Kako se leči alergija na sunce?


Zdravlje i lepota Zdravlje i lepota

Jedna od najnezgodnijih imunitetskih reakcija je upravo alergija na sunce, a svim onima koji razviju ovo stanje je potrebna pomoć tokom čitave godine i važno je da pronađu adekvatan način lečenja da bi se reakcija organizma držala pod kontrolom.

Sunce je izvor života, ali nije uvek prijatelj. Mudre osobe doziraju izlaganje i tako štite kožu, kosu i oči. Uz to, ako postoji i neko od stanja visoke osetljivosti, dodatan oprez je svakako neophodan.

Šta je alergija na sunce?

Alergija na sunce je reakcija imunološkog sistema na duže izlaganje sunčevoj svetlosti i manifestuje se kao crvenilo i osip kože praćen svrabom. Koža je ispucala, suva i vrlo brzo reaguje na posledice sunčanja.

Alergijske posledice se najčešće javljaju na donjoj strani ruku i grudi iako ovi delovi nisu izlagani suncu pa je i to još jedan, dodatan simptom koji je jasan pokazatelj preterane reakcije koja se manifestuje na koži.

Oboleli od ove fotodermatoze moraju da doziraju izlaganje suncu i verovatnije je da će imati reakcije tokom određenih perioda u godini. Iako je tokom zime koža ređe izložena suncu, zračenje je i dalje izuzetno visoko pa je potrebna zaštita da bi ona imala blaže reakcije i da bi se alergija na sunce stavila pod kontrolu.

Kako ublažiti alergiju od sunca?

Kada se javi alergijska reakcija na koži i posumnja se da je uzrok sunčevo zračenje važno je da dermatolog da svoje mišljenje i potvrdi da je kožna reakcija preterana imunitetska reakcija i da će se manifestovati isključivo na koži.

Prvo pravilo je da se treba izbegavati sunčanje u vreme najjačeg zračenja, kožu prekrivati i zaštiti kremama. To bi trebalo svako da radi jer je zračenje jako i tokom zime isto kao i toko leta, a naročito tokom perioda kada je predeo pokriven snegom. Što se koža manje izlaže, to se snižava mogućnost da se jave i kožne pojave pa i alergija na sunce.

U slučaju da se alergija razvije potreban je dodatan oprez. Kreme sa SPF 50+ su obavezne tokom cele godine, ali sa oznakom da su za kožu koja ima alergiju. Leti su obavezni šeširi i pamučna odeća dugih rukava da bi reakcije bile blaže i što ređe tako da sunce prija, bez ikakvih posledica.

Dodatni saveti

Važno je i koristiti posebno formulisanu kozmetiku za negu kože, a onda kada se jave promene kožu treba hladiti čistom vodom, hladnim oblogama, a dermatolog može da propiše kortikosteroidne kreme i antihistaminike koje će pomoći da se reakcija povuče.

Imunitetu je potrebna pomoć pa je za celokupno zdravlje važno unositi dovoljno tečnosti i vitamina, naročito vitamina B i C i tako pomoći telu da se izbori sa reakcijom na zračenje iz sunca.

Danas je sve više dece i odraslih koji razvijaju reakciju na sunčevo zračenje. Razlog je jasan – ozonski omotač koji nije dovoljno jaka zaštita pa je zračenje sve opasnije.

Konkretnog leka nema osim preventivnih mera i reagovanja onda kada se na koži pojavi osip. Treba upoznati svoju kožu i zavoleti sve njene nesavršenosti. Vremenom se prepoznaju uslovi koji stvaraju alergiju pa će se reagovati i preventivno što će sprečiti burniju reakciju.


Srodni tekstovi:


Vodič za uklapanje klub stola u dnevnoj sobi

Klub stolovi su često centralni elementi u dizajnu dnevne sobe, oko kojih se okupljaju porodica i pr...

Detaljnije

Renoviranje kupatila ne mora biti bauk, već užitak

Iako se u mnogim kupovinama valja naoružati strpljenjem, kada se radi o pohodu na salone keramike i ...

Detaljnije

Kišobran kolica- kako odabrati prava

Obično se ova kolica još zovu  “letnja kolica”.  Radi se prevashodno o ...

Detaljnije

Border Koli

Od pamtiveka ljudi i psi žive u slozi. Neizmerna lojalnost, doživotno prijateljstvo i radost zagaran...

Detaljnije
Copyright © 2019 MacvaPress. All rights reserved.
Izrada sajta by GW, SEO by WBS