Bakterije u mokraći: simptomi, analize i lečenje


Zdravlje i lepota Zdravlje i lepota

Infekcije urinarnog trakta su čest zdravstveni problem koji zahvata mnoge odrasle osobe, ali i decu. Samih faktora koji utiču na pojavu bakterije u urinu je dosta, a sama infekcija se u većini slučajeva prikazuje kroz iste ili slične simptome.

Infekcije urinarnog trakta mogu da se pojave prvi put, ali i da predstavljaju reinfekciju novom bakterijom ili ponovljenu infekciju istom bakterijom. U najvećem broju slučajeva bakterija u mokraći je Ešerihija koli, a za njom onda dolaze Proteus, Klebsiela, kao i vrste iz roda Enterobakter. Žene su najpodložnije urinarnim infekcijama, kao i deca, dok su kod muškaraca mlađih od 50 godina retka pojava. 


Faktori rizika koji dovode do infekcije urinarnog trakta

Postoje česti faktori koji utiču na pojavu bakterije u urinu koja dalje dovodi do infekcije, kao i neki koji su ređi. Najčešći jeste sam pol. Kod žena je mokraćna crev prava i kratka, pa je samim tim podložnija uticaju bakterija i njihovog prenošenja dalje u mokraćne kanale. Pored toga, intimni odnosi uz određene kontraceptivne metode, kao što je dijafragma, povećavaju rizik od nastanka urinarnih infekcija, budući da ovaj vid kontracepcije narušava vaginalnu floru. Još jedan čest faktor zbog kojeg se nalaze bakterije u mokraći jeste kateter koji izaziva u najvećem broju slučajeva bolničke urinarne infekcije. 

Ređi faktori rizika jesu prisutnost abnomrlanosti urinarnog trakta, pa se tu ubrajaju hiperplazija prostate, uretralnu refluks, prisutnost kamenja u urinarnom traktu, divertikulumi bešike i tako dalje. Trudnice su podložne urinarnim infekcijama, kao i osobe sa dijabetesom. Bakterije u urinu se mogu pojaviti i usled fimoze ili parafimoze kod muškaraca, kao i sinehije polnih usana kod mladih devojaka i devojčica. Ono što dodatno može uticati na pojavu urinarnih infekcija jeste i oslabljen imuni sistem, kao i zatvor, što je čest uzročnik kod dece. 

Simptomi koji nastaju usled prisutne bakterije u urinu

Bakterije u urinu izazivaju pojave infekcije, a samim tim i simptoma koji su uglavnom kod svih isti. Uglavnom se asimptomatske infekcije mogu javiti kod trudnica i starijih muškaraca. Osnovni i najčešći simptomi su peckanje pri mokrenju, česta potreba za mokrenjem, posebno tokom noći, promena izgleda i mirisa urina. Urin je često tamnije boje, zamućen, a kod ozbiljnijih infekcija se kroz urin javljaju tragovi ili zgrušci krvi. 

Nešto ozbiljniji simptomi jesu bolno mokrenje, kao i nemogućnost mokrenja u datom trenutku, iako postoji nagon. Bol u donjem delu trbuha, dok se kod težih oblika infekcije urinarnog trakta javljaju i bolovi u donjem delu leđa, a retko i povišena telesna temperatura, mučnina ili baš retko mučnina praćena povraćanjem.

Kada je potrebno javiti se lekaru?

Pojava bakterije u urinu zahteva da se javite lekaru čim primetite prve simptome, a to su uglavnom često mokrenje, peckanje prilikom mokrenja i promena izgleda urina. Budući da je kod trudnica redovna pojava da infekcija postoji bez simptoma, onda se redovno rade analize urina kako bi se utvrdilo u kojim granicama se nalaze bakterije u mokraći.


Analize urina

Da bi se utvrdilo da li postoje bakterije u urinu ili ne potrebno je na analizu dati prvi, jutarnji, ali srednji, ne početni mlaz. Tada se radi urin sa sedimentom i urinokultura. Da bi se pacijent podvrgao lečenju potrebno je da u urinu bude prisutno više od 5 eritrocita i više od 10 leukocita, kao i dosta bakterija. Informacija na nalazu gde piše da je prisutnost bakterija dosta često zbunjuje pacijente. Sa dosta se označava da je prisutno više od 100 000 bakterija u mokraći, tj. u 1ml, dok se ispod ove brojke sve smatra kontaminacijom. 


Bakterije u urinu kod odraslih i dece

Kao što smo već napomenuli, urinarne infekcije su najredovnije kod žena i muškaraca starijih od 50 godina i to uz pojavu simptoma koje smo opisali. Međutim, kod trudnica i starijih muškaraca infekcije su često asimptomatske, pa su redovne provere ključne za dobro zdravlje. Kod dece se pojava simptoma drugačije posmatra.

Deca starosti do dve godine nemaju simptome kao odrasli. Kod pojave povišene telesne temperature, razdražljivosti, smanjenog apetita i odbijanja jela, uvek se posumnja na bakterije u urinu i infekcije, pa se mokraća daje na analize. Kod dece od druge do pete godine prate se simptomi kao što su dijareja i povraćanje, kao i izmenjen izgled urina i njegov miris, dok se kod starijih od pet godina uglavnom javljaju slični simptomi kao kod odraslih.

Bakterije u mokraći se leče najpre anitibioticima, prema dobijenom antibiogramu nakon analiza, dok se toj terapiji uz konsultaciju sa lekarom može uključiti i neki od brojnih prirodnih lekova koji povoljno utiču na suzbijanje simptoma i lečenje infekcije.  






Srodni tekstovi:


Zašto su deking podovi odličan izbor za dvorište i terase

Deking podovi za dvorište i terase su sve popularniji izbor među vlasnicima kuća. Njihova izu...

Detaljnije

Pogledajte kako Vam rasveta može pomoći da ulepšate svoj dom

U današnje vreme kada smo svakodnevno bombardovani slikama savršenih domova i idejama ...

Detaljnije

Kako rešiti problem dosadnih virusnih bradavica?

Virusne bradavice predstavljaju jedan od najvećih problema sa kojima se susrećemo tokom celog života...

Detaljnije

Kako lečiti konjuktivitis kod dece

Konjuktivitis je infekcija oka koja retko koga zaobidje u životu. Kada se javi kod beba ili dece zna...

Detaljnije
Copyright © 2019 MacvaPress. All rights reserved.
Izrada sajta by GW, SEO by WBS