Ideje za uređenje dvorišta


Dom Dom

Kako dolaze topliji dani, dvorište, kao vaš lični park, šetalište ili voćnjak, zahteva posebnu negu i pažnju. Trava je sve zelenija i brže raste, šarenilo cveća je u punom poletu, a dosadan korov i instekti su muke sa kojima se susrećete svako leto. S obzirom da sve više slobodnog vremena rado provodite čitajući novine u hladu suncobrana ili ispijajući kafu na tremu kuće sa voljenima, dvorište postaje centar vašeg doma, kao i porodičnog druženja.

Kao što uređujete dom po svom ukusu, kako biste se osećali što lagodnije i prirodnije, tako bi treba da razmišljate i pri uređenju dvorišta. Koje god da je veličine, svako dvorište možete ulepšati do zavidnog nivoa. Naravno, ukoliko je dvorište manjih dimenzija, ne bi trebalo preterivati sa detaljima i time ga učiniti neurednim i prenatrpanim. Opet, veće dvorište vam ostavlja više prostora za eksperimentisanje i kombinovanje raznih elemenata. Na primer, svako dvorište dobija na prefinjenosti i ukusu dodavanjem raznih ukrasa od keramike ili gline. Sami možete napraviti zasebnu priču od takvih statua, vaza i ćupova. Danas možete naći pregršt različitih ukrasa, kao što su šumske životinje, patuljci, pečurke, likovi iz crtanih filmova poput Crvenkape i Snežane i slično.

Travnjak zahteva redovno košenje i zalivanje kako bi trava uvek izgledala najbolje moguće. Pomoću ivičnjaka i stazica dodatno biste doprineli urednom izgledu. Utabane staze, staze od šljunka ili kamenčića u vidu mozaika pružiće posebnu notu vašem dvorištu. Svaki momenat vašeg imanja utiče na celokupnu sliku i nijedan kutak se ne sme zanemariti.

Kandelaberi, fenjeri, žardinjere i razne saksije dvorištu će pružiti senzualnost i stil. Saksije možete sami napraviti od raznih materijala, predmeta koji inače nisu za tu funkciju ili prosto kupiti već gotove. Uvek možete naći plastične, glinene, keramičke saksije i to u različitim bojama, nijansama, veličinama i oblicima. Ukrasno drveće poput tuja, smrča, bukva, jorgovana i borova možete šišati na zanimljive i nesvakidašnje načine i time istaći svoje dvorište. Takođe, bavili se voćarstvom ili ne, uvek je dobrodošlo da imate domaće voćke. Takođe, za drvo možete montirati ljuljašku za decu, staviti klupu ispod njega ili ga ukrasiti kućicom za ptice.

Ukoliko imate dovoljno prostora i mogućnosti, detalji poput zidanog roštilja, letnjikovca i fontane odaće utisak glamura i prestiža. Česma od cigle sa statuom na vrhu, drveni bunar kao jedinstvena saksija cveća, stari bicikl sa žardinjerama na kormilu odaju šarm i koloritet dvorištu. Ako imate kućnog ljubimca, njegova kućica, posude za vodu i hranu neće biti ništa drugo do šlaga na tortu na celokupan izgled.

Međutim, vaše uređenje se ne mora ograničiti samo na unutrašnjost dvorišta. Sama kapija, kao završnica vaše oaze mira, s druge strane, predstavlja ono što gosti prvo uoče. Vaš izbor se kreće od žive ograde, kamene, čelične, pa sve do drvene. Na svoju ogradu uvek možete nadograditi lukove preko kojih ćete pustiti ruže puzavice ili neku lozu. Vaše dvorište će izgledati kao iz bajke. Isto tako, ako se ispred vašeg imanja nalazi kanal, do vaših ulaznih vrata možete napraviti otmeni drveni mostić sa nadstrešnicom. Pored njega biste mogli da stavite drveno poštansko saduče i sigurno će svako okrenuti glavu ka vašem dvorištu.

Ono što je, možda, postalo i primarno u dvorištu, jeste baštenski nameštaj. Ponuda baštenskog nameštaja je sve različitija i veća iz dana u dan. Stolice i stolovi mogu biti od plastike, pruća, drveta, čelika ili kombinacija nekih materijala. Šareni jastuci, ćebad i stolnjak utopliće ovaj izgled. Suncobran ili tenda su neizostavni u ovom uređenju. Svoj asortiman nameštaja uvek možete upotpuniti po kojim tabureom, ljuljaškom ili komodom.

Nikako nemojte zaboraviti najmlađe. Dvorište je njihov zabavni park, ratno polje ili šta god drugo da požele da budu. Klackalica, tobogan i deo za igranje u pesku vaša deca će obožavati i u kući će biti samo za vreme obroka.

Koje god godišnje doba da je u pitanju, dvorište je ogledalo ukućana koliko i sama kuća. U njemu ste proveli neke nezaboravne momente, sjajne uspomene, kao i trenutke prijatne samoće. Dvorište je deo vas, vaše svakodnevnice i vašeg doma. Postarajte se da svojim najmilijima i sebi obezbedite da bude idealno. 




Srodni tekstovi:


Koja je karijera prava za mene?

 Jedna od najbitnijih odluka koju treba da donesemo u životu je odabir karijere. Danas vi&scaro...

Detaljnije

Majstori svoga posla - vodinstalater, tesar…

Želite li da budete majstor svog zanata, hoćete da imate posao u malom prstu? Evo nekoliko stvari ko...

Detaljnije

Pažljivo pristupajte suplementima: Stručnjaci nude smernice o tome da li ih treba koristiti pre ili posle treninga

Kako odabrati odgovarajuće i zdrave suplemente koji će efikasno poboljšati rezultate rekreati...

Detaljnije

Dekorativni detalji koji svakom domu daju poseban šmek

Ako se na kratko pozabavimo uređenjem enterijera, reći ćemo vam da pažljivo odabrani detalji svaki d...

Detaljnije
Copyright © 2019 MacvaPress. All rights reserved.
Izrada sajta by GW, SEO by WBS