Odliv stručnih umova iz državnih medicinskih komora


Zdravlje i lepota Zdravlje i lepota


Svake godine znatan broj lekara i stručnog medicinskog osoblja odlazi da radi u inostranstvo. Odliv stručnih umova stvara ozbiljan alarm u državnom sistemu, pogotovo kada je reč o mladim ljudima ali i onima koji imaju bitan nivo radnog iskustva i kvalifikacije od preko 10 godina. Sve više mladih stručnjaka teži ka tome da nauči još neki strani jezik i pokušaju svoje stepenice karijere usmeriti ka Evropi. Nije samo u pitanju veličina plate koja svakako u državnom sistemu nije adekvatna, već povoljniji uslovi rada i osećaj da si cenjen. Vlasti pokušavaju preduzeti mere u rešavanju drastičnih gubitaka kadrova, međutim, čak i ukoliko ne dođe do odlaska medicinskih radnika u inostranstvo, sve je više onih koji iz državnih ustanova odlaze da rade i u privatne poliklinike ili sami otvaraju svoje. Čak i povećana plata u državnom sektoru nije dovoljna motivacija. 


Zašto je loš državni zdravstveni sistem

Čitav zdravstveni sistem dolazi do kraha zbog loše osmišljenih reformi i pojedinaca koji ne poštuju dobre državne norme i samim tim utiču svojim neadekvatnim radom na druge medicinske kadrove. Generalno, korumpiranost u državnim ustanovama dolazi do procvata bilo da je u pitanju i najobičniji ultrazvučni pregled. Pored toga, lekari najčešće rade pod velikim pritiscima. Prenatrpani zakazanim pregledima, imaju svega po nekoliko minuta da se bave problematikom bolesti. Takav način rada nikako ne može imati kvalitetan pristup pacijentu, niti dostizati uspeh i imidž jedne državne zdravstvene institucije. Lekar najčešće pod pritiskom ne odmerava vreme, pa jednom pacijentu posveti više pažnje, dok drugom nedovoljno- što može dovesti do loše procene dijagnoze i lečenja, ali i uticati na vremenski tok čekanja na pregled. Takođe, lekar je dužan da u toku svog rada sa pacijentom ispuni i određene norme medicinske dokumentacije što može uticati na smanjen nivo specijalnosti. 


Zašto lekari napuštaju državne medicinske komore

Pacijenti su u većini slučajeva nezadovoljni načinom na koji državni lekari pristupaju njihovoj bolesti, komunikacijom sa medicinskim radnicima koja nekad nije uljudna usled povećanog stresa na poslu, i opštim nivoom usluge. Sve to doprinosi tome da državni lekari i medicinsko osoblje u društvu budu manje cenjeni i negativno okarakterisani. Lekari i drugo medicinsko osoblje koji ne žele da ostave loš radni pecat u društvu napuštaju svoja radna mesta i teže ka usavršenju, boljem radnom angažovanju, boljim radnim uslovima i plati. Naravno, uvek postoje i oni stručni kadrovi koji nemaju mogućnost zaposlenja u državnim institucijama usled nepoštenog načina zapošljavanja. 


Poliklinike – čuvari zdravlja

U potrazi za kvalitetnom medicinskom uslugom, pacijenti sve više i više odlaze u privatne poliklinike. U ovim privatnim medicinskim centrima mogu se izvršiti sveobuhvatne dijagnostike i pregledi. Medicinskim radnicima više prija rad u prijatnoj atmosferi gde imaju sasvim dovoljno vremena da se svakom pacijentu posvete individualno, pa je samim tim nivo usluge znatno bolji nego u državnim medicinskim centrima. Poliklinike obiluju savremenom opremom uz pomoć koje lečenje ima boljeg učinka. Niko od vas neće zahtevati da kupujete iz ličnog budžeta špriceve, razne bočice i slično, niti da donosite rezultate iz posebnih laboratorija. Specijalisti poliklinike će uraditi sveobuhvatne preglede kako bi plan lečenja bio što uspešniji. U privatnim poliklinikama možete izvršiti na jednom mestu ginekološke usluge, kardiološke, endokrinološke, urološke, hematološke i slično, zatim, imati konsultacije sa raznim stručnjacima i dobiti mogućnost kućnog lečenja. Sačuvajte vaše vreme i zdravlje u svim pogodnostima poliklinika.  

 






Srodni tekstovi:


Kostimi za maskenbal, dobra zabava za sve uzraste

Povod se uvek nadje za dobru zabavu a evo koje kostime deca obožavaju...Ako vaš mališa...

Detaljnije

Kako renovirati malu kuhinju?

Renoviranje male kuhinje često predstavlja izazov za mnoge. Međutim renoviranje male kuhinje ne mora...

Detaljnije

Da li ste čuli za Tignanello vino?

Da li možete da zamislite bilo kakvu dobro organizovanu proslavu bez dobrog vrhunskog vina koje će č...

Detaljnije

Strategije za identifikaciju emocionalnih prevaranata!

Emocionalni manipulatori su često vešti u prikrivanju svojih pravih namera, što ih čin...

Detaljnije
Copyright © 2019 MacvaPress. All rights reserved.
Izrada sajta by GW, SEO by WBS