Kada je pravo vreme da posetite neurologa?


Zdravlje i lepota Zdravlje i lepota

Neurolog je doktor specijalista koji je specijalizirao granu medicine koja se zove neurologija. Neurologija proučava nervni sistem i nervna tkiva, njihovu anatomiju i način funkcionisanja, kao i njihove poremećaje i bolesti do kojih može doći.

Dakle, neurolog je lekar koji se bavi proučavanjem i  lečenjem bolesti nervnog sistema- mozga, kičmene mozdine, perifernih  nerava i mišića. Poseta ovom lekaru nije neprijatna, a sam pregled je bezbolan. Traje oko 30 minuta i obuhvata nekoliko faza: razgovor pacijenta i lekara o postojećim tegobama, uvid u prethodnu medicinsku dokumentaciju ukoliko ona postoji, fizički pregled uz pomoć koga lekar stiče uvid u stanje moždanih živaca, stanje motornog i senzornog dela nervnog sistema, funkciju malog mozga i koordinaciju pokreta pacijetna. Poslednji deo pregleda se odnosi na savetovanje, preporuku za lečenje kao i za upućivanje na dalju dijagnostiku ukoliko je ona potrebna.


Zašto je važan preventivni pregled?

Preventivni pregledi kod neurologa imaju veliki značaj i mogu unaprediti kvalitet vašeg života ali i sprečiti nastajanje određenih neuroloških bolesti ili sprečiti pojavu njihovih teških simptoma. Zbog toga, ukoliko ste primetili da imate glavobolje, nesanicu, gubitak svesti, vrtoglavicu, povredu glave veoma je važno da zakažete pregled kod neurologa. Takođe, ako imate genetsku predispoziciju za razvoj neke neurološke bolseti, gojazni ste, nemate redovnu fizičku aktivnost i ne vodite računa o načinu ishrane, pregled kod ovog specijaliste za vas treba da predstavlja redovnu, periodičnu praksu. Uz pomoć ovakvih pregleda može se izbeći nastajanje moždanog udara, odnosno šloga kao i usporiti napredovanje alchajmera. 


Moždani udar pogađa sve veći deo populacije

Moždani udar odnosno šlog je oboljenje koje je nastalo kao posledica oštećenja krvnih sudova mozga, zbog čega je dotok kiseonika i hranljivih materija u taj deo mozga otežan ili potpuno onemogućen. To dalje prouzrokuje prolazna ili trajna oštećenja moždanog tkiva koja kod pacijenta dovode do problema sa motorikom odnosno kretanjem, ravnotežom i koordinacijom pokreta, govorom i komunikacijom, kognicijom.

Postoje dva tipa šloga: ishemijski šlog i hemoragijski šlog. Ishemijski šlog nastaje kada dođe do začepljenja krvnih sudova određenog dela mozga trombom, a oko 85% svih šlogova jesu ishemijskišlogovi. Hemoragijski šlog prouzrokuje oštećenje mozga izazvano krvarenjem u mozgu.

Među najčešćim faktorima rizika za pojavu šloga navode se: godine, genetska predispozicija, dijabetes, srčane aritmije, hipertenzija odnosno povišen krvni pritisak, kao i gojaznost, pušenje, konzumiranje alkohola i drugih psihoaktivnih supstanici. Redovne posete izabranom neurologu i njegovi pravovremeni saveti mogu sačuvati vaše zdravlje i prevenirati pojavu šloga.


Alchajmer – bolest trećeg doba

Jedan od najčešćih oblika demencije, koji pogađa osobe starije od 65 godina, naziva se alchajmer. Nastaje kada dođe do odumiranja nervnih ćelija kore velikog mozga, koje za posledicu imaju slabljenje socijalnih veština i intelektualnih sposobnosti. Simptomi koji ukazuju na pojavu alchajmera su: zbunjenost, zaboravnost, zaboravljanje imena bliskih osoba, zaboravljanje bliske prošlosti. Sa napredovanjem bolesti, simptomi postaju tež – osoba ima velike promene raspoloženja, uznemirenost, ne prepoznavanje osoba i prostora, veliku potrebu za hodanjem zbog čega se često dogodi da se osoba koja boluje od alchajmera izgubi na ulici ili nekom drugom prostoru. Adekvatno lečenje od strane neurologa može usporiti napredak bolesti. Na žalost, za sada ne postoje lekovi koji bi potpuno otklonili simptome bolesti
Srodni tekstovi:


Kako da izaberete najbolji probiotik i poboljšate svoje zdravstveno stanje?

Probiotici su dobre bakterije i gljivice koji prirodno žive u našim crevima brinući se da cre...

Detaljnije

Koliko nam elektronska oprema znači u svakodnevnom životu

Da bismo bar donekle shvatili šta nam elektonska oprema znači, pokušajmo da zamislimo ...

Detaljnije

Nosiljke za bebe od prvog dana sa vama

Bebe su preslatke, mekane i predivno mirišu. Poželite da ih stalno nosite i držite blizu sebe...

Detaljnije

Kako modernizovati kuhinju?

Kuhinja je mnogima jedna od omiljenih prostorija u stanu. Međutim, čak iako to nije i vaš slu...

Detaljnije
Copyright © 2019 MacvaPress. All rights reserved.
Izrada sajta by GW, SEO by WBS