Japanska kuhinja kao egzotični gastronomski užitak


Hrana i piće


Prilikom putovanja na egzotične destinacije, većini je uglavnom cilj upoznavanje sa lokalnom kulturom i obilaženje mnogih turističkih atrakcija. Isto tako, mnogi žele da isprobaju razne specijalitete koji dolaze iz ovih dalekih krajeva. Iako je japanska kuhinja danas zastupljena u svim krajevima sveta, ipak je posebno iskustvo kada ta jela probate u zemlji u kojoj su i nastala. Svako ko poseti Japan sigurno neće odoleti raznim specijalitetima, jer za svakoga ima nešto što će mu se svideti. 

Mnogi japansku kuhinju poistovećuju sa kineskom kuhinjom, i uglavnom misle da su to jela koja podrazumevaju dosta ribe i pirinča. Sve ovo je pogrešno, jer japanski specijaliteti su zaista raznovrsni i isto tako bogati. Ova kuhinja, kao i svaka druga koristi meso, ribu, povrće, testeninu, pirinač ali i mnoge začine po kojoj je i poznata. Čak i ukoliko niste ljubitelji ili ne želite da probate japanska jela, za turiste uvek postoji veliki izbor hrane, pa zbog toga ne treba da brinete. Obroci su zdravi, a pravilo koje Japanci poštuju jeste da jelo treba da bude lepo i na izgled kao što je i ukusno, odnosno da sva čula uživaju u njemu.


Naučite da jedete hranu štapićima

Japanska kultura izrazito ceni i poštuje bonton tokom jela, pa se kod njih podrazumeva da se hrana jede uz pomoć štapića. Smatraju da je veoma nekulturno, naročito prema osobi koja priprema hranu, da se hrana nespretno nabada na štapiće. Zato, pre polaska na ovu destinaciju, ukoliko niste naučili ili niste imali priliku da jedete štapićima za jelo, naučite ovu veštinu. 

Na ovaj način ćete iskazati poštovanje prema kulturi japanskog naroda. Ne probirajte hranu, već jedite sve što se nalazi u tanjiru. Srkanje tečnih jela je u Japanu poželjno, jer je to znak da uživate u jelu. Nakon jela, podrazumeva se da odložite štapiće kojima ste jeli, i oni se uglavnom ostavljaju na određenom mestu, odnosno na posudu koja stoji pored tanjira.


Japan nije samo suši

Iako je suši najpoznatije jelo ove kuhinje, za koje su svi čuli, ono ipak nije jedino jelo kome treba posvetiti pažnju. Postoje brojna jela, koja se širom sveta spremaju baš po pravilima ove kuhinje. Jedno od takvih jela jeste i preukusna terijaki piletina. Sočno pileće meso se marinira u terijaki sosu, koji je kombinacija šećera, soja sosa, slatkog rižinog vina, ali i susama, belog luka i đumbira. Mariniranjem meso postaje veoma sočno, a sam postupak može trajati od nekoliko sati pa do mariniranja tokom cele noći kako bi ukus bio intenzivniji.

Ovaj sos koji je ključan u pripremi terijaki piletine koristi se i kao glazura tokom procesa pečenja ili grilovanja. Nakon mariniranja, terijaki piletina se griluje ili peče, a tokom termičke obrade preliva se marinadom. Na kraju, jelo se servira sa pirinčem i sezonskim povrćem, a može se kombinovati i sa nekom salatom. Ovo jelo se sprema veoma brzo, i idealan je izbor kada ste u trci sa vremenom, a ukus će vas svaki put oduševiti.


Ramen – omiljena hrana Japanaca

Hrana koja greje dušu. Tako se naziva jelo ramen, jedno od najpopularnijih jela ove kuhinje. Iako je ramen izvorno kinesko jelo, u Japanu su otvarani specijalizovani ramen restorani pa se tako i ovo jelo odomaćilo. Danas, postoje brojne varijante, sa kombinovanjem različitih sastojaka i dodataka. Ramen se kuva dugo, a ukus mu je veoma bogat. Poslužuje se toplo ili hladno, sa supom ili bez supe, ali sa sosom, koji služi za umakanje hrane. U prvom planu je svinjsko meso, ali postoji varijanta i sa plodovima mora, kao i pilećim mesom. Sadrži nudle, koje su veoma tanke, a na vrh se stavlja kuvano jaje. 


Ništa bez nudli

Nudle se već godinama mogu kupiti i u našim marketima, ali naravno da je jedinstveno iskustvo i ukus kada ih naprave Japanci u svojoj zemlji. Nudle su autentičan proizvod japanske kulture. Najpopularnije su one nudle koje se prave od heljdinog brašna, a prave se sa različitim sosevima. U zavisnosti od doba godine i sosevi su drugačiji. 

Zima je period kada Japanci najviše konzumiraju nudle koje se nalaze u supi. To je za njih hrana koja greje. Jelo jakisoba je specifično jer se pravi kao kombinacija mesa i nudli. To je brzo jelo, koje sadrži kupus, pileće meso sa soja sosom i nudle. Služi se sa majonezom i veoma je ukusno. 


Japanska govedina za najveće gurmane

Meso koje potiče od četiri vrste goveda, koje se gaje u Japanu, spada u veoma cenjeno meso. Meso wagyu ima mermerni izgled i jarko ružičastu boju. Obično se sprema sa povrćem i tofu sirom, a servira se uz sirovo jaje. U to jaje se umaču komadići ovog mesa. Meso je jako mekano i prosto se topi u ustima, pa nikako nemojte propustiti priliku da probate ovaj specijalitet.






Srodni tekstovi:


Baterije za kupatila - Kako odabrati?

Ako ste odlučili da renovirate svoje kupatilo ili gradite novo, morate da znate koja oprema će vam b...

Detaljnije

Mir u vašim rukama! Tehnike za uspešno upravljanje nesuglasicama!

Konflikti su neizbežan deo ljudskih interakcija, bilo da se radi o profesionalnim odnosima, prijatel...

Detaljnije

Trotini za decu su pravi izbor poklona za sve vremenske prilike

Ukoliko se ovih dana pripremate za rođendan nekog mališana uzrasta dve ili tri godine i traži...

Detaljnije

Šta možemo da uradimo kao prevenciju bolesti srca?

Prevencija bolesti srca je ključna za očuvanje zdravlja srca i smanjenje rizika od srčanih oboljenja...

Detaljnije
Copyright © 2019 MacvaPress. All rights reserved.
Izrada sajta by GW, SEO by WBS