Saveti za uređenje dvorišta vikendice koja se iznajmljuje


Dom

Želite savršeno uređeno dvorište vikendice u kojem ćete uživati? Zamišljate sebe kako ujutru izlazite u vaše dvorište i pijete prvu jutarnju kafu uz prelepi pogled na vašu zelenu oazu mira? To i nije tako teško. 

Možete da sredite vaše dvorište i uz redovno održavanje da uživate u svom zelenom, cvetnom kutku. A kada budete uživali u pogledu, shvatićete da je sav rad i trud bio vredan toga.

Pored toga, ukoliko lepo sredite vašu vikendicu, možete da je iznajmljujete i ostarite prihod na taj način, a kada poželite, da se vratite toj vašoj oazi koju ste sredili.

Spremili smo za vas neke savete i ukoliko se budete držali njih, imaćete prelepo dvorište u kojem ćete uživati i diviti se njegovoj lepoti, a ne samo vi, nego i drugi.

U nastavku teksta možete pročitati ono što smo izdvojili za vas kako biste došli do te predivne oaze o kojoj maštate.

Uredan travnjak

Prva stvar sa kojom počinjete uređenje dvorišta jeste upravo travnjak. Ukoliko je on neuredan, vaše dvorište nikada neće moći izgledati kao jedna lepa oaza u kojoj želite da uživate.

Akumulatorske kosilice nisu komplikovane za upotrebu, a potrebne su vam kako bi vaš travnjak bio uredan. Ukoliko nemate kosilicu, izaberite neku koja će moći da sve vaše potrebe podmiri, jer ćete nju ipak često koristiti.

U proleće i jesen se preporučuje da jednom nedeljno kosite, dok leti kada trava sporije raste zbog manjka padavina, to možete da radite na svakih desetak dana. 

Pored košenja i urednog travnjaka, bitno je da zemljište bude dobro zaliveno. Leti nema toliko padavina kao što ima u proleće i jesen, te je poželjno da travnjak zalivate dva puta nedeljno kako bi trava bila zdrava i zelena, a travnjak izgledao lepo. 

Kako bi zemlja i travala upile vodu, najbolje je da zalivanje radite ujutru pre nego što sunce ugreje. I naravno, nemojte da kosite nakon zalivanja, osim ako trava i zemlja nisu upile vodu. 

Pored lepog pogleda na zdrav i uredan travnjak, ukoliko imate prostora, leti možete na njemu namestiti bazen i uživati u kupanju i sunčanju sa vašom porodicom.

Dekoracije i rasveta

Dekoracije i rasveta mogu potpuno da izmene vaše dvorište i atmosferu koju ono pruža. Sve zavisi šta je inspiracija za vaš kutak koji pripremate.

I dekoracije i rasveta mogu da potpuno izmene prostor i da daju drugu energiju i atmosferu. Sa dekoracijama i bakljama možete od vašeg dvorišta napraviti potpuno egzotičnu destinaciju. 

A kada to sve iskombinujete sa biljkama koje ste posadili, vaše dvorište stvarno može da dobije skroz novu dimenziju i da vaši gosti imaju osećaj kao da su otputovali negde. 

Na primer, ukoliko imate popločanu stazu ili bilo kakvu stazu napravljenu, možete pored nje da postavite baštenske baklje koje je dati dvorištu potpuno tropski momenat i egzotičan izgled.

Pored toga, možete u zemlju zabistu male solarne lampe po ivicama vašeg travnjaka. Tako ćete imali veliki broj lampi slabijeg svetla koji će davati intimnu atmosferu, a opet, dovoljno će biti osvetljeno. 

Ukoliko volite neka starija vremena i želite da se vratite u prošlost, možete da nabavite lampe koje izgledaju kao fenjeri i da ih rasporedite po vašem dvorištu. Oni su lepa dekoracija, a i rasveta istovremeno. Na taj način dobićete osvetljeno i prelepo dvorište.

Ovo sve naravno zavisi od vaše organizacije prostora, vaših želja i ideja. Gledajte da vaše dekoracije idu uz vaše dvorište i vaše biljke, kako bi sve lepše izgledalo i pružalo vam maksimalno uživanje.

Ništa bez biljaka

Kako je to dvorište i bašta bez raznolikog cveća i drveća? A pred vama je toliko opcija. Pored biljaka koje možete posediti u zemlju, možete da okačite po dvorištu saksijsko cveće ili žbunje. 

Krupno ili sitno kamenje uvek mogu biti odlična dekoracija koja lepo izgleda i pomaže da se biljke istaknu. Ukoliko imate neki veći kamen, na njega i/ili oko njega možete postaviti saksije sa cvećem.

Ali, pre nego što sve ovo odradite i osmislite, proverite dobro kojim biljkama je šta sve potrebno i da li su možda neke od vaših željenih biljki ipak sobne biljke. Bilo bi šteta da ih posadite u dvorište, pa da uvenu i propadnu.

Takođe, morate da znate koja od njih voli sunce, koja voli hlad. Pored toga da li su ljubitelji sunca ili ne, potrebno je da znate kakva im je nega potrebna, kako bi vaše biljke i vaše dvorište uvek izgledalo uredno, lepo i zdravo.

Ako želite da imate baštu koja cveta cele godine, onda su za vas biljke kao što su lavanda, ukrasna žalfija i hrizantema. Cveće koje najlepše krazi zimu i predstavlja zimsko cveće su ciklama i orhideja. 

Uživajte u vašem cveću i vašim biljkama, ali pažljivo birajte šta će da krasi vašu baštu.

Alat

Alat koji će vam biti potreban da napravite vaše idealno dvorište zavisi isključivo od vaših potreba i želja. Ukoliko želite da u vašoj oazi imate grmlje i drveće raskrošnjih krošnji, moraćete ih redovno održavati, kako se njihovo granje ne bi previše raširilo. 

Neki od alata koji će vam biti potrebni kako bi vaše dvorište izgledalo uredno i lepo su:

  • Kosilica;

  • Grabulje, lopata, motika i ašov;

  • Baštenske makaze za orezivanje;

  • Crevo za zalivanje i prskalica;

Napravite plan gde će šta da stoji, gde ćete šta posaditi i kako bi to moglo da izgleda. A kada sve dođe na svoje, uredan travnjak, cveće, rasveta i dekoracije će ulepšavati dane vama i drugim posetiocima vaše vikendice. 

Za još ovakvih tekstova i saveta, pogledajte naš portal.




Srodni tekstovi:


Kako prepoznati insulinsku rezistenciju - od testova do tretmana!

Insulinska rezistencija, tajanstveni predvodnik dijabetesa tipa 2 i drugih metaboličkih poremećaja, ...

Detaljnije

Šta sve treba da znate ako planirate da živite i radite u Rusiji?

Mnogi naši državljani vide priliku za boljim životom odlaskom u neku stranu zemlju. Poznato j...

Detaljnije

Najnoviji Redmi Note 10 5G od danas dostupan u pretprodaji

Zainteresovani kupci od danas mogu poručiti novi Redmi Note 10 5G preko zvaničnih maloprodajnih part...

Detaljnije

Zašto verovati apotekama i ovlašćenim prodavcima lekova: Važnost licenciranog snabdevanja

Kada je reč o zdravlju, bezbednost i efikasnost lekova su od suštinskog značaja. Zbog toga je...

Detaljnije
Copyright © 2019 MacvaPress. All rights reserved.
Izrada sajta by GW, SEO by WBS