi:


5 razloga zašto bi trebalo da imate kožnu torbu

Kožna torba je već vekovima unazad jedan od najpopularnijih detalja iz modne industrije. Iako se mod...

Detaljnije

NIKO NE VOLI PROCES PERESELJENJA – evo zašto je to tako.

Da li ste znali da selidba može biti toliko stresna da ga je istraživači rangiraju kao najstresniji ...

Detaljnije

Kako renovirati malu kuhinju?

Renoviranje male kuhinje često predstavlja izazov za mnoge. Međutim renoviranje male kuhinje ne mora...

Detaljnije

Arhitektonska vizija u digitalnoj eri: kako tehnika menja dizajn i planiranje?

U vremenu brzih tehnoloških promena i inovacija, arhitektura je oblast koja je prošla ...

Detaljnije
Copyright © 2019 MacvaPress. All rights reserved.
Izrada sajta by GW, SEO by WBS