Majmunske boginje - simptomi infekcije


Zdravlje i lepota Zdravlje i lepota

Majmunske boginje - simptomi i drugi znaci infekcije, veoma su slični simptomima drugih virusnih zoonoza što znači da se virus prenosi sa životinje na čoveka a potom nastavlja da cirkuliše i između ljudi. Majmunske boginje među ljudskom populacijom prvi put su identifikovane 1970. godine u Kongu, a nakon toga u više afričkih zemalja. 

1917. godine u Nigerije je izbila velika epidemija majmunskih boginja, a potom se slučajevi infekcije beleže u više zemalja širom sveta. Prva epidemija majmunskih boginja izvan Afrike izbila je u SAD 2003 godine. U ovom slučaju, infekcija se na ljude prenela sa zaraženih kućnih ljubimaca odnosno pasa poreklom iz Gane. 

Do sada je u SAD prijavljeno više od 6000 slučajeva majmunskih boginja a infekcija je registrovana i u preko 30 država sveta. U našoj zemlji, prvi slučaj majmunskih boginja potvrđen je 17. juna 2022. godine. 

U nastavku teksta pročitajte šta su zapravo ljudske majmunske boginje - simptomi, način prenošenja, lečenje, prevencija i druge korisne informacije. 

Majmunske boginje - simptomi


Kod majmunskih boginja infekcija se može podeliti na dva perioda. Prvi je period invazije kada se simptomi majmunskih boginja pokazuju kao prilično slični drugim virusnim infekcijama (vodeni osip, varičele, herpes).

Drugi period je period erupcije kože odnosno period pojave osipa sa karakterističnim fazama. Od infekcije do pojave prvih simptoma može proći od 1-2 nedelje ali period inkubacije može da se kreće i od 5 do 20 dana. 

Majmunske boginje - simptomi u periodu invazije su:

  • temperatura,

  • glavobolja,

  • oticanje limfnih čvorova, 

  • bolovi u leđima,

  • bolovi u mišićima,

  • nedostatak energije.

Majmunske boginje - simptomi u periodu erupcije kože su tačkasti osip ravne lezije koji se razvija u blago izdignuta čvrsta ispupčenja a zatim prerasta u lezije ispunjene tečnošću. U završnoj fazi, osip prerasta u kraste ispunjene gnojem (žućkastom tečnošću) koje se suše i opadaju. 

Osip je najviše skoncentrisan na licu i ekstremitetima, ali se može pojaviti i svuda na telu. Može zahvatiti i oralnu sluzokožu, genitalije i oči. Broj lezija varira. Na zaraženoj osobi može izbiti svega nekoliko lezija, a u teškim slučajevima do nekoliko hiljada. 


Majmunske boginje - načini prenošenja


Majmunske boginje mogu se preneti sa životinje na čoveka i sa čoveka na čoveka direktnim kontaktom sa zaraženom krvlju, telesnim tečnostima ili lezijama. 

Među ljudima, majmunske boginje mogu se preneti i kapljičnim putem i dodirivanjem nedavno kontaminiranih predmeta. Majmunske boginje mogu se preneti preko placente sa majke na fetus ili prilikom porođaja.


Lečenje i prevencija


Ne postoji poseban lek za majmunske boginje. U slučaju kada je osip praćen groznicom mogu se koristiti klasični lekovi za obaranje temperature i ublažavanje bolova, kao i sredstva za umanjenje svraba usled osipa. Kada je u pitanju vakcinisanje, razvijena je posebna vakcina protiv majmunskih boginja ali još uvek nije dostupna široj populaciji. Zaštitu od majmunskih boginja u određenoj meri pružaju i vakcine protiv malih i velikih boginja. 

Identifikacija virusa majmunskih boginja obavlja se na osnovu briseva i posebnih testova. Kod većine pacijenata klinička slika je blaga, ali treba imati u vidu da su komplikacije uvek moguće. Infekcija prolazi u potpunosti u roku od 3-4 nedelje. 

Zato ukoliko sumnjate na majmunske boginje - simptomi karakteristični za infekciju su već počeli da se ispoljavaju u vidu tačkastog osipa i drugo, obavezno potražite lekarsku pomoć.

Potrebno je i da se odmah izolujte se od rizičnih članova domaćinstva ili porodice u koje spadaju mala deca, starije osobe, trudnice, osobe sa ekcemom, kao i osobe sa oslabljenim imunitetom.  






Srodni tekstovi:


Novi kralj srednjeg ranga telefona, Redmi Note 10 5G, stiže u Srbiju od 10. juna

Redmi Note 10 5G je dugo očekivani model iz Note serije koji nastavlja da redefiniše srednji ...

Detaljnije

Sigurnosna vrata – sistem zaštite koji ne otkazuje

Možda ste slušali priče svojih roditelja i baka i deka kako je njihovo vreme bilo drugačije i...

Detaljnije

Kandida u trudnoći - prevencija i lečenje

Tokom trudnoće, trudnice moraju da obrate dodatnu pažnju na svoje zdravlje. Izbalansirana ishrana i ...

Detaljnije

Leto u Beogradu

Većina nas na kraju svakog radnog dana prešara kvadratić u kalendaru i ponovo prebroji koliko...

Detaljnije
Copyright © 2019 MacvaPress. All rights reserved.
Izrada sajta by GW, SEO by WBS