Najmanja svetska metropola – Frankfurt


Putovanje Putovanje

Jedan od top 10 svetskih gradova po kvalitetu života je Frankfurt. Nemački grad u saveznoj državi Hesen  koja se nalazi u zapadnom i centralnom delu Nemačke. Iako nije glavni grad ove savezne države, Frankfurt je najveći grad ali i poslovni i finansijski centar Nemačke, kao i kontinentalne Evrope. 

Razlog tome je što je ovaj grad dom Evropske Centralne banke i Nemačke berze. Ovaj status je uticao na arhitekturu samog grada jer je podstakao razvoj poslovne zone sa modernističkim avangardnim neboderima, dok sa druge strane je očuvao i svoje arhitektonsko nasleđe. Ovaj izraženi arhitektonski kontrast je jedna od značajnijih turističkih odlika pa je i sam grad obeležen kao grad kontrasta. Bogato kulturološko i istorijsko nasleđe pruža priliku posetiocima da kvalitetno utroše vreme tokom boravka u gradu. Međutim, Frankfurt je manji grad koji broji oko 700 – 800 hiljada stanovnika pa je lako obići sva željena mesta, zbog čega se i smatra najmanjom svetskom metropolom.


Znamenitosti Frankfurta

Pored pomenute zanimljive slike poslovnog centra koja pruža poseban doživljaj modernog društva, većina značajnih objekata je smeštena u starom delu grada, Altstadtu. U centralnoj zoni se nalazi trg Rumerberg koji je ujedno i najlepši trg ali i pešačka zona koja je i najfrekventnija u gradu. Ovde je  smešten veliki broj znamenitosti. To su:  Stara Gradska kuća, Nova Gradska kuća, crkva Svetog Leonarda u gotičkom stilu i Istorijski muzej. Vrata 18. veka otvara Geteova kuća i muzej gde se pored upoznavanja osamnaestovekovnog  života jedne tadašnje bogate nemačke porodice, može videti i umetnička dela romantizma i kasnog baroka. Slavnom piscu je posvećen i toranj sa koga se pruža pogled na ceo grad. Tu je i katedrala Svetog Vartolomeja izgrađena je u 14. i 15. Iako je visoka 95 metara za javnost je otvorena samo u visini od 66 metara.  Posebnu atrakciju predstavlja najmoderniji prirodnjački muzej, Naturmuseum Senckenberg. Posebna atrakcija je izložba skeletona velikih dinosaurusa koja oduševljava mlađe posetioce. Ovaj muzej je poseban i po kolekciji prepriranih ptica koja je najveća na svetu.


Autobuski prevoz do Frankfurta

Iako je autobusom potrebno nešto više vremena za prelazak 1062 km razdaljine između Beograda i Frankfurta, nego kada je reč o putovanju avionom, na razdaljini Beograd - Frankfurt autobus pruža i određene prednosti. Pored značajno povoljnije cene karte u jednom pravcu, ali i povratne ako je povratak u vidu, autobus pruža i nešto više komocije. Redovni i česti poslaci pružaju mogućnost neopterećujućeg organizovanja puta a karte su dostupne i online. U slučaju ako je sve unapred isplanirano, može se iskoristiti prednost rane rezervacije i ostvariti dodatni popusti na autobuske karte. Ipak treba obratiti pažnju i na to kakvi su autobuski koji se koriste za prevoz jer je ipak u pitanju veoma dugo putovanje pa je neophodno da prevoz ispunjava savremene standarde kako bi putovanje bilo u potpunosti udobno. Ovo bi možda trebalo da bude i osnovni kriterijum pri izboru autobuskog prevoznika a zatim da li je odgovarajuće mesto polaska, kao i raspoloživi termini. Tek po ispunjavanju ovih uslova može se obratiti pažnja na cena autobuske karte i moguće popuste definisane uslovima poslovanja kompanije.
Srodni tekstovi:


Na koji način vizuelno povecati malo kupatilo?

Nedostatak vremena, znanja, resursa i motiva prati nas kroz razne planove i zadatke. Neretko se de&s...

Detaljnije

Kako da vašim mališanima obezbedite zdravu i uravnotreženu ishranu?

Svaki roditelj želi da mu se dete pravilno razvija i raste. Da bi uspeo u tome, potrebno je obezbedi...

Detaljnije

Komarnici kao prva linija odbrane od najdosadnijih insekata

Dolaskom letnjih meseci većina nas razmišlja o jednoj jako važnoj i veoma nervirajućoj činjen...

Detaljnije

Zašto je izdavanje stanova u porastu tokom jeseni?

Statistički gledano, izdavanje stanova u poslednjih nekoliko godina čini jedan od najboljih manjih b...

Detaljnije
Copyright © 2019 MacvaPress. All rights reserved.
Izrada sajta by GW, SEO by WBS