Kafane i restorani značajan su deo istorije Beograda


Dom Hrana i piće

Koliko su restorani i kafane igrali značajnu ulogu u razvoju srpske prestonice pokazuju i mnoge anegdote o poznatim stanovnicima Beograda, koje su se odigrale ili su zabeležene upravo u prestoničkim kafanama. 

Slobodno se može reći da su takvi ugostiteljski objekti igrali i te kako značajnu ulogu u istoriji grada Beograda. Posebno u vreme kada su se prestoničke kafane nalazile u blizini Pozorišnog, a danas Trga republike. Upravo u njima su zabeležene brojne dogodovštine čuvenih srpskih pisaca i pesnika, na prvom mestu. Muzika se čula do kasno u noć, a nije bilo ništa čudno ni da studenti Beogradskog univerziteta uživaju u društvu starijih boema i uče se životu u prestoničkim kafanama.

Kako je vreme odmicalo, tako se i duh Beograda menjao. Nicali su restorani pivnice, ali i restorani specijalizovani za pripremu i posluženje specijaliteta iz određenih zemalja, pa su se pojavili na primer italijanski i francuski, ali i indijski, kineski i restorani drugih kuhinja sveta. 

Prva beogradska kafana

Boemska četvrt koja je jedan od znakova prepoznavanja današnjeg Beograda, Skadarlija je tek kasnije postala poznata. Ne samo da se u njoj nalaze restorani pivnice, te oni u kojima se služe samo jela nacionalne kuhinje, već su tu i ugostiteljski objekti naročito poznati po odličnom provodu, koji često traje i do duboko u noć.

Međutim i u drugim delovima grada ima odličnih ugostiteljskih objekata, koji po mnogo čemu mogu da pariraju onima u centru grada. Odličan primer je i restoran pivnica Crni petao, na Voždovcu, ugostiteljski objekat otvoren 2019. godine, koji neprekidno ulaže u kvalitet i nastoji da poboljša, inače odličnu ponudu. 

Kafanski život u prestonici Srbije, prema zvaničnim podacima počinje u prvim decenijama 16. veka. Iako nije poznato kako je tačno ta prva kafana izgledala, pa čak ni koji je tačno naziv nosila, postoje indicije da je u prvoj polovini 16. veka radila na području današnjeg Dorćola. Ipak, ono što se sa sigurnošću može reći jeste da su tek na samom kraju 19 - og i na početku 20 - og veka počele da niču kafane na području glavnog grada. 

Naravno da je vremenom kafana kao model počela da se menja, pa su se otvarali restorani. Neki od njih su bili specijalizovani za posluživanje isključivo nacionalnih specijaliteta, dok je bilo i onih koji su se fokusirali na kuhinje drugih zemalja. U novije vreme, sve je više ugostiteljskih objekata drugačijeg, krajnje savremenog koncepta. Tek jedan od njih je i restoran pivnica, ali ih u ponudi ima još, tako da će bez sumnje svaki gost uspeti da u Beogradu nađe restoran po svojoj meri. Duh srpske prestonice i te kako oslikan je upravo u kafanskom životu, koji je popularan ne samo među lokalnim stanovništvom, nego i među brojnim turistima, koji vrlo rado posećuju srpsku prestonicu. 

I mada se mnogi najčešće odlučuju za posetu čuvenoj boemskoj četvrti, nema nikakve sumnje da u celom Beogradu mogu da se pronađu restorani, koji će maksimalno odgovoriti na zahteve svih gostiju. Nema sumnje da je i restoran pivnica Crni petao jedan od njih i da može ponuditi gostima odličan kvalitet jednog od najstarijih napitaka na svetu, ali i gastronomskih specijaliteta.


Srodni tekstovi:


Kako izgleda pregled za vozačku dozvolu?

Kada se prijavljujete za obuku za vožnju nekog motornog vozila, bez obzira na to kojoj kategoriji vo...

Detaljnije

Sicilija - letovanje za pamćenje

Ukoliko još uvek niste odlučili koju destinaciju želite da posetite toplo vam preporučujemo I...

Detaljnije

4 poslovne ideje koje vam mogu pomoći u izboru posla

S obzirom na situaciju danas, gde je posao teško naći, ljudi se sve više opredeljuju za vođenje spos...

Detaljnije

Putovanje u Moskvu po vašoj meri

Planirate putovanje? Imate i dovoljno vremena i novca, ali niste sigurni kako da najbolje organizuje...

Detaljnije
Copyright © 2019 MacvaPress. All rights reserved.
Izrada sajta by GW, SEO by WBS