Kratak vodič do zdravog srca


Zdravlje i lepota




U trenutku kada se ceo svet suočava sa pandemijom virusa kovid 19, odgovornost i briga za sopstveno zdravlje i zdravlje čitavog društva čini se da nikad nije bilo veće. Često se naglašava da virus korona naročito ugrožava sve one kojima je zdravlje već narušeno. Tu se pre svega misli na srčane bolesnike, onkološke bolesnike i one koji boluju od dijabetesa.

Kada se govori o očuvanju zdravlja, valjalo bi najpre krenuti od zdravlja srca, odnosno od toga kako da sačuvamo najvažniji organ u našem organizmu.

Srce je mišić koji neprestano radi, to je nešto što možemo čuti na svakom koraku. Svakodnevno smo izloženi raznim reklamama: od onih u kojima su predstavljeni farmaceutski proizvodi koji pozitivno utiču na zdravlje srca, preko onih u kojima se ističu prevencija i sistematski pregledi koji gotovo obavezno uključuju ultrazvuk srca, do onih pretećih koje govore o tome šta našem srcu naročito škodi. Kako da prepoznamo da li naše srce funkcioniše kako treba? Zastanimo I oslušnimo ono šta nam naše telo govori.    


Simptomi koji ukazuju da vaše srce ne radi kako treba

Simptomi bolesti srca mogu biti mnogobrojni i najrazličitiji: vrtoglavice, nizak puls, nesvestica, slabost u rukama i nogama, umor, mučnina, loše varenje, utrnulost… Međutim, ono što nedvosmisleno može ukazati na problem u funkcionisanju srca jeste bol i nelagodni osećaj u grudima, odnosno osećaj pritiska u grudima. To je neretko praćeno i lupanjem srca, kratkim dahom ili nedostatkom daha. Kako da vodimo računa o zdravlju srca i šta je ono što neizostavno treba da uradimo da bismo sprečili nastanak bolesti srca?


Ultrazvuk srca – prvi korak u dijagnostikovanju bolesti kardiovaskularnog sistema

Kada osoba primeti neki od navedenih simptoma, to može biti znak da joj je potreban specijalistički pregled. Pregled kardiologa, između ostalog, podrazumeva ultrazvucni pregled srca, metod u kome se pomoću ultrazvučnog aparata ustanovljava da li je srčano tkivo oštećeno, koliko je srčani mišić pokretljiv i da li postoji određena zapaljenska bolest srca i krvnih sudova.

Ultrazvuk srca može pokazati da osoba ima srčanu slabost, koja predstavlja stanje u kome srčani mišić ne snabdeva telo dovoljnom količinom krvi. Zatim, ultrazvuk srca pokazuje da li pacijent ima bolest krvnih sudova srca, odnosno koronarnu bolest, koja nastaje kada obole krvni sudovi koji snabdevaju srce krvlju. Kada ultrazvuk srca pokaže da srce slabije pumpa krv zbog otoka i oštećenja mišićnih ćelija, reč je o zapaljenju miokarda, odnosno miokarditisu.


Bolesti srca – vodeći uzrok smrti

Govoreći o bolestima srca, ne može da se zaobiđe činjenica da su bolesti srca i krvnih sudova vodeći uzrok smrti u svetu. Broj obolelih od srčanih bolesti raste iz godine u godinu, i to je ono što je, najblaže rečeno, zabrinjavajuće. Iako je jedan od osnovnih pregleda ultrazvuk srca bezbolan i neinvazivan, te nema razloga da se takav pregled odlaže, ipak se dešava da više od 50 procenata svih smrtnih ishoda u Srbiji godišnje izazovu upravo kardiovaskularne bolesti. Neretko se može čuti podatak da žene znatno teže obolevaju od muškaraca, odnosno da je njihovo lečenje u velikoj meri teže nego kad je u pitanju muška populacija. Ne zaboravimo, bolesti srca ne biraju godine, pol i profesiju. Upravo zbog toga je izuzetno važno da postanemo svesni koliko je važno da vodimo računa o celokupnom zdravlju, izaberemo zdrave navike i odlazimo na redovne preglede.    





Srodni tekstovi:


Prilagođavanje obuće za različite prilike

Obuća je više od samo zaštite za naša stopala. Ona je sastavni deo našeg...

Detaljnije

Radite u zaštitnoj opremi

Kada obavljate teške fizičke poslove, često postoji opasnost od povređivanja. Takođe, ako ste...

Detaljnije

KAMINI OD KAMENA – ZIMA MOŽE BITI SAVRŠENA

Dolazi nam zima a sa njom i praznične i snežne radosti koja ona svake godine donosi ali zima sama po...

Detaljnije

Kako izabrati radnu ploču za kuhinju?

Kuhinja je srce doma. To je najtoplija prostorija iz koje se šire mirisi koji ne samo &scaron...

Detaljnije
Copyright © 2019 MacvaPress. All rights reserved.
Izrada sajta by GW, SEO by WBS