Šta posetiti u Novom Sadu i okolini


Automobili Putovanje Putovanje Automobili

Novi Sad je jedan od većih i razvijenijih gradova naše države. Grad koji mnogo ulaže u kulturu. Turistima je prepoznatljiv po Exitu – festivalu koji iz godine u godinu privlači sve veći broj ljudi. Nažalost, ove godine, zbog čitave situacije sa korona virusom festival nije mogao da se održi, ali to svakako nije razlog da se ne poseti ovaj grad na Dunavu. 

Katedrala – simbol Novog Sada 

Najuočljivije i najspektakularnije za one koji prvi put posete Novi Sad je svakako katedrala na Trgu slobode. Ono što turistima najviše zapada za oko je njen toranj visine 72 metra, sa satom na svakoj strani. Brojni ljudi upravo ugovaraju mesto sastanka tu ispred katedrale. Na trgu kod katedrale se nalaze brojni kafići i restorani u kojima možete sesti i popiti piće ili ručati.Takođe, pored njega se nalazi jedna od najpoznatijih ulica Novog Sada, to je Ulica Laze Telečkog koja je preko dana sasvim mirno šetalište, a uveče pšostaje centar noćnog života. 

Dunavski park – mesto za šetnju i odmor

Dunavski park predstavlja oazu mira u centru grada i godinama ponosno nosi zasluženu titulu najlepšeg parka Novog Sada. Šetajuću parkom uživaćete u predivnom zelenilu i cvrkutu ptica a u sredini parka se nalazi i jezero sa ostrvom u sredini. Ukoliko sednete na klupicu nadomak jezera na trenutak ćete zaboraviti na sve brige i probleme koji Vas okružuju i koji Vam ne daju mira. Naučno je dokazano da posmatranje vodenih prostranstava ublažava stres i poboljšava raspoloženje.

Petrovaradinska tvrđava 

Petrovaradinska tvrđava se nalazi u blizini Novog Sada na Dunavu i predstavlja centar umetnosti, mesto gde se održava Exit festival i zdanje čije tajnovito podzemlje ne prestaje da intrigira svetske istraživače. Prepoznatljiv znak ove tvrđave je i sat koji je poseban po tome što mala skazaljka pokazuje minute a velika časove. Monumentalnost Tvrđave na steni i Dunav u podnožju doprineli su da mnogi Petrovaradinsku tvrđavu nazivaju “Gibraltar na Dunavu”.

Sremski Karlovci – grad vina, duhovnosti i kulture

Nadomak Novog Sada nalaze se Sremski Karlovci, varošica poznata po grožđu, dobrom vinu ali i duhovnosti i kulturi. Kažu da u Sremskim Karlovcima svaka zgrada, kuća i ulica priča neku slavnu priču jer je ovaj grad bio duhovni i kulturni centar Srbije.  U centru se nalazi veličanstvena zgrada Patrijaršije u kojoj su sačuvana umetnička dela čuvenih srpskih umetnika Uroša Predića i Teodora Kračuna. Uz Patrijaršiju se nalaze i Saborna crkva i Rimokatolička crkva u kojoj se nalaze najstarije orgulje u Vojvodini. Sremski Karlovci su takođe poznati po Karlovačkoj gimnaziji. Gimnaziju posećuje veliki broj turista, u drvenim policama njene stare biblioteke čuvaju se primerci prvih srpskih knjiga, a bila je i inspirativno mesto za snimanje kultnog filma “Lajanje na zvezde”. I danas je Gimnazija posebna zbog toga što su njeni đaci u mogućnosti da uče jezike poput arapskog, staroslovenskog i novogrčkog.

Na koji način obići Novi Sad i okolinu?

Novi Sad je grad koji ima mnogo toga da ponudi turistima, svako može pronaći neki kutak u njemu. Pored toga, njegova okolina je zadivljujuća. U blizini se nalazi Fruška gora, Vrdnička banja, Sremska Kamenica… Sve je to na najviše sat vremena od Novog Sada. Pošto je autobuska veza između tih mesta loša, mi Vam preporučujemo rent a car kao odlično rešenje ukoliko nemate sopstveno vozilo. Takođe, s obzirom na to da je koronavirus i dalje zastupljen, ne treba da budete zabrinuti za svoje zdravlje jer se sva vozila dezinfijukuju i čiste. Ukoliko odlučite da iznajmite vozilo sa vozačem on će nositi zaštitnu masku i rukavice. Srodni tekstovi:


Kako da odaberete nekretninu koja će ispuniti sva vaša očekivanja?

Rešeno stambeno pitanje je nešto što danas mnogi priželjkuju. Imati stan u sops...

Detaljnije

Tehnološki asistenti koji vam mogu pomoći na svakom putovanju

Putovanje je jedna od najuzbudljivijih avantura koje život nudi, ali i izazov koji traži dobru organ...

Detaljnije

Zašto bi trebalo da izaberete Mega Lux rolo zavese za vašu vikendicu?

Deo stanovništva koji svakodnevno živi u gradu, u zgradama, okruženi gradskom bukom i gužvom,...

Detaljnije

Koje radne cipele kupiti?

Danas se u ponudi na tržištu mogu naći različiti modeli radnih cipela. Takođe, veliki je broj...

Detaljnije
Copyright © 2019 MacvaPress. All rights reserved.
Izrada sajta by GW, SEO by WBS