Kako da zadržite klijente?


Biznis

Cilj svake kompanije jeste da posluje dobro, sa pozitivnim rezultatima i dobitkom na kraju sezone ili kraju godine. Novac nije uvek na prvom mestu. Naime, vrlo je važno stvorite dobar ugled, a to se gradi godinama. 

Firma koja stalno pronalazi nove klijente, a gubi stare i nije baš firma u koju će svi da imaju poverenja. Naime, neko možda neće ni pokušati da sarađuje sa tim brendom, samo zbog toga što drugi klijentu odustaju od istog. Pored profita, vrlo je važno misliti o potrebama klijenata, jer upravo oni donose i profit i ugled i dižu cenu kompanije. Kompanije koje su usmerene samo na nove klijente, vrlo lako mogu da pogreše i da ne vide kako im potencijalno dobri i verni klijenti odlaze. Zato treba biti obzriv i pridržavati se sledećih uputstava:

Svi klijenti su bitni

Dakle, osnovna stavar koju treba da znate jeste da su svi klijenti jednako bitni. Često se kompanije fokusiraju samo na one najbolje klijente i na klijente koji nisu njihovi. Ostale klijente zanemare, odnosno ne posvećuju im dovoljno pažnje. Ipak, kompanija svoj ugled i ime gradi tako što se jednako dobro i pošteno odnosi prema svim klijentima. To se veoma ceni. Čak iako naravno potajno imate svoje favorite, treba raditi tako da izgleda da ste potupno objektivni i da su vam svi klijenti, čak i oni koji vam donose najmanji profit zapravo jako bitni. Na taj način i oni najmanji klijenti mogu vremenom da postanu veoma jaki, mogu vas preporučiti svojim poslovnim partnerima i prijateljima i mogu biti vaš oslonac u teškom periodu.

Važno je imati sve bitne informacije o klijentima

Što više informacija znate to je uvek bolje, za celokupno poslovanje, ne samo o klijentima. Upravo zbog toga se rade i razna predviđanja, prave planovi, prave strategije i slično. Što više informacija imate, znate kako bolje da nastupite na tržištu. A ukoliko imate sve važne informacije o klijentima, znate i kako, kada i šta da im ponudite. Vrlo je važno pronaći dobar pristup, a zatim i vreme kada da im se javite, pošaljte ponudu, upit i slično. Kako je tehnologija napredovala, neće vam biti potrebna hrpa papira niti milion dokumenata u kojima će biti sadržane informacije o klijentima. Dovoljno je da imate jedan softver, koji je pre svega fokusiran na dobro upraljanje odnosima sa klijentima, a najbolji od svih je definitivno CRM sistem. Radi se zapravo o softveru koji čuva i kategoriše na najbolji mogući način sve podatke i informacije o klijentima. CRM sistem je dobar zato što je jednostavan, zato što mogu da ga koriste svi kojima je potreban i zato što olakšava komunikaciju između zaposlenih. Kada imate CRM sistem gotovo da nema greške sa prenošenjem informacija klijentu i ne mogu da se dogode propusti. Sa druge strane CRM sistemi se koriste prilikom pravljenja strategija, jer kada imate sve potrebne podatke o klijentu, lako je napraviti plan i program daljih koraka.

Naučite da prepoznate nezadovoljstvo kod klijenata

Šta god radili uvek će biti oni klijenti koji su prezadovoljni i oni klijenti koji i nisu baš zadovoljni. Zato treba da budete oprezni i da vodite računa o svim klijentima i da pronađete idealan način komunikacije. I ovde CRM softver izuzetno pomaže, jer vam omogućava da predupredite odlazak onih nezadovoljnih klijenata. Kako uz pomoć softvera pratite njihov odnos prema vama i njihovo poslovanje, uočavate vrlo brzo da li se nešto menja i u prvom trenutku možete da reagujete, a ne u poslednjem kada vam klijent kaže da više ne želi da sarađuje sa vama.




Srodni tekstovi:


Šta posetiti u Novom Sadu i okolini

Novi Sad je jedan od većih i razvijenijih gradova naše države. Grad koji mnogo ulaže u kultur...

Detaljnije

Vreme je za razmišljanje o nabavci uglja

Prodaja uglja ne zvuči kao tema kojom se treba baviti u ovim veoma toplim danima kada se pažnja posv...

Detaljnije

Nekoliko stvari koje je poželjno proveriti pre kupovine placa

Kada odlučite da kupite plac, ta odluka treba da se zasniva na nekoliko analiza, a ne da ishitreno o...

Detaljnije

Prednosti kupovine Valentino cipela za muškarce

Izbor sledećeg para cipela može biti težak. Postoje stotine različitih proizvođača, dobavljača i st...

Detaljnije
Copyright © 2019 MacvaPress. All rights reserved.
Izrada sajta by GW, SEO by WBS