Šta sve treba da radi upravnik zgrade?


Dom Dom


Danas je po zakonu obavezno da svaka zgrada ima svog upravnika. Kako bi znali koga da zaposlite i da li taj neko dobro obavlja svoj posao pročitajte ovaj članak o tome šta je sve u opisu posla jednog upravnika zgrade i koju on školu mora da ima završenu da bi obavljao taj posao. 

Ko sve može da radi posao upravnika zgrade?

Upravnik zgrade ne mora da ima završenu višu školu ili fakultet, ali je potrebno da ima završenu četvorogodišnju srednju školu. Pored toga, bilo bi dobro da upravnik ima završenu obuku i da je prijavljen u registru upravnika. Upravnik može da bude neko iz zgrade kome većina stanara veruje i misli da će uraditi dobar posao, a može da bude i profesionalni upravnik ako stanari ne mogu da se dogovore ko bi od njih mogao da obavlja dužnosti upravnika zgrade. Ako stanari ne mogu da se dogovore ni o tome da li treba da zaposle profesionalnog upravnika ili nekog od njih Opština će, zbog zakona o tome da svaka zgrada mora da ima upravnika angažovati prinudnog upravnika. Taj upravnik će raditi posao za tu zgradu dok god se stanari ne dogovore drugačije. Nakon dogovora se piše ugovor sa upravnikom, na određeno ili neodređeno vreme. 

Ko treba da čisti i održava objekat?

Da bi svi stanari živeli u zdravom okruženju neophodno je čišćenje i održavanje objekata. Upravnik je zadužen da zaposli nekoga ko će to i raditi. To može da bude neko ko je kvalifikovan i prijavio se za posao ili neko iz zgrade ko tu odgovornost preuzima na sebe uz naplaćivanje, naravno. Svaki stan mesečno plaća istu sumu za čišćenje i održavanje zgrade. Pored toga, u kućnom redu se nalaže da stanari ne bi trebali da ugrožavaju čistoću stambene jedinici. Zabranjeno je da stanari bacaju smeće ili da ga ostavljaju kod svojih vrata. Takođe, stanari ne bi trebali da ugrožavaju izgled zidova i podova.

Kakve obaveze ima upravnik zgrade?

Nakon što ste proverili da li je upravnik kvalifikovan da to i bude sada treba da proverite da li radi sve ono što je neophodno. Pored zapošljavanja nekoga ko će čistiti zgradu, upravnik treba da vodi računa o kvarovima u zgradi i njihovom saniranju, treba da ima listu i broj stanara koji u tom trenutku žive u zgradi zbog ravnopravnog deljenja računa. Uz to, on upravlja budžetom zgrade i vodi računa o tome da ga uvek ima dovoljno za plaćanje popravki u zgradi. On treba da angažuje ljude za sve te popravke i moguće dodatne radove u i na zgradi. Te dodatne radove treba da dogovori sa stanarima stambene jedinice. Takođe, upravnik je dužan da reaguje ako neko krši kućni red u vidu buke, nanošenja štete izgledu zgrade ili nepravilnom korišćenju zajedničkih prostorija. Upravnik zgrade treba da bude neko ko je odgovoran i ko će se boriti za prava te zgrade. Treba da bude neko ko je redovno dostupan stanarima za sva pitanja koja imaju i da bude sposoban da u doglednom roku sanira ili zaposli nekoga ko će sanirati moguće kvarove zgrade. 















Srodni tekstovi:


Kako da vaš dom izgleda luksuzno?

Luksuz nije teško postići u enterijeru. Bitno je samo da se držite određenih smernica i puta ...

Detaljnije

Saveti za uređenje dvorišta vikendice koja se iznajmljuje

Želite savršeno uređeno dvorište vikendice u kojem ćete uživati? Zamišljate seb...

Detaljnije

Kako bakterije i prljavština iz tepiha utiču na vaše zdravlje?

Koliko često perete svoje tepihe?Da li ih čistite ručno ili ih nosite u tepih servis?Jedan od najče&...

Detaljnije

Da li ugraditi kadu ili tuš kabinu?

Kada renovirate kupatilo vrlo je bitno šta ćete staviti u njega, kadu ili tuš kabinu? ...

Detaljnije
Copyright © 2019 MacvaPress. All rights reserved.
Izrada sajta by GW, SEO by WBS