Kako je najekonomičnije ovog proleća koristiti ugalj za grejanje?


Dom

Ugalj je najpovoljniji ogrev i vrlo dostupan potrošačima, pa  iz tog razloga mnoga domaćinstva biraju da se greju na ugalj. Ranije je to bila mnogo češća praksa u domaćinstvima, čak i kada nemaju izdvojenu prostoriju za kotao, pa lože u prostorijama gde borave, međutim, danas se više pažnje poklanja tom momentu zaštite zdravlja i životne okoline, pa se ugalj ređe loži u samoj kući. Razloga ima više,  prilikom sagorevanja ugalj  ispušta ugljen monoksid, pa se zagađuje vazduh u prostoriji, ali se i prlja i garavi, pa je neophodno krečenje posle svake grejne sezone, što su dodatni troškovi koje treba uračunati u troškove grejanja.  Najbolja kombinacija je da se greje na drva i ugalj.


Kako ložiti ugalj?

Često pitanje međi onima koji koriste centralno grejanje, posebno u ovim danima na izmaku zime, kada samo dogrevamo prostorije, jeste: Kako se najekonomičniji grejati? Stručnjaci kažu da je najbolja kombinacija drva i uglja, da se drva kupe već aprila meseca, kako bi do zime bila suva. Za one koji se greju samo na ugalj, verovatno je najvažnije kako da lože ugalj kako bi postigli željenu temperaturu, a da  potroše najmanje uglja. Zima je duga, ima dovoljno vremena da se isprobaju sve varijante, da se loži samo ugalj ili kombinacija drva i ugalj, da se puni kotao ili loži postepeno, da se lože drva dok se ne postigne temperatura, a onda ugalj da održava temperaturu i žar. Ovo poslednje je kažu najekonomičnije, da se lože drva dok se ne postigne temperatura, a onda se ugljem ona održava. Ovakvo grejanje je održivo u prelaznom periodu, u ovim prvim danima proleća, tako se štede zalihe ogreva koje su na izmaku, a dobro organizovana prodaja uglja garantuje da ni ovog proleća neće biti zime.


Gde nabaviti ugalj ovog proleća?

Ove zime je ogrev u Srbiji bio skoro 30% skuplji no prošle, tako kažu istraživanja. Najbolje su prošli oni koji su ogrev kupili na vreme, još početkom leta, zato što je jesenas cena rasla iz dana u dan. Osim što je cena rasla, na ugalj i pelet se čekalo i po 20 i više dana. Vlasnici stovarišta kažu da se cena nije povećavala prethodnih pet godina, ali su ove jeseni bili primorani da je povećaju zbog povećanja troškova. Od njih smo dobili informaciju da prodaja uglja ide prema spisku, morate se upisati kako bi Vam za dve-tri nedelje bio isporučen ugalj. Za neke vrste uglja se čeka čak i po nekoliko meseci. Najbrže se isporučuje lignit iz Kolubare. Najkritičnija je isporuka sušenog uglja iz Kolubare, na njega se trenutno čeka i po nekoliko meseci. Prodaja uglja je dobro organizovana, lignit stiže svake nedelje u stovarišta, ali je potražnja toliko velika da se, ipak, čeka po spisku i 10-15 dana. Prognoze su da cene ogreva neće stati i da se za narednu grejnu sezonu očekuje još veća cena ogreva od ovogodišnje. Savet onih koji se bave istraživanjem ovog tržišta je da na se ogrev nabavi do leta, kako na jesen ne bi bili prazni kotlovi.


Srodni tekstovi:


ZAŠTO SU KROVNI KOFERI SJAJNA STVAR?

Kada isplaniramo putovanje, posebno se radujemo odmoru, novim iskustvima koja nas čekaju, provodu. M...

Detaljnije

Uticaj sajta na poslovanje preduzeća

Imidž preduzeća predstavlja mentalnu sliku koja se stvori u mislima kupaca na pomen imena samog pred...

Detaljnije

Prolećno spremanje dvorišta: Ideje za uređenje

Sa početkom proleća i provođenjem sve više vremena na suncu i svežem vazduhu naviru i nove id...

Detaljnije

Ramovima za slike dekorišite dom

Uokvirene slike ili fotografije, mogu ispuniti različite zadatke u prostoru: one smiruju, stimuli&sc...

Detaljnije
Copyright © 2019 MacvaPress. All rights reserved.
Izrada sajta by GW, SEO by WBS