Kako se leči alergija na sunce?


Zdravlje i lepota Zdravlje i lepota

Jedna od najnezgodnijih imunitetskih reakcija je upravo alergija na sunce, a svim onima koji razviju ovo stanje je potrebna pomoć tokom čitave godine i važno je da pronađu adekvatan način lečenja da bi se reakcija organizma držala pod kontrolom.

Sunce je izvor života, ali nije uvek prijatelj. Mudre osobe doziraju izlaganje i tako štite kožu, kosu i oči. Uz to, ako postoji i neko od stanja visoke osetljivosti, dodatan oprez je svakako neophodan.

Šta je alergija na sunce?

Alergija na sunce je reakcija imunološkog sistema na duže izlaganje sunčevoj svetlosti i manifestuje se kao crvenilo i osip kože praćen svrabom. Koža je ispucala, suva i vrlo brzo reaguje na posledice sunčanja.

Alergijske posledice se najčešće javljaju na donjoj strani ruku i grudi iako ovi delovi nisu izlagani suncu pa je i to još jedan, dodatan simptom koji je jasan pokazatelj preterane reakcije koja se manifestuje na koži.

Oboleli od ove fotodermatoze moraju da doziraju izlaganje suncu i verovatnije je da će imati reakcije tokom određenih perioda u godini. Iako je tokom zime koža ređe izložena suncu, zračenje je i dalje izuzetno visoko pa je potrebna zaštita da bi ona imala blaže reakcije i da bi se alergija na sunce stavila pod kontrolu.

Kako ublažiti alergiju od sunca?

Kada se javi alergijska reakcija na koži i posumnja se da je uzrok sunčevo zračenje važno je da dermatolog da svoje mišljenje i potvrdi da je kožna reakcija preterana imunitetska reakcija i da će se manifestovati isključivo na koži.

Prvo pravilo je da se treba izbegavati sunčanje u vreme najjačeg zračenja, kožu prekrivati i zaštiti kremama. To bi trebalo svako da radi jer je zračenje jako i tokom zime isto kao i toko leta, a naročito tokom perioda kada je predeo pokriven snegom. Što se koža manje izlaže, to se snižava mogućnost da se jave i kožne pojave pa i alergija na sunce.

U slučaju da se alergija razvije potreban je dodatan oprez. Kreme sa SPF 50+ su obavezne tokom cele godine, ali sa oznakom da su za kožu koja ima alergiju. Leti su obavezni šeširi i pamučna odeća dugih rukava da bi reakcije bile blaže i što ređe tako da sunce prija, bez ikakvih posledica.

Dodatni saveti

Važno je i koristiti posebno formulisanu kozmetiku za negu kože, a onda kada se jave promene kožu treba hladiti čistom vodom, hladnim oblogama, a dermatolog može da propiše kortikosteroidne kreme i antihistaminike koje će pomoći da se reakcija povuče.

Imunitetu je potrebna pomoć pa je za celokupno zdravlje važno unositi dovoljno tečnosti i vitamina, naročito vitamina B i C i tako pomoći telu da se izbori sa reakcijom na zračenje iz sunca.

Danas je sve više dece i odraslih koji razvijaju reakciju na sunčevo zračenje. Razlog je jasan – ozonski omotač koji nije dovoljno jaka zaštita pa je zračenje sve opasnije.

Konkretnog leka nema osim preventivnih mera i reagovanja onda kada se na koži pojavi osip. Treba upoznati svoju kožu i zavoleti sve njene nesavršenosti. Vremenom se prepoznaju uslovi koji stvaraju alergiju pa će se reagovati i preventivno što će sprečiti burniju reakciju.


Srodni tekstovi:


Šta je psorijaza i da li se leči?

Psorijaza predstavlja hroničnu upalnu bolest kože koju karakterišu oštro oivičeno crve...

Detaljnije

Modni elementi ženskih laptop rančeva

Laptop rančevi su postali neizostavan modni dodatak za moderne žene koje žele da svoj laptop nose sa...

Detaljnije

Ubodne testere: za šta sve možete koristiti ovaj električni aparat

Ubodne testere kao elektirčni aparat našle su široku primenu u mnogim domaćinstvima, m...

Detaljnije

Kako nositi burmu, ukoliko ne volite prstenje

Zna se da mnogi parovi, mnogi muškarci i žene, iako su u braku ne nose burme. I ne mora da zn...

Detaljnije
Copyright © 2019 MacvaPress. All rights reserved.
Izrada sajta by GW, SEO by WBS