Kratak vodič do zdravog srca


Zdravlje i lepota
U trenutku kada se ceo svet suočava sa pandemijom virusa kovid 19, odgovornost i briga za sopstveno zdravlje i zdravlje čitavog društva čini se da nikad nije bilo veće. Često se naglašava da virus korona naročito ugrožava sve one kojima je zdravlje već narušeno. Tu se pre svega misli na srčane bolesnike, onkološke bolesnike i one koji boluju od dijabetesa.

Kada se govori o očuvanju zdravlja, valjalo bi najpre krenuti od zdravlja srca, odnosno od toga kako da sačuvamo najvažniji organ u našem organizmu.

Srce je mišić koji neprestano radi, to je nešto što možemo čuti na svakom koraku. Svakodnevno smo izloženi raznim reklamama: od onih u kojima su predstavljeni farmaceutski proizvodi koji pozitivno utiču na zdravlje srca, preko onih u kojima se ističu prevencija i sistematski pregledi koji gotovo obavezno uključuju ultrazvuk srca, do onih pretećih koje govore o tome šta našem srcu naročito škodi. Kako da prepoznamo da li naše srce funkcioniše kako treba? Zastanimo I oslušnimo ono šta nam naše telo govori.    


Simptomi koji ukazuju da vaše srce ne radi kako treba

Simptomi bolesti srca mogu biti mnogobrojni i najrazličitiji: vrtoglavice, nizak puls, nesvestica, slabost u rukama i nogama, umor, mučnina, loše varenje, utrnulost… Međutim, ono što nedvosmisleno može ukazati na problem u funkcionisanju srca jeste bol i nelagodni osećaj u grudima, odnosno osećaj pritiska u grudima. To je neretko praćeno i lupanjem srca, kratkim dahom ili nedostatkom daha. Kako da vodimo računa o zdravlju srca i šta je ono što neizostavno treba da uradimo da bismo sprečili nastanak bolesti srca?


Ultrazvuk srca – prvi korak u dijagnostikovanju bolesti kardiovaskularnog sistema

Kada osoba primeti neki od navedenih simptoma, to može biti znak da joj je potreban specijalistički pregled. Pregled kardiologa, između ostalog, podrazumeva ultrazvucni pregled srca, metod u kome se pomoću ultrazvučnog aparata ustanovljava da li je srčano tkivo oštećeno, koliko je srčani mišić pokretljiv i da li postoji određena zapaljenska bolest srca i krvnih sudova.

Ultrazvuk srca može pokazati da osoba ima srčanu slabost, koja predstavlja stanje u kome srčani mišić ne snabdeva telo dovoljnom količinom krvi. Zatim, ultrazvuk srca pokazuje da li pacijent ima bolest krvnih sudova srca, odnosno koronarnu bolest, koja nastaje kada obole krvni sudovi koji snabdevaju srce krvlju. Kada ultrazvuk srca pokaže da srce slabije pumpa krv zbog otoka i oštećenja mišićnih ćelija, reč je o zapaljenju miokarda, odnosno miokarditisu.


Bolesti srca – vodeći uzrok smrti

Govoreći o bolestima srca, ne može da se zaobiđe činjenica da su bolesti srca i krvnih sudova vodeći uzrok smrti u svetu. Broj obolelih od srčanih bolesti raste iz godine u godinu, i to je ono što je, najblaže rečeno, zabrinjavajuće. Iako je jedan od osnovnih pregleda ultrazvuk srca bezbolan i neinvazivan, te nema razloga da se takav pregled odlaže, ipak se dešava da više od 50 procenata svih smrtnih ishoda u Srbiji godišnje izazovu upravo kardiovaskularne bolesti. Neretko se može čuti podatak da žene znatno teže obolevaju od muškaraca, odnosno da je njihovo lečenje u velikoj meri teže nego kad je u pitanju muška populacija. Ne zaboravimo, bolesti srca ne biraju godine, pol i profesiju. Upravo zbog toga je izuzetno važno da postanemo svesni koliko je važno da vodimo računa o celokupnom zdravlju, izaberemo zdrave navike i odlazimo na redovne preglede.    

Srodni tekstovi:


Koja obuća je najbolja za leto?

Letnja obuća je nešto što većina nas priželjkuje da obuje. Duboke i teške čizme...

Detaljnije

Uklonite nesavršenosti: Tretmani za postizanje svilenkasto glatke kože

Samo onaj ko se u pubertetu borio sa aknama zna koliko ovaj problem može da bude naporan i iscrpljuj...

Detaljnije

Šta sve nudi prestonica Srbije?

Prestonica Srbije je grad Beograd. Beograd je jedan od najstarijih gradova u Evropi i osnovali su ga...

Detaljnije

Informacije koje treba da znate ukoliko planirate da studirate u Italiji

Odvažiti se i otići iz zemlje kako biste studirali na nekom inostranom fakultetu zaista jeste hrabar...

Detaljnije
Copyright © 2019 MacvaPress. All rights reserved.
Izrada sajta by GW, SEO by WBS