Kolonoskopija i ishrana


Hrana i piće Zdravlje i lepotaEndoskopski pregled kolonoskopom je jedan od onih pregleda koji su pacijentima najomraženiji. Ali, s obzirom na to da se rade samo ukoliko postoji neka potreba, sumnja ili su primećene neke promene, pacijenti u glavnom nastoje da ga zdravorazumski prihvate. Poznato je da kolonoskopija zahteva pripremu i da se nakon njenog izvođenja pacijent neko kraće vreme prati. I tokom pregleda i posle njega, najvažnije je da slušate lekara specijalistu i sarađujete sa njim. Međutim, većina i pacijenata i doktora kaže da je priprema za kolonoskopiju najbitnija i da od „raščišćenosti“ creva zavisi koliko će pregled biti uspešan i manje neprijatan.

Preporučljiva i nepreporučljiva hrana pre kolonoskopije

Kako bi pregled prošao što bolje i kako biste ga što pre zaboravili, ako je moguće, bez ikakvih ishoda i posledica, važno je konzumirati prave namirnice.Zato se preporučuje se polubeli hleb bez semenki i slano pecivo, ali bez maka, susama, oraha, voća. Pored toga, dobro je jesti testeninu, pirinač i pire krompir. Dozvoljeni su i namazi na bazi mleka, posni sir, jogurt, mleko kafa, puding maslac. Vašem želucu će prijati palenta ili bistra supa sa rezancima, ali bez povrća, pasirano voće iz kompota (bez kožice i koščica), čak i biskvitni kolač bez delića voća ili marmelade u sebi. Što se tiče tečnosti, najbolje je piti čaj, voćni sok bez komadića voća i mineralnu vodu.

Ono što ne bi trebalo da konzumirate dok traje vaša priprema za kolonoskopiju su: meso, sve vrste semenki, povrće i voće (osim pasiranog) i mahunarke.

Nekoliko dana pre pregleda

Par dana pred pregled potrebno je da počnete da pijete lek za pražnjenje koji vam je lekar prepisao. Negde 3 do 4 dana pred kolonoskopiju prekinite sa uzimanjem čvrste i masne hrane, a povećajte unos tečne hrane i, uopšte, vode, pijte redovno 1,5l do 2l dnevno. Dva dana pre pregleda konzumirajte lako svarljivu hranu, najbolje u kašastom obliku i potpuno izbacite iz ishrane meso i sve namirnice koje stvaraju gasove.

Jedan dan pre kolonoskopije trebalo bi se striktno pridržavati propisane ishrane u zavisnosti od toga da li je vaš termin za pregled zakazan u prepodnevnim ili popodnevnim časovima. Ukoliko ćete se pregledati pre podne potrebno je da dan pre, oko 8h pojedete lagani doručak. Zatim, oko 13h popijte laksativ polako i sat i po nakon toga ispijte još 1,5l vode ili zaslađenog čaja ili bistrog soka. Do kraja dana konzumirajte isključivo tečnosti. Ukoliko vam je kolonoskopija zakazana u popodnevnim časovima, možete doručkovati i ručati namirnice koje su preporučene, ali za večeru smete konzumirati samo tečnosti i tako nastavite sve do pregleda. Na dan pregleda oko 6h i oko 10h popijte laksativ i obavezno nakon svakog konzumiranja leka popijte i oko 1,5l vode.

Sa anestezijom ili bez... važno je

Kada je reč o ishrani pred kolonoskopiju, bitno je da li se radi pod anestezijom ili ne. Ukoiko idete na pregled bez anestezije, možete konzumirati tečnost do neposredno pred kolonoskopiju, a lagani obrok (keks, suvo pecivo), smete pojesti do 2h pre pregleda. Ako  je za vaš pregled planirana anestezija, ne smete uzimati „na usta“ apsolutno ništa 4h pre pregleda.


Srodni tekstovi:


Kada je pravo vreme da posetite neurologa?

Neurolog je doktor specijalista koji je specijalizirao granu medicine koja se zove neurologija. Neur...

Detaljnije

Saveti za uređenje dvorišta vikendice koja se iznajmljuje

Želite savršeno uređeno dvorište vikendice u kojem ćete uživati? Zamišljate seb...

Detaljnije

Opcije za investicije bogatih sportista

Bogati sportisti često se suočavaju sa izazovom kako mudro uložiti svoje prihode.Često ulažu svoj no...

Detaljnije

Kako odabrati prava sigurnosna vrata za dom?

Prava sigurnosna vrata će vas zaštititi dok će ujedno poboljšati izgled vašeg d...

Detaljnije
Copyright © 2019 MacvaPress. All rights reserved.
Izrada sajta by GW, SEO by WBS