4D ultrazvuk: Kada se radi, šta predstavlja i podrazumeva?


Zdravlje i lepota Zdravlje i lepota


Dolazak bebe na svet izaziva mnogo ushićenja, radosti, ali često i zabrinutosti i to od prvog dana kada se sazna za trudnoću. Posebno je to izraženo kod roditelja koji očekuju svoje prvo dete, budući da je sve nepoznato i sasvim novo. Slušanje tuđih iskustava pomaže, ali najpre je potrebno posetiti ginekologa i sa njim popričati o svemu šta je potrebno uraditi. Žene su vrlo obazrive kad su u pitanju i plodni dani, a kamoli kasnije kad dođe do začeća, te vole da saslušaju druge i da se edukuju u okviru ove oblasti.

Od početka trudnoće, pa sve do njenog kraja, tj. do porođaja, postoje određeni pregledi koje žena mora da prođe, kako zbog uredne trudnoće i zdrave bebe, tako i zbog sopstvenog zdravlja. Tu su provere opšteg zdravstvenog stanja, provera krvne slike, urinokulture, ali i obavljanje ginekološkog pregleda, te ultrazvučnih pregleda. 2D ultrazvučni pregled se radi nekoliko puta u toku trudnoće, uglavnom između pet i sedam putaa, ali i više ukoliko lekar smatra da je to potrebno. Pored njega, tu je i 4D ultrazvuk koji sve veći broj trudnica zahteva da bude urađen.


Šta je 4D ultrazvuk?

Pregled 4D ultrazvučnom tehnologijom daje mnogo jasniju sliku fetusa i više informacija nego što to pruža 2D tehnologija. Rade na istom principu, kroz sondu prolaze ultrazvučni talasi koji se odbijaju i kroz eho na ekran pružaju sliku. Međutim, dok je 2D tehnologija omogućila crno-belu sliku, 4D ultrazvuk pruža video snimak u realnom vremenu koji jasno prikazuje bebin izgled, kao i izgled materice, što je zasluga naprednije tehnologije.

4D ultrazvuk ne pripada redu obaveznih pregleda, pa zbog toga lekari uglavnom upućuju na privatnu ordinaciju gde je potrebno obaviti pregled, ali svakako sve veći broj roditelja zahteva da to urade i bez potražnje od strane ginekologa. 


4D ultrazvuk se najčešće radi u 12. nedelji trudnoće

Ne postoji određen termin kada se 4D ultrazvuk radi, budući da se može raditi u bilo kojem trenutku od početka do kraja trudnoće, baš kao i 2D ultrazvučni pregled. Međutim, praksa je otprilike da se 4D radi jednom u toku trudnoće i to je najbolje oko 12. nedelje trudnoće i nakon toga u periodu između 20. i 22. Nedelje trudnoće. 

12. nedelja trudnoce je dobra za 4D ultrazvučni pregled radi preventivnog pregleda koji ukazuje na postojanje rizika od Daunovog sindroma, dok period između 20. i 22. nedelje trudnoće služi da se kontroliše anatomija ploda, da se vidi razvoj lica, mozga i glave, kao i rada srca. 12. nedelja je ujedno period kada 4D ultrazvuk pokazuje pol deteta.

4D ultrazvuk daje realnu sliku bebe dok je u stomaku, budući da se jasno mogu videti lice, nos, obrazi, oči, uši, kompletno noge, ruke... Ovaj pregled je najčešće i najemotivniji za roditelje, jer se jasno susreću sa još uvek nerođenom bebom, mogu da vide njene pokrete u stomaku, kakve kasnije prepoznaju kada se beba rodi. Mnogi lekari savetuju ovaj pregled i kako bi se već u ranom periodu stvorila jaka emotivna veza između majke i deteta, što prema praksi pokazuje i da trudnoća zdravije i bolje prolazi, kao i sam porođaj, budući da ta emotivna povezanost čini da žena bude pažljivija, da u potpunosti sluša savete lekara i postupa u svakom trenutku kako je to i potrebno.






Srodni tekstovi:


Šta bi trebalo znati o niskom pritisku

Kada se govori o krvnom pritisku kao veliki problem ističe se visok pritisak (hipertenzija) koji mož...

Detaljnije

Saveti za održavanje kože zdravom i blistavom

Koža je najveći organ našeg tela i zahteva posebnu pažnju kako bi ostala zdrava i blistava. B...

Detaljnije

Retinol: Važan deo vaše svakodnevne nege

Retinol predstavlja oblik vitamina A i jedan je od najvažnijih sastojaka u kozmetičkim preparatima. ...

Detaljnije

Kontejneri za vikendice i skladištenje

Postali su popularan izbor za skladištenje i privremeno stanovanje zbog svoje prilagodljivost...

Detaljnije
Copyright © 2019 MacvaPress. All rights reserved.
Izrada sajta by GW, SEO by WBS