Da li ste čuli za Tignanello vino?


Hrana i piće Zanimljivosti Hrana i piće

Da li možete da zamislite bilo kakvu dobro organizovanu proslavu bez dobrog vrhunskog vina koje će čitavom druženju dati malo dodatne čari? Bez obzira o kakvom druženju govorimo – romantičnoj večeri u dvoje, proslavljanju godišnjice, rođendana, obeležavanju bilo kog važnijeg datuma, ili neke veće proslave poput venčanja ili pak korporativnog druženja – kvalitetnu proslavu koja će se pamtiti i čijoj je organizaciji posvećeno mnogo pažnje, nije moguće zamisliti bez dobrog vina.

Odabir najboljeg vina za sve ljubitelje i za svako vaše druženje, definitivno iziskuje poznavanje vina i istančan ukus i nepca. Naravno, uvek se možete osloniti i na angažovanje somelijera ili na pomoć stručnjaka, koju vam pored velikog izbora vašeg omiljenog pića može pružiti najbolje opremljena vinska kuća.

Ukoliko još uvek niste čuli za Tignanello vino, pravi je trenutak da se sa njim upoznate i da ga obavezno probate, te da ovo ekskluzivno italijansko vino koje će sigurno ispuniti vaša očekivanja obavezno uvrstite na vinsku kartu svoje naredne zabave ili obeležavanja nekog vama važnog datuma.

Šta je Tignanello vino?

Odakle krenuti u opisivanju ovog ekskluzivnog italijanskog vina? Tignanello vino je rodonačelnik nove kategorije „super toskanskih vina“. Ovo vino specifično je jedinstveno i po tome što se proizvodi samo u godinama kada je grožđe izvanrednog kvaliteta. Tignanello vino je pravi svetski klasik u vinskom svetu. Izdvaja se i po tome što otvoreno proklamuje svoje poreklo, izdvajajući se tako i predstavljajući se na najjednostavniji način. Pored toga, garant kvaliteta ovog vina jeste i ime familije Antinori, čuvene italijanske porodice eminentnih proizvođača vina još od 1385. godine. 

Zanimljiv je i podatak, koji takođe govori o njegovoj specifičnosti – Tignanello vino od 1972. godine nije proizvedeno u sedam berbi. 1971. godine, koja se prva godina proizvodnje ovog vina, proizvedeno je 25.000 boca. Danas je proizvodnja ovog vina znatno veća, a u najboljim sezonama i rodnim godinama kada je grožđe vrhunskog kvaliteta, jer se samo takvo za ovo vino koristi, godišnje se proizvede i do 300.000 boca ovog izvanrednog pića. Proizvedeno je sa izborom sorti Sangiovesea, Cabernet Sauvignona i Cabernet Franca.

Karakteristike Tignanello vina

Tignanello vino odležava u barik bačvama od francuskog i madjarskog hrasta i to dvanaest do četrnaest meseci. Nakon ovoga vino obavezno odleži još 12 meseci u bocama. Tignanello odlikuje rubin crvena boja, snažne arome zrelih višanja, šljiva, dima, balsamika. Tu si i začinski tonovi poput bibera i duvana, snažni tanini, odlična struktura i postojana voćna završnica. Ovo vino odlično se slaže uz crvena mesa i starije sireve.

Tignanello vino pronaći ćete u najbolje opremljenoj vinskoj kući u gradu. Cena vina varira od godine do godine berbe.

Iako verovatno već imate svoje omiljeno vino, bez obzira da li se radi o nekom crnom, belom, roze ili pak nekom penušavom vinu, ako već sigurno znate koje vino ćete najbolje uklopiti uz neki omiljeni specijalitet za svoj važan datum i posebnu priliku, uvek je pravo vreme da se odvažite i probate nešto novo – otvorite svoja čula za nove ukuse i mirise koji vas sigurno neće razočarati i obavezno isprobajte Tignanello vino. Ako pak o vinima ne znate apsolutno ništa, ako ste pravi početnik u svetu somelijerstva i odlučili ste da jednostavno nešto novo probate, da pronađete svoje omiljeno vino, ponovo – probajte Tignanello vino – ukus i miris će vas svakako očarati, postoji samo jedan mali problem – nakon njega, kriterijumi za dobro vino postaće vam zaista baš baš visoki. 
Srodni tekstovi:


Povedite bitku protiv stresa sa prirodnim saveznicima!

U svetu koji je sve užurbaniji i napetiji, stres je postao neizbežan deo našeg života. Iako j...

Detaljnije

Zašto su montažne kuće sjajno rešenje izgradnje životnog prostora u modernom vremenu?

Postupak izgradnje stambenog prostora kao idealnog mesta za život na željenoj lokaciji, konkretnoj a...

Detaljnije

Sportski suveniri iz Srbije, zemlje sporta

Srbija je poznata po bogatoj sportskoj istoriji i tradiciji koja seže više decenija u pro&sca...

Detaljnije

Top pet ideja za uređenje enterijera

Koliko god voleli svoj dom, svakodnevno ispijanje jutarnje kafe na omiljenoj fotelji, držanje jastuč...

Detaljnije
Copyright © 2019 MacvaPress. All rights reserved.
Izrada sajta by GW, SEO by WBS