Saveti za letovanje sa decom


Zdravlje i lepota

Letovanje sa decom je jedno novo i  predivno iskustvo, ali zahteva pažljivo planiranje i pripremu. Kada se porodica upusti u avanturu letovanja, bitno je osigurati da svi budu sigurni, zdravi i da uživaju,zabavljaju se. Evo nekoliko saveta koji će vam pomoći da vaše letovanje sa decom prođe bez stresa i sa mnogo lepih uspomena.


Planiranje putovanja

Kada birate destinaciju za letovanje sa decom, razmislite o mestima koja su prilagođena porodicama. Plaže sa plitkom vodom, parkovi, tematski parkovi i odmarališta koja nude aktivnosti za decu su odličan izbor. Takođe, proverite da li destinacija ima dobru medicinsku infrastrukturu u slučaju nužde.

Kada se razmišlja o smeštaju, potražite smeštaj koji nudi dodatne pogodnosti za porodice, kao što su dečiji krevetići, bazeni za decu, igraonice i aktivnosti namenjene mališanima. Apartmani sa kuhinjom mogu biti korisni ako želite sami da pripremate obroke za decu. Razmislite o opcijama koje nude all-inclusive usluge, jer to može olakšati organizaciju obroka i aktivnosti.

Prevoz do destinacije je veoma bitan i treba da bude prilagođen potrebama vaše porodice. Razmislite o tome kako će deca podneti putovanje. Ako putujete avionom, proverite da li avio kompanija nudi specijalne usluge za porodice. Ako je automobil vaš izbor, planirajte redovne pauze za osveženje i istezanje. Duga putovanja mogu biti iscrpljujuća za decu, pa je važno imati na umu njihove potrebe za odmorom i zabavom. Možda je putovanje noću pravi izbor za porodice sa decom, jer je to vreme njihovog odmora i može sam put proteći u miru i dosta brže nego kada je to preko dana. 


Sigurnost na prvom mestu

Sigurnost na putovanju je ključna za mirno i bezbedno iskustvo, posebno kada putujete sa decom. Uvek budite oprezni, držite važna dokumenta i vrednosti na sigurnom mestu, i budite spremni na nepredviđene situacije uz osnovne lekove i pribor za prvu pomoć. Deca su posebno osetljiva na sunčeve zrake, pa je važno koristiti kremu sa visokim zaštitnim faktorom. Kreme za sunčanje nanosite često a posebno nakon svakog kupanja. Danas na tržištu ima veliki izbor krema za sunčanje za decu, pa vam to može pomoći ukoliko tražite nešto posebno za vaše dete. Nosite suncobrane i obezbedite hladovinu kako bi deca mogla da se odmore od sunca. 

Ako letujete na moru ili jezeru, uvek pazite na decu dok su u vodi. Koristite prsluke za plivanje ili rukavice za decu koja još ne znaju dobro da plivaju. Takođe, naučite osnovne tehnike prve pomoći u slučaju nezgode u vodi.


Pakovanje

Pakovanje pred put može biti stresno, ali uz dobru organizaciju može postati jednostavnije i efikasnije. Prvo napravite spisak svih potrebnih stvari, uključujući odeću, obuću, higijenske proizvode, lekove i zabavne aktivnosti za decu. Pakujte po principu slojeva, stavljajući najpotrebnije stvari na vrh kofera kako bi bile lako dostupne. Razmislite o tome da u posebne torbe ili kutije spakujete stvari za svaki dan ili specifične aktivnosti, što će vam olakšati svakodnevnu organizaciju tokom putovanja.

Pakujte laganu, udobnu odeću i obuću prilagođenu vremenskim uslovima na destinaciji. Ne zaboravite na kape, šešire i naočare za sunce kako biste zaštitili decu od sunca. Takođe, ponesite nekoliko slojeva odeće za slučaj promene vremena.

Ponesite omiljene igračke, knjige, boje i druge zabavne aktivnosti koje će držati decu zabavljenom tokom putovanja i boravka na destinaciji. Tableti ili prenosni DVD plejeri sa omiljenim crtaćima mogu biti korisni za duga putovanja.

Uvek imajte sa sobom zdravu užinu i dovoljno tečnosti kako biste izbegli dehidraciju. Voće, suvi keks, voda i sokovi su dobar izbor. Takođe, razmislite o tome da ponesete termos sa toplim napicima ili hladnim osveženjem, zavisno od klime.


Putna apoteka

Putna apoteka je neophodna kada putujete, kako ako putujete sami a posebno sa decom. Evo šta bi trebalo da sadrži vaša putna apoteka: Ponesite sve lekove koje deca redovno uzimaju, kao i lekove za hitne slučajeve poput antipiretika (protiv temperature), analgetika (protiv bolova) i lekova za alergije. Takođe, razmislite o lekovima za mučninu tokom putovanja. Sprej protiv komaraca i drugih insekata je obavezan, posebno ako letujete u prirodi. Takođe, ponesite mreže protiv komaraca za kolica ili krevetiće ako planirate boravak na otvorenom. Probiotici mogu pomoći u održavanju zdrave crevne flore, a rehidracioni rastvori su korisni u slučaju dehidracije. Ovi proizvodi su posebno korisni ako deca dobiju stomačne tegobe tokom letovanja.


Fleksibilnost i strpljenje

Letovanje sa decom zahteva fleksibilnost i strpljenje. Planirajte aktivnosti, ali budite spremni da ih prilagodite prema raspoloženju i potrebama dece. Ne očekujte da sve ide po planu i budite spremni da se prilagodite. Neka od najlepših uspomena dolaze iz neočekivanih situacija.


Aktivnosti za decu

Planirajte aktivnosti koje će decu držati aktivnom. Plivanje, trčanje, vožnja bicikla, i igranje na plaži su odlične opcije. Takođe, organizujte porodične sportske igre kao što su odbojka na plaži ili frizbi. Posetite muzeje, zoološke vrtove, akvarijume ili botaničke bašte. Ove aktivnosti su ne samo zabavne, već i edukativne. Deca mogu mnogo naučiti o prirodi, životinjama i kulturi mesta koje posećujete.


Letovanje sa decom može biti predivno iskustvo ako se dobro pripremite. Ne zaboravite da uživate u svakom trenutku i stvorite nezaboravne uspomene sa vašom porodicom. Deca će se sećati ovih zajedničkih trenutaka ceo život, a vi ćete uživati u gledanju njihovog osmeha dok istražuju nove svetove.




Srodni tekstovi:


Zanimljivosti hrvatskog jezika kroz formiran dijalekt

Najčešća forma hrvatskog jezika primenljiva je u književnom pravcu i svakodnevnoj formalnoj k...

Detaljnije

Kako odabrati pravu putnu torbu?

Odabir putne torbe ne traži neku veliku filozofiju, bitno je da bude odgovarajuće veličine tako da s...

Detaljnije

Renovirajte kupatilo bez greške uz nekoliko stručnih saveta!

Renoviranje kupatila je uzbudljiv, ali i izazovan poduhvat koji zahteva pažljivo planiranje i izvr&s...

Detaljnije

KAKO DA ČIŠĆENJE LICA POSTANE TVOJA OMILJENA RUTINA?

Mi žene volimo da se posvetimo sebi. Nekada to radimo redovno, a nekada odvojimo jedan ceo dan ili n...

Detaljnije
Copyright © 2019 MacvaPress. All rights reserved.
Izrada sajta by GW, SEO by WBS