Kako da izaberete savršene zavese za svaku prostoriju u vašem domu?


Dom Dom


Zavese definitivno utiču na celokupan izgled svake prostorije, pa samim tim predstavljaju neizostavan detalj kod pripadnica ženskog pola kada je dekorisanje i uređenje doma u pitanju. Pored toga što im je osnovna funkcija da spreče prodiranje sunčeve svetlosti kao i da obezbede privatnost, zavese takođe spadaju u dekorativni element koji svakom domu daje posebnu notu opuštanja i uživanja. 

Prozori bez zavesa mogu itekako odati utisak praznog i ne-kompletnog prostora i učiniti ga monotonim. Zbog toga bi bilo poželjno imati ih u svom domu

Danas na tržištu postoji zaista veliki broj najrazličitijih modela i dezena zavesa. Koje ćete odabrati najviše zavisi od toga za koju vrstu prostorije su namenjene pa tako recimo nećete istu vrstu ili boju zavese uzeti za spavaću i dnevnu sobu. U mnogim salonima će vas upravo većina prodavaca pitati za koju prostoriju planirate kupovinu zavese kako bi sam suzili a samim tim i olakšali izbor. 


Zebra zavese su idealne za dnevni boravak


Prilikom odabira zavesa za prostor u kojem najviše svog slobodnog vremena provodite poželjno bi bilo da najpre napravite plan o tome koje boje dolaze u obzir kao i koja vrsta zavesa bi se najbolje uklopila. Isto tako, potrebne su vam dimenzije plafonjere kao i visina prozora kako biste dali precizne podatke prilikom šivenja. U zavisnosti od toga koliko želite da budu naborane zavisi i koje ćete razmere odrediti pa tako širina zavese može biti u razmeri 1:2, 1:2,5 ili čak 1:3 ukoliko želite da dobijete veći efekat punoće.

U mnogim dnevnim sobama i dalje se mogu videti klasične šivene zavese od najrazličitijih materijala, pa tako postoje zavese od lana, organdina, markizeta, pamuka i pliša. Klasične zavese koje u osnovi imaju jednostavan dezen idealne su za one koji žele da imaju veću količinu svetlosti u svom dnevnom boravku. Ukoliko u dnevnoj sobi imate veći dvokrilni prozor uz ovaj model zavesa savršeno se mogu uklopiti i draperi. 

Za sve one koji idu u korak sa modnim trendovima izbor se može svesti na neki od dezena zebra zavesa koje su apsolutni hit ove godine. Sa zebra zavesama bićete prezadovoljni pre svega zbog lakoće održavanja s obzirom da su napravljene od antialergijskog materijala koji ne zadržava veću količinu prašine pa nije potrebno da ih svakodnevno brišete. Takođe, od zebra zavesa možete očekivati duži vek trajanja s obzirom da su napravljene od platna koja su po svojoj strukturi izuzetno čvrsta i otporna. 


Kod zavesa za spavaću sobu birajte one “mirnijih” boja


Poznato je da je spavaća soba jedna od najvažnijih prostorija u svakom domu. U njoj odmaramo i spavamo svakodnevno pa je samim tim važno da prilikom odabira zavesa biramo one koje nisu toliko izražajne kada se radi o dezenu i izboru boja. Preporuka je da to budu svetlije zavese koje propuštaju svetlost poput bež ili svetlo sive boje. Takođe, važno je da zavesa bude od debljeg materijala kako bi bila dobar izolator od probijanja sunčeve svetlosti. 

Ako živite u stanu koji je se nalazi u prizemlju i svakodnevno ste izloženi pogledu prolaznika, tamni draperi ili venecijaneri mogu biti dobra zaštita. 




Srodni tekstovi:


4D ultrazvuk: Kada se radi, šta predstavlja i podrazumeva?

Dolazak bebe na svet izaziva mnogo ushićenja, radosti, ali često i zabrinutosti i to od prvog dana k...

Detaljnije

Transport u krugu fabrika

Transport je veoma važan segment u poslovanju firmi, kako velikih proizvodnih, transportnih,tako i u...

Detaljnije

Savršeno prolećno putovanje u Barselonu

Muzeji Pabla Pikasa, Huan Miroa, Salvadora Dalija, katedrala Sargada Familia, stadion Nou Kamp &ndas...

Detaljnije

Kako obezbediti adekvatne kutije za pakovanje prilikom selidbe?

Trenutak kada treba preseliti iz jednog stambenog ili poslovnog prostora u drugi, za mnoge je izuzet...

Detaljnije
Copyright © 2019 MacvaPress. All rights reserved.
Izrada sajta by GW, SEO by WBS