Deserti naših baka koje i danas obožavamo


Hrana i piće Hrana i piće

omiljeni kolač

Često se može čuti da ništa ne budi sećanja kao miris hrane koju su nam najbliži, sa mnogo ljubavi i pažnje, spremali dok smo bili deca.

U nastavku vas čekaju recepti za koh, štrudlu sa makom i vanilice - deserte koje svi obožavamo, a koji nas uvek sete na bakinu kuhinju i vrate u neka bezbrižnija vremena.

#1 Koh od griza - lagan, vazdušast i sočan

Sastojci koji su vam potrebni:

  • 3 cela jaja

  • 5 kašika šećera 

  • 4 kašike griza

  • 2 kašike brašna

  • 1 kesica vanilin šećera1

  • 600 ml mleka

Uključite rernu da se zagreva na 200 stepeni. Za to vreme penasto ulupajte belanca, pa postepeno dodajte šećer i nastavite mućenje. 

Kada završite sa mućenjem šećera i belanaca, počnite da dodajete jedno po jedno žumance i opet sve izmiksirajte. Dodajte griz i brašno i sjedinite sve žicom, lopaticom ili varjačom.

Podmažite uljem manji keramički ili vatrostalni sud (tepsiju) i istresite smesu u sud. Ako pečete u običnom plehu, podmažete ga uljem, pospite brašnom, pa tek onda ulijte smesu.

Stavite kolač da se peče izmedju 30 i 35 minuta. Posle 10 minuta smanjite rernu na 180 stepeni.

Imajte u vidu da, ako je posuda u kojoj pečete nešto veća, kolač će biti tanji. Da ne bi zagoreo, pecite ga kraće od 30 minuta.

Ukoliko ste u dilemi i niste sigurni kada je gotov, uvek možete da ga bocnete čačkalicom i proverite. Ako izvučete potpuno suvu čačkalicu iz kolača, pečen je. S druge strane, ako je lepljiva - vratite ga još par minuta na pečenje.

Zagrejte mleko dok se kolač peče. Bitno je da bude mlako, a zatim u njega dodajte vanilin šećer. Mleko zagrevajte taman onoliko koliko je potrebno da se šećer otopi. Po ukusu, možete dodati još šećera. 

Tek izvučen iz rerne, vreo kolač prelijte mlekom i ostavite da se ohladi u posudi u kojoj je pečen. Nakon toga ga stavite u frižider da se dobro ohladi (najmanje sat vremena), pa ga onda možete poslužiti.

#2 Štrudla sa makom - poslastica koja ostavlja bez daha



Potrebni sastojci za fil:

  • 400 g mlevenog maka

  • 150 gr šećera

  • 50 g griza

  • 300 ml mleka

Potrebni sastojci za testo:

  • 200 ml mleka

  • 1 kašika šećera

  • 7 g suvog kvasca

  • 1 jaje i jedno belance

  • 125 g maslaca

  • 500 g mekog brašna

  • žumance + 1 kašičica mleka za premazivanje

U jednoj šerpici zagrejte mleko koje ćete koristiti za pravljenje testa, pa odmah stavite na ringlu i šerpicu sa mlekom za fil. U toplo mleko stavite šećer i kvasac.

Pomešajte mak, šećer i griz, pa ih zalijte kipućim mlekom, izmešajte i ostavite da se hladi. Povremeno promešajte kako bi se fil brže ohladio.

U posudu stavite brašno, dodajte maslac, jaje i belance,  pa nalijte nadošao kvasac. Prvo mešajte varjačom, pa zatim rukom. Vrlo je važno da testo dobro istiskate kako bi se maslac lepo ugradio.

Na kraju dodajte prstohvat brašna, pa premesite testo.

Za ovo vreme se nadev hladi. Ukoliko je još uvek vruć, pokrijte testo kesom i sačekajte. A ako je mlak - možete odmah da radite.

Pospite brašnom radnu ploču. Opet premesite testo, pa ga podelite na dva dela.

U pleh stavite papir za pečenje. Napravite pregradu koja će razdvajati dve štrudle, kako se ne bi zalepile.

Razvucite testo po širini pleha, pa tek onda po dužini. Dužina treba biti veća od širine. Zatim nanesite pola mere maka. Kada “rolate”, prvo prebacite donju stranu, pa levu, a onda i desnu (po 1 do 2 cm sa strane). Nastavite uvijanje na uobičajen način.

Podvucite obe ruke pod štrudlu i prebaciti je u pleh. Isto ponovite i drugim, preostalim delom testa. Nakon toga umutite žumance sa mlekom i premažite štrudle. Malo ih viljuškom izbušite.

Zagrejte rernu na 180 stepeni, pa ih stavite da se peku. Pecite 40 minuta, a posle 20 minuta stavite preko njih papir za pečenje.

Pečene štrudle ostavite da se ohlade, a zatim uživajte u fenomenalnom ukusu.

#3 Vanilice - za ljubitelje tradicije i jednostavnosti

Sastojci:

  • 250 g margarina ili maslaca

  • 500 g mekog brašna

  • 2 cela jaja

  • 7 kašika kristal šećera

  • 20 g vanilin šećera

  • pekmez, marmelada ili džem od kajsija

  • šećer u prahu

Dodajte kristal šećer u omekšali margarin, pa umutite. Zatim ubacite jaja i sve zajedno izmiksirajte. Dodajte pola mere brašna i opet mutite mikserom.

Pošto će testo postati malo tvrđe, dodajte preostalu polovinu brašna i mesite testo. Ukoliko je lepljivo, dodajte još malo brašna. Nakon nekog vremena bi trebalo da bude fino oblikovano i spremno za dalji rad.

Uključite rernu da se zagreva na 180 stepeni. Izvadite testo iz posude i pospite površinu sa malo preostalog brašna. Pospite testo brašnom, pa razvucite na debljinu od oko 5 milimetara.

Čašicom ili modlicom u obliku cveta vadite testo i slažite u pleh. Pleh nije potrebno pouljiti jer testo u sebi ima dovoljno masnoće i neće se zalepiti.

Kolutići se peku izmedju 10 i 15 minuta. Važno je da ostanu beli (svetli).

Ostavite ih da se ohlade, pa počnite da spajate po dva kolutića sa po malo pekmeza. Spajajte donje strane, koje su bile okrenute ka plehu. Na kraju uvaljajte vanilice u šećer u prahu.

Ovi kolači, zaslađeni nostalgijom, mogu da stoje dosta dugo, pod uslovom da ne budu pojedeni, pa ih možete praviti i nedelju dana pre posluženja.



Nadamo se da smo vam u ovom tekstu ponudili recepte koje ćete rado iskoristiti u vašoj kuhinji i na taj način osvežiti uspomene na sitnice iz detinjstva koje ćete večno pamtiti i voleti.

Za još zanimljivosti, pratite naš portal macvapress.rs.





Srodni tekstovi:


Kako preurediti malo kupatilo?

Vaše malo kupatilo je potrebno renovirati. Ne znate odakle bi krenuli. Jedino što znat...

Detaljnije

Kako odabrati najbolja kolica za bebe?

Nije jednostavno mladim roditeljima, a i onima u zrelijim godinama da prirpeme sve za dolazak bebe. ...

Detaljnije

Rent a car - sve korisne informacije

Svi smo već upoznati sa činjenicom koliko nam je rent a car koristan kada odemo u inostranstvo turis...

Detaljnije

Gde je najbolje izaći kada si u Beogradu?

Srpska prestonica je neiscpni izvor dobrog provoda i ponude najrazličitijih mesta, na kojima možete ...

Detaljnije
Copyright © 2019 MacvaPress. All rights reserved.
Izrada sajta by GW, SEO by WBS