Najmanja svetska metropola – Frankfurt


Putovanje Putovanje

Jedan od top 10 svetskih gradova po kvalitetu života je Frankfurt. Nemački grad u saveznoj državi Hesen  koja se nalazi u zapadnom i centralnom delu Nemačke. Iako nije glavni grad ove savezne države, Frankfurt je najveći grad ali i poslovni i finansijski centar Nemačke, kao i kontinentalne Evrope. 

Razlog tome je što je ovaj grad dom Evropske Centralne banke i Nemačke berze. Ovaj status je uticao na arhitekturu samog grada jer je podstakao razvoj poslovne zone sa modernističkim avangardnim neboderima, dok sa druge strane je očuvao i svoje arhitektonsko nasleđe. Ovaj izraženi arhitektonski kontrast je jedna od značajnijih turističkih odlika pa je i sam grad obeležen kao grad kontrasta. Bogato kulturološko i istorijsko nasleđe pruža priliku posetiocima da kvalitetno utroše vreme tokom boravka u gradu. Međutim, Frankfurt je manji grad koji broji oko 700 – 800 hiljada stanovnika pa je lako obići sva željena mesta, zbog čega se i smatra najmanjom svetskom metropolom.


Znamenitosti Frankfurta

Pored pomenute zanimljive slike poslovnog centra koja pruža poseban doživljaj modernog društva, većina značajnih objekata je smeštena u starom delu grada, Altstadtu. U centralnoj zoni se nalazi trg Rumerberg koji je ujedno i najlepši trg ali i pešačka zona koja je i najfrekventnija u gradu. Ovde je  smešten veliki broj znamenitosti. To su:  Stara Gradska kuća, Nova Gradska kuća, crkva Svetog Leonarda u gotičkom stilu i Istorijski muzej. Vrata 18. veka otvara Geteova kuća i muzej gde se pored upoznavanja osamnaestovekovnog  života jedne tadašnje bogate nemačke porodice, može videti i umetnička dela romantizma i kasnog baroka. Slavnom piscu je posvećen i toranj sa koga se pruža pogled na ceo grad. Tu je i katedrala Svetog Vartolomeja izgrađena je u 14. i 15. Iako je visoka 95 metara za javnost je otvorena samo u visini od 66 metara.  Posebnu atrakciju predstavlja najmoderniji prirodnjački muzej, Naturmuseum Senckenberg. Posebna atrakcija je izložba skeletona velikih dinosaurusa koja oduševljava mlađe posetioce. Ovaj muzej je poseban i po kolekciji prepriranih ptica koja je najveća na svetu.


Autobuski prevoz do Frankfurta

Iako je autobusom potrebno nešto više vremena za prelazak 1062 km razdaljine između Beograda i Frankfurta, nego kada je reč o putovanju avionom, na razdaljini Beograd - Frankfurt autobus pruža i određene prednosti. Pored značajno povoljnije cene karte u jednom pravcu, ali i povratne ako je povratak u vidu, autobus pruža i nešto više komocije. Redovni i česti poslaci pružaju mogućnost neopterećujućeg organizovanja puta a karte su dostupne i online. U slučaju ako je sve unapred isplanirano, može se iskoristiti prednost rane rezervacije i ostvariti dodatni popusti na autobuske karte. Ipak treba obratiti pažnju i na to kakvi su autobuski koji se koriste za prevoz jer je ipak u pitanju veoma dugo putovanje pa je neophodno da prevoz ispunjava savremene standarde kako bi putovanje bilo u potpunosti udobno. Ovo bi možda trebalo da bude i osnovni kriterijum pri izboru autobuskog prevoznika a zatim da li je odgovarajuće mesto polaska, kao i raspoloživi termini. Tek po ispunjavanju ovih uslova može se obratiti pažnja na cena autobuske karte i moguće popuste definisane uslovima poslovanja kompanije.




Srodni tekstovi:


Dugoročna investicija koja se isplati: Važnost zamene stolarije

U svetu brze evolucije tehnologije i rastuće svesti o ekološkom odgovornom životu, sagledavan...

Detaljnije

5 saveta kako da brže osušite veš u mašini

Svi želimo da nam se veš koji stavimo u mašinu za sušenje što pre osu&sc...

Detaljnije

KAKO DA ČIŠĆENJE LICA POSTANE TVOJA OMILJENA RUTINA?

Mi žene volimo da se posvetimo sebi. Nekada to radimo redovno, a nekada odvojimo jedan ceo dan ili n...

Detaljnije

Predlozi za pokretanje biznisa sa malo novca

Svako ima drugačije razloge zašto želi da pokrene sopstveni biznis. Neko ne želi da ima nadre...

Detaljnije
Copyright © 2019 MacvaPress. All rights reserved.
Izrada sajta by GW, SEO by WBS