Od kada postoji apoteka kao institucija u Srbiji?


Zdravlje i lepota Zdravlje i lepota


Danas je situacija drugačija, apoteka ima na svakom koraku... Neke bolje snabdevene i sa više lokacija, neke tek počinju sa radom i pridobijajau klijente. Apoteka koja svojim radom, zalaganjem a i odnosom sa svakim klijentom ozbiljno odskače od konkurencije je svakako Markfarm. Zato je naša preporuka, a i gomile zadovoljnih mušterija, da potražite proizvode u apoteci Markfarm...Sačekaće vas nasmejano osoblje, veliki izbor artikala i više nego konkurentne cene.

A evo malo i istorijata o apotekama u Beogradu...

Tokom prve polovine 19. veka su stanovnici tadašnjeg Beograda imali su mogućnost da se snabdevaju tada dostupnim lekovima i drugim preparatima. A sve zato što je magistar farmacije Matej Ivanović, u neposrednoj blizni najstarije beogradske kafane, otvorio prvu apoteku.

Da sve bude još interesantnije, čuvena kafana „Znak pitanja“, nalazila se u neposrednoj blizini Saborne crkve i zgrade Patrijaršije. Upravo tu je, u samo centru grada postojala i prva apoteka, koja je otvorena 1830. godine. 

Prva apoteka menja naziv i vlasnika

Kako je vreme odmicalo, tako je došlo i do nekih izmena. Na mestu na kome se prvobitno nalazila apoteka Mateja Ivanovića, postavljena je i spomen ploča. Učinili su to 1955. godine nadležni u Farmaceutskom društvu Srbije. 

Sve do kraja Drugog svetskog rata bila je u privatnom vlasništvu, ali je menjala ne samo vlasnike, nego i naziv. Kada je završen Drugi svetski rat, prvobitna beogradska apoteka postaje društvena svojina. Od tada postoji Apotekarsko preduzeće Beograd, koje je kasnije preraslo u Apotekarsku ustanovu Beograd. 

U centralnu beogradsku ulicu apoteka je preseljena 1964. godine. Tada se nalazila na adresi Knez Mihailova broj 27. I danas se na toj adresi nalazi jedna od apoteka, koje su u državnom vlasništvu i funkcionišu u okviru Apotekarske ustanove Beograd. Interesantan je podatak da je upravo to bila i jedina apoteka u to vreme u celoj Srbiji, gde je prema tvrdnjama pacijent mogao da dobije baš lek koji mu je potreban

Budući da se nalazila u centralnoj pešakoj zoni, prva beogradska apoteka je igrala i značajnu ulogu u životu srpske prestonice. Mnogi koji su ostavili značajnog traga u životu nekadašnjeg Beograda upravo su u toj apoteci imali priliku da stiču i usavršavaju svoja znanja iz oblasti farmacije. 

Prema zvaničnim podacima, naziv ustanove je promenjen u Apoteka Beograd 1. januara 2007. godine. Sedište ustanove se nalazi u prostorijama beogradskog doma zdravlja na Vračaru. 

Kada su osnivane apoteke u Srbiji?

Iako je apoteka u Beogradu bila prva osnovana, ove ustanove su osnivane i širom tadašnje zemlje. U prvoj prestonici, Kragujevcu je osnovana 1836. godine i to kao Pravitelstvena apoteka. 

Posle toga su osnivane apoteke i u drugim gradovima, pa je tako osnovana 1856. godine u Šapcu, a 1868. godine u Kruševcu. Dve godine kasnije je osnovana i prva apoteka u Valjevu, a 1871. godine u Aleksincu. Iste godine, 1875. su osnovane i u Svilajncu i u Obrenovcu, a godinu dana kasnije i u Zaječaru. 

Čini se da je 1880. godina bila naročito važna za razvoj apoteka u našoj zemlji. Te godine su čak četiri grada dobila apoteke i to Kraljevo, Pirot i Veliko Gradište, kao i Knjaževac. Godinu dana nakon toga su osnovane apoteke i u Užicu i Ćupriji, a 1885. godine u Aranđelovcu i na Ubu. Najkasnije su osnovane apoteke u Trsteniku i u Leskovcu, 1886. godine. 

Prvo apotekarsko društvo osnovano je 1879. godine kao Apotekarsko društvo Srbije i smatra se pretečom Farmaceutskog društva Srbije, koje i danas postoji. 

Krajem 19. veka je izlazio je i Glasnik apotekarskog društva, a kasnije je rad tog društva i zvanično regulisan zakonom.







Srodni tekstovi:


Koja je karijera prava za mene?

 Jedna od najbitnijih odluka koju treba da donesemo u životu je odabir karijere. Danas vi&scaro...

Detaljnije

Psihologija boje automobila

Kada govorimo o automobilima, često se fokusiramo na tehničke specifikacije, dizajn i performanse. M...

Detaljnije

Zašto ljudi imaju sve veću potrebu za online psihoterapijom

U današnje vreme, stres, pritisak i različiti izazovi čine život sve težim, a time se povećav...

Detaljnije

Ključni koraci ka očuvanju vašeg kardiovaskularnog zdravlja!

Kardiovaskularno zdravlje predstavlja temelj dugog i ispunjenog života, a njegovo očuvanje zahteva s...

Detaljnije
Copyright © 2019 MacvaPress. All rights reserved.
Izrada sajta by GW, SEO by WBS