Kako sačuvati poljoprivrednu mehanizaciju tokom zime


Poljoprivreda

Održavanje i čuvanje poljoprivredne mehanizacije tokom zime jako je važno. Ovde pre svega mislimo na prostor i način čuvanja. Većina poljoprivredne mehanizacije zna da bude preskupa, govorimo kako o desetinama tako i stotinama hiljada evra uloženih u njihovu kupovinu i ukoliko ih ne održavamo na adekvatan način znatno skraćujemo njihov životni vek. Ostaviti ih na otvorenom i izložiti raznim vremenskim uticajima svakako nije rešenje. 

Generalno za sve mašine i priključnu mehanizaciju bitne su tri stvari, da budu očišćene, da budu podmazane i na kraju uskladištene na tamnom suvom mestu tokom zimskog perioda, ali svima je poznato da svaka mašina i priključno sredstvo traže poseban tretman. 

U većini poljoprivrednih domaćinstava možemo naći traktore stare i po dve i više decenija i njihovo održavanje i očuvanje zimi je od izuzetnog značaja ukoliko zaista i želimo da nam traju toliko. Zato je neophodno voditi računa i traktor sklanjati zimi kako bi ga sačuvali od direktnog uticaja kiše, snega, vetra ali i ostalih vremenskih nepogodnosti. 

Ono što je opšta preporuka kada je mehanizacija u pitanju jeste to da pre svega treba otkloniti sve nedostatke koje ste primetili u toku rada i svakako zameniti one pohabane istrošene delove. Druga bitna stvar jeste da se mašina dobro opere od prljavštine, zemlje, žetvenih ostataka i prljavštine. Treća bitna stvar jeste sušenje i to kompresorima a mogu se koristiti i duvalice za lišće. Treba imati na umu da je kupovina kompresora jako dobra investicija i koliko god to ulaganje iziskivalo više novca na kraju će se isplatiti i to se najbolje može videti kroz smanjenje troškova koje bi inače dali za popravljanje i održavanje mašina. Pre nego što svoju mehanizaciju uskladištite kako bi sačekalo novu sezonu savet je da podmažete sve one delove koji su za to predviđeni. Čišćenje traktorskog motora ostavite stručnom licu. Savet stručnjaka je da kako traktorske utovarivače prednje tako i zadnje redovno čistite posle svake upotrebe. Takođe se savetuje farbanje svih onih delova na kojima se farba skinula i podmazivanje predviđenih mesta. Potrebno je vršiti i redovno pranje uljenog filtera nakon svakih 100 sati rada i zamena hidrauličnog ulja takođe posle 100 sati. 

Ukoliko se traktorski utovarivači zadnji i prednji koriste u skladu sa propisanim uputstvom ne morate brinuti da će doći do zastoja u radu. Kod traktora ne treba zaboraviti ni sistem za hlađenje, njega takođe treba očistiti a gume temeljno oprati i napumpati na odgovarajući pritisak. 

Ono što moramo napomenuti jeste da su pojedini delovi mašina kritičniji od drugih, u smislu da na njih moramo posebno obratiti pažnju prilikom čišćenja. Tako je na kombajnu krucijalno da odstranite sve nečistoće i nakupljenu slamu oko ležajeva. Seno i slama ne smeju se ni slučajno zadržati nigde.  

Ne treba zaboraviti ni na akumulator. Preporuka je da se nivo tečnosti u akumulatoru redovno dopunjuje, otprilike na svakih šest nedelja i da bude 5 mm iznad ćelija. Kako bi se sprečila korozija radnih delova plugova i mašina sličnim njima potrebno je pre zime dobro oprati i namazati mašću. 

Tako detaljno očišćena i pipremljena mehanizacija i priključne mašine treba da stoje odnosno da se parkiraju na suve daske i palete do sledećeg korišćenja.
Srodni tekstovi:


Novogodišnja dekoracija doma

Bliže nam se praznici a sa njima i novo raspoloženje. Sve nas podseća na sreću, blagostanje, radost....

Detaljnije

Rent a car ili taxi?

Jedno od osnovnih pitanja koje postavljamo sebi kada otputujemo u drugi grad ili državu jeste vezano...

Detaljnije

Zašto stranci u Beogradu uzimaju rent a car?

Urban, moderan grad, sa velikom populacijom, kao što je Beograd, ume čak i starosedeoce da zb...

Detaljnije

Releji – vrste koje daju maksimalan stepen zaštite

Releji su zaduženi za stvaranje i prekidanje strujnog kola, posredstvom elektromagneta, kotve, ili d...

Detaljnije
Copyright © 2019 MacvaPress. All rights reserved.
Izrada sajta by GW, SEO by WBS