Od kada postoji apoteka kao institucija u Srbiji?


Zdravlje i lepota Zdravlje i lepota


Danas je situacija drugačija, apoteka ima na svakom koraku... Neke bolje snabdevene i sa više lokacija, neke tek počinju sa radom i pridobijajau klijente. Apoteka koja svojim radom, zalaganjem a i odnosom sa svakim klijentom ozbiljno odskače od konkurencije je svakako Markfarm. Zato je naša preporuka, a i gomile zadovoljnih mušterija, da potražite proizvode u apoteci Markfarm...Sačekaće vas nasmejano osoblje, veliki izbor artikala i više nego konkurentne cene.

A evo malo i istorijata o apotekama u Beogradu...

Tokom prve polovine 19. veka su stanovnici tadašnjeg Beograda imali su mogućnost da se snabdevaju tada dostupnim lekovima i drugim preparatima. A sve zato što je magistar farmacije Matej Ivanović, u neposrednoj blizni najstarije beogradske kafane, otvorio prvu apoteku.

Da sve bude još interesantnije, čuvena kafana „Znak pitanja“, nalazila se u neposrednoj blizini Saborne crkve i zgrade Patrijaršije. Upravo tu je, u samo centru grada postojala i prva apoteka, koja je otvorena 1830. godine. 

Prva apoteka menja naziv i vlasnika

Kako je vreme odmicalo, tako je došlo i do nekih izmena. Na mestu na kome se prvobitno nalazila apoteka Mateja Ivanovića, postavljena je i spomen ploča. Učinili su to 1955. godine nadležni u Farmaceutskom društvu Srbije. 

Sve do kraja Drugog svetskog rata bila je u privatnom vlasništvu, ali je menjala ne samo vlasnike, nego i naziv. Kada je završen Drugi svetski rat, prvobitna beogradska apoteka postaje društvena svojina. Od tada postoji Apotekarsko preduzeće Beograd, koje je kasnije preraslo u Apotekarsku ustanovu Beograd. 

U centralnu beogradsku ulicu apoteka je preseljena 1964. godine. Tada se nalazila na adresi Knez Mihailova broj 27. I danas se na toj adresi nalazi jedna od apoteka, koje su u državnom vlasništvu i funkcionišu u okviru Apotekarske ustanove Beograd. Interesantan je podatak da je upravo to bila i jedina apoteka u to vreme u celoj Srbiji, gde je prema tvrdnjama pacijent mogao da dobije baš lek koji mu je potreban

Budući da se nalazila u centralnoj pešakoj zoni, prva beogradska apoteka je igrala i značajnu ulogu u životu srpske prestonice. Mnogi koji su ostavili značajnog traga u životu nekadašnjeg Beograda upravo su u toj apoteci imali priliku da stiču i usavršavaju svoja znanja iz oblasti farmacije. 

Prema zvaničnim podacima, naziv ustanove je promenjen u Apoteka Beograd 1. januara 2007. godine. Sedište ustanove se nalazi u prostorijama beogradskog doma zdravlja na Vračaru. 

Kada su osnivane apoteke u Srbiji?

Iako je apoteka u Beogradu bila prva osnovana, ove ustanove su osnivane i širom tadašnje zemlje. U prvoj prestonici, Kragujevcu je osnovana 1836. godine i to kao Pravitelstvena apoteka. 

Posle toga su osnivane apoteke i u drugim gradovima, pa je tako osnovana 1856. godine u Šapcu, a 1868. godine u Kruševcu. Dve godine kasnije je osnovana i prva apoteka u Valjevu, a 1871. godine u Aleksincu. Iste godine, 1875. su osnovane i u Svilajncu i u Obrenovcu, a godinu dana kasnije i u Zaječaru. 

Čini se da je 1880. godina bila naročito važna za razvoj apoteka u našoj zemlji. Te godine su čak četiri grada dobila apoteke i to Kraljevo, Pirot i Veliko Gradište, kao i Knjaževac. Godinu dana nakon toga su osnovane apoteke i u Užicu i Ćupriji, a 1885. godine u Aranđelovcu i na Ubu. Najkasnije su osnovane apoteke u Trsteniku i u Leskovcu, 1886. godine. 

Prvo apotekarsko društvo osnovano je 1879. godine kao Apotekarsko društvo Srbije i smatra se pretečom Farmaceutskog društva Srbije, koje i danas postoji. 

Krajem 19. veka je izlazio je i Glasnik apotekarskog društva, a kasnije je rad tog društva i zvanično regulisan zakonom.







Srodni tekstovi:


Zašto je rent a car sve više popularan?

Rent a car usluga postoji od 1916. i do danas se u osnovi nije promenila, ali supromenjene na&scaron...

Detaljnije

Kako da odaberete nekretninu koja će ispuniti sva vaša očekivanja?

Rešeno stambeno pitanje je nešto što danas mnogi priželjkuju. Imati stan u sops...

Detaljnije

Lekovita biljka koja preferira sušu

Majčina dušica je samonikla biljka, ali se može i namenski gajiti. Drugi nazivi za ovu veoma ...

Detaljnije

Prava školska torba od 1. do 4. razreda

Deca do 4. razreda su posebno ugrožena jer nose veliku količinu knjiga na svojim nerazvijenim leđima...

Detaljnije
Copyright © 2019 MacvaPress. All rights reserved.
Izrada sajta by GW, SEO by WBS